Wentylacja pomieszczeń zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem
Wentylacja pomieszczeń zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem
Jak informuje Polska Agencja Prasowa, powołując się na badania naukowców z University of Surrey i z Queensland University and Technology, odpowiednia wentylacja pomieszczeń – zarówno domowych, jak i miejsc pracy – zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem.
Według naukowców z University of Surrey i z Queensland University and Technology, brak odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniach to jeden z ważniejszych czynników ryzyka zarażenia koronawirusem. Jeżeli człowiek kicha lub kaszle, wyrzuca wydzieliny zawierające m.in. bakterie i wirusy. Gdy pomieszczenie nie jest odpowiednio często wietrzone, ich stężenie w powietrzu utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas. Wentylacja jest więc ważnym elementem zapobiegania zarażeniom.
– Ulepszona wentylacja wnętrz to ważny krok, który można podjąć, aby zmniejszyć ryzyko infekcji. Jednak trzeba wykonać więcej pracy, aby zrozumieć przenoszenie się COVID-19 i podobnych wirusów w powietrzu. Pomoże to ograniczyć ładunek wirusów w miejscach, w których zwykle przebywa duża liczba ludzi – powiedział cytowany przez PAP prof. Prashant Kumar, główny autor pracy opublikowanej w piśmie „City and Environment Interactions”.
Temat wymiany powietrza i technik dezynfekcji w gabinetach stomatologicznych w dobie pandemii jest szczególnie istotny. Wiele pytań podczas spotkania z Prezydium PTS dotyczyły kwestii ozonowania, wentylacji, wietrzenia i rekuperacji. Odpowiada prof. dr hab. n. med. Marzena Dominiak, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.
Oprac. AF, źródło: PAP
Fot. fernandozhiminaicela, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
60% badanych nie boi się zarażenia koronawirusem SARS-CoV-2, obawy deklaruje 39% – wynika ze zrealizowanego w pierwszej połowie października badania CBOS. Zaszczepienie przeciw COVID-19 zadeklarowało w nim 70% badanych, w tym 15% dwoma dawkami przypo...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...
Mimo nieograniczonego dostępu do środków higieny jamy ustnej, problem próchnicy zębów w Polsce się nie zmniejsza – alarmują stomatolodzy. Tymczasem nieleczona próchnica prowadzi do zapaleń i chorób ogólnoustrojowych, takich jak zapalenie wsierdzia, s...
– Ustawa miała nam dać większą swobodę pracy, oczywiście cały czas opartą o ścisłą współpracę z lekarzami dentystami. Niestety w zaproponowanym kształcie okazała się rozczarowaniem, bo wprowadza higienistkom stomatologicznym nowe obostrzenia, obowiąz...
Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...
Niekontrolowana cukrzyca, zaburzenia gospodarki lipidowej, zaburzenia gospodarki wapniowej, choroby tarczycy – to tylko kilka przykładów schorzeń niestomatologicznych, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju periimplantitis u pacjentów. – Powinniśmy mieć...
Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...
Wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI) zmniejsza się średnia długość życia oraz jego jakość – ostrzega prof. Wojciech Bik z CMPK w Warszawie. Zaznacza, że dostępne jest skuteczne leczenie, które może to zmienić. Według Światowej Organizacji Zdro...
Badanie prowadzone w centrum medycznym Cleveland Clinic (USA) we współpracy z Niemieckim Instytutem Kardiologicznym Charité (DHZC) dowiodło, że podwyższony poziom we krwi ksylitolu – popularnego słodzika, sprzedawanego nie tylko jako substytut cukru,...
Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...