Żucie gumy z ksylitolem obniża ryzyko przedwczesnego porodu
Żucie gumy z ksylitolem obniża ryzyko przedwczesnego porodu
Spis treści
Badanie naukowców z USA wskazuje na to, że żucie gumy zawierającej ksylitol może mieć wpływ na zapobieganie porodom przed wyznaczonym terminem. Wyniki badania przeprowadzonego we wschodnioafrykańskim Malawi dowodzą, że używanie gumy zawierającej ten naturalnie występujący alkohol cukrowy wiązało się z 24-procentową redukcją liczby przedwczesnych porodów.
Ksylitol to alkohol cukrowy stosowany w gumach do żucia, pastylkach i cukierkach o właściwościach probiotycznych. Dostępne badania potwierdzają, że ksylitol może zarówno ograniczać wzrost liczby bakterii silnie wiązanych z chorobą przyzębia, jak i samodzielnie zmniejszać stan zapalny w tkankach dziąseł.
Kierujący badaniem prof. nadzw. Gregory Valentine z Wydziału Neonatologii Uniwersytetu stanu Waszyngton w Seattle podał, że w losowo wybranej grupie kobiet w ciąży, które korzystały z gumy z ksylitolem, zanotowano również 30-procentowy spadek – w porównaniu z grupą kontrolną – liczby noworodków z niską masą urodzeniową.
– Zaskoczyło nas wszystkich, że tak proste działanie może mieć tak istotny wpływ – powiedział główny autor pracy pt. „A cluster randomized trial of xylitol chewing gum for prevention of preterm birth: The PPaX trial”.
Badanie z udziałem 10 000 kobiet w ciąży
Badanie naukowców z USA przy wsparciu badaczy z Malawi z udziałem ponad 10 000 kobiet w ciąży z tego afrykańskiego państwa trwało 3 lata. Łącznie ponad 4500 uczestniczek korzystało z gumy do żucia z ksylitolem, podczas gdy u pozostałych 5500 ciężarnych z grupy kontrolnej przeprowadzono tylko tradycyjne leczenie i udzielano porad. Badanie było prowadzone od maja 2015 r. do października 2018 r., a prace nad materiałem badawczym zakończono w październiku 2021 r.
Wcześniejsze badania wykazały, że choroba przyzębia u kobiety ciężarnej wiąże się z dwukrotnym lub nawet trzykrotnym wzrostem ryzyka przedwczesnego porodu oraz urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. Badacze sugerują, że choć nie ma wystarczająco dużo dowodów tłumaczących mechanizm stojący za tym związkiem, może go wyjaśniać reakcja zapalna związana z chorobą przyzębia lub rozprzestrzenianie się bakterii z jamy ustnej przez krwiobieg do innych narządów.
Żucie gumy z ksylitolem pomocne przy braku odpowiedniej opieki medycznej
Uczestniczki zgłosiły się do badania jeszcze przed zajściem w ciążę lub na jej początku (przed 20. tygodniem) i ich stan był monitorowany aż do porodu. Jak zauważyli badacze z USA, leczenie choroby przyzębia tradycyjnymi metodami, takimi jak kiretaż oraz zachęcanie do stosowania szczoteczek do zębów i pasty do zębów może być trudne w krajach o niskich zasobach z powodu braku materiałów, niedoboru pracowników służby zdrowia i braku czystej wody bieżącej. Natomiast proste działanie, takie jak żucie gumy z ksylitolem, pomaga przezwyciężyć te problemy, poprawiając zdrowie jamy ustnej w bardziej dostępny sposób.
– Wiemy, że choroba przyzębia jest związana z przedwczesnym porodem. Jest to szczególnie istotne w Malawi, gdzie około 70% kobiet w ciąży cierpi na chorobę dziąseł – powiedział prof. Valentine. Nie bez powodu w Malawi notuje się także jeden z najwyższych na świecie wskaźników porodów przedwczesnych – aż 20% przypadków. Ponadto poród przedwczesny jest główną przyczyną śmierci dzieci poniżej 5. roku życia.
Prof. Gregory Valentine prowadzi obecnie – także w Malawi – kolejne badanie, które ma ocenić, czy ksylitol w ciąży wpływa na rozwój dzieci, w tym ich wzrost, słuch i wzrok. Badacz chce upewnić się, że nie doszło do długoterminowych szkód u dzieci matek, które w czasie ciąży przyjmowały ksylitol. W badaniu monitorowany jest stan 1000 dzieci – od pierwszego badania po urodzeniu aż do 4. i 8. roku życia.
Przewlekły stres jako przyczyna zaburzeń mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych, dieta jako czynnik ryzyka rozwoju ubytków pochodzenia niepróchnicowego, aktywność fizyczna mająca wpływ na urazy mechaniczne w obrębie jamy ustnej. – Związki między zmianami cywilizacyjnymi a występowaniem i przebiegiem schorzeń jamy ustnej są nierozerwalne – mówi dr n. med. Alicja Aluchna.
Źródła: https://medicalxpress.com/
https://www.cell.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...
Plany 47. prezydenta USA Donalda Trumpa, aby zrezygnować z fluoryzacji wody, sprawiły, że temat ten na nowo wzbudza wiele emocji w środowisku naukowym. Najnowsze badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało znaczącą zależność między ekspoz...
Z najnowszego badania opracowanego przez Tony Blair Institute for Global Change wynika, że koszty otyłości obywateli Wielkiej Brytanii szacowane są obecnie na prawie 100 mld funtów szterlingów rocznie (równowartość 505 mld zł). Oznacza to zarazem, że...
Z badania przeprowadzanego co roku przez firmę Delta Dental wynika, że po raz pierwszy od pięciu lat popularna w USA Wróżka Zębuszka zmniejszyła wypłaty za utracone przez dzieci mleczaki. Obecnie stawka wynosi średnio 5,84 dolara. Postać Wróżki Zębu...
O skutki usuwania złamanych narzędzi endodontycznych dla zdrowia i utrzymania przy życiu zęba pytamy specjalistę w tym zakresie - lek. dent. Piotra Puchałę. Jak się jednak okazuje, na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. - Ważne, by porozmawia...
Powszechnie wiadomo, że „muzyka łagodzi obyczaje”, ale może także działać uspokajająco, zmniejszając strach towarzyszący pacjentom podczas inwazyjnych zabiegów stomatologicznych wykonywanych w znieczuleniu miejscowym. Kluczowy jest jednak dobór odpow...
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...
Badania naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Irlandii Północnej potwierdzają, że roślinne i syntetyczne polimery zawarte w gumach do żucia nie tylko poprawiają teksturę i smak gotowego produktu, ale są również źródłem drobinek plastiku, które trafiają...
W badaniu opublikowanym na początku lipca we „Free Radical Biology and Medicine” podano, że hipotensyjne działanie soku z buraka bogatego w azotany u osób starszych jest związane ze specyficznymi zmianami, jakie zachodzą w składzie mikrobiomu jamy us...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...