UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej
Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair zachęcił rząd, by wprowadził wyższe podatki od żywności śmieciowej i zaostrzył przepisy dotyczące przemysłu spożywczego.
W wywiadzie dla „The Times Health Commission” polityk piastujący w latach 1997–2007 funkcję premiera Zjednoczonego Królestwa porównał potrzebę reakcji rządzących na jakość spożywanej przez Brytyjczyków żywności do zakazu palenia w zamkniętych miejscach publicznych. Rząd Blaira wprowadził go w 2006 roku w Szkocji, a w Anglii, Walii i Irlandii Północnej w roku 2007.
Blair wyjaśnił: – Musimy odejść od usług polegających na leczeniu osób chorych do usług, które skupiają się na dobrym samopoczuciu, profilaktyce oraz prowadzeniu zdrowszego trybu życia. Nie da się prowadzić nowoczesnego systemu opieki zdrowotnej, w którym ludzie będą żyli znacznie dłużej, jeśli nie wezmą oni na siebie części odpowiedzialności. Ale trzeba im w tym pomóc. A żeby to zrobić – zwłaszcza w przypadku ubogich rodzin – należy stworzyć warunki, w których osoby te będą mogły wybierać zdrowszą żywność.
„Trzeba po prostu podjąć taką decyzję”
Zdaniem polityka, obawy, że takie działania mogą być uznane za zbyt daleko idącą ingerencję państwa, to pogląd mniejszości. Debatę na temat problemów z otyłością porównał do batalii o wprowadzenie zakazu palenia w miejscach publicznych. Tony Blair skomentował: – Palenie było dla nas momentem przełomowym. Trochę się tym martwiłem, ponieważ ludzie, których polityczną ocenę szanowałem, mówili: klasa robotnicza całkowicie się od nas odwróci.
Jak przekonywał Tony Blair, kluczem do zmian może być wprowadzenie wyższego podatku na cukier oraz rozszerzenie opodatkowania żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru. Siedemdziesięcioletni były polityk argumentował: – Dieta jest naprawdę ważna. Nie podejmując żadnych działań, nie wyświadczasz przysługi młodym ludziom. Jeżeli ich dieta będzie uboga, równie kiepskie będzie ich zdrowie, a życie stanie się uboższe. Trzeba po prostu podjąć taką decyzję i doprowadzić sprawę do końca.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...
Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...
Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyk...
Słowa „Jesteś tym, co jesz”, które jako pierwszy miał wypowiedzieć w 1826 r. francuski pisarz i filozof Anthelme Brillat-Savarin, potwierdzają wpływ diety na nasze życie, zdrowie i samopoczucie. Nie może więc dziwić, że nie chcemy diety bezwartościow...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
Dodatki do żywności – w tym słodziki i sztuczne barwniki – mogą nasilać stany zapalne w jelitach – wynika z przeglądu badań naukowych na zwierzętach, o którym informuje czasopismo „The FASEB Journal”. – Aktualne dowody wskazują, że ekspozycja na ni...
Widząc u swoich pacjentów skutki spożywania bogatych w cukier pokarmów i napojów, brytyjski higienista stomatologiczny wystosował petycję, aby dostawcy żywności nie przekraczali w swoich produktach dawek cukru zalecanych przez ekspertów NHS. Nie ma ...
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...
Jak donoszą brytyjskie media, jest prawdopodobne, że urzędująca od dwóch tygodni premier Zjednoczonego Królestwa Liz Truss doprowadzi do unieważnienia tzw. „podatku cukrowego” pobieranego od obecnych na brytyjskim rynku producentów słodzonych napojów...