Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Wybielanie zębów nadtlenkiem wodoru niszczy kolagen w zębinie?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Wybielanie zębów nadtlenkiem wodoru niszczy kolagen w zębinie?

Wybielanie zębów nadtlenkiem wodoru niszczy kolagen w zębinie?

Na tegorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Biochemii i Biologii Molekularnej (6-9 kwietnia w Orlando) naukowcy przedstawili wyniki badań, z których wynika, że wybielanie zębów środkami zawierającymi nadtlenek wodoru może niszczyć kolagen znajdujący się w zębinie.

Składnikami zębiny są m.in. różnego rodzaju białka, w tym kolagen. Dotąd badając wpływ środków wybielających na zęby, zajmowano się przede wszystkim ich działaniem na szkliwo. Naukowcy ze Stockton University w New Jersey zajęli się jednak wpływem nadtlenku wodoru – jednego z najpopularniejszych środków wybielających – na zębinę. Wyniki badań zaprezentowano na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Biochemii i Biologii Molekularnej, które odbyło się w dniach 6-9 kwietnia w Orlando.

Okazuje się, że nadtlenek wodoru może wchodzić w reakcję z kolagenem i powodować jego rozpad. Reakcja ta wymaga pogłębionej analizy, bo na razie badania przeprowadzono na zębach wypreparowanych, znajdujących się poza jamą ustną. Naukowcy chcą jeszcze sprawdzić, czy uszkodzenie kolagenu jest trwałe i czy nadtlenek wodoru wpływa również na inne białka zębów.

Zgodnie z unijną dyrektywą z 20 września 2011 r. nadtlenek wodoru może występować w produktach dla konsumentów w stężeniu maksymalnie 0,1%. Wyższe stężenie – 0,1-6% – może występować wyłącznie w produktach przeznaczonych do sprzedaży lekarzom dentystom.

The British Dental Association zwraca uwagę, że dentyści mają ograniczone możliwości zapewniania pacjentom bezpiecznego, profesjonalnego wybielania. W opinii BDA powoduje to szeroka dostępność preparatów do wybielania zębów i zawartość substancji wybielających w powszechnie stosowanych pastach do zębów i innych produktach.

AF na podst. Radio ZET

Fot. Archiwum


POWIĄZANE ARTYKUŁY

szkliwo - Dentonet.pl
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała inno...

olej-kokosowy
Olej kokosowy może być pomocny w walce z próchnicą Asysta

Ludy zamieszkujące wyspy, na których rosną palmy kokosowe, od dawna używają oleju kokosowego do higieny jamy ustnej. Uważa się, że zapobiega on próchnicy, krwawieniu dziąseł, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, suchości w gardle, a także wzmacnia szkliwo...

płytka nazębna - Dentonet.pl
Mikroroboty najnowszą bronią w walce z płytką nazębną? Lekarz

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, powołując się na pismo „Science Robotics”, amerykańscy naukowcy opracowali platformy robotyczne, których głównym zadaniem jest usuwanie płytki nazębnej ze wszystkich powierzchni zębów.Nad wynalazkiem pracował zes...

ROZWIŃ WIĘCEJ
stan mleczaków
Stan mleczaków ma związek z problemami psychicznymi? Asysta

Do bardzo ciekawych wniosków doszli amerykańscy naukowcy pod kierownictwem dr Eric Dunn, psychiatry z Massachusetts General Hospital. Sądzą oni, że analiza stanu zębów mlecznych u dzieci pozwala przewidzieć ryzyko wystąpienia u nich problemów psychic...

słodzik
Sztuczne substancje słodzące mogą zaburzać florę bakteryjną jelit Asysta

Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe.Jak dowodzą nau...

dieta
Mniej węglowodanów w codziennej diecie – zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których z...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres