Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy
Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od wad. Dotyczy to m.in. niskokalorycznego słodzika – sorbitolu, szczególnie w połączeniu z antybiotykami oraz dietą wysokotłuszczową.
Właściwości sorbitolu, który jest często dodawany do bezcukrowych gum i słodyczy, zostały poddane badaniu przez zespół naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. Badanie to zostało przeprowadzone na myszach.
Zmiana flory bakteryjnej i problemy jelitowe
Jak napisali autorzy, sorbitol może nie tylko zmieniać florę bakteryjną jelit, powodując wzdęcia, skurcze i biegunkę, ale łączenie go z antybiotykami oraz dietą wysokotłuszczową może ograniczyć liczbę drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia.
– W naszym badaniu dowodzimy, że przyjmowanie antybiotyków w połączeniu z dużym spożyciem tłuszczów wywołało długotrwałą nietolerancję sorbitolu u myszy. Objawiało się to zmniejszeniem liczebności bakterii Clostridium, co zaburzyło katabolizm sorbitolu przez drobnoustroje – napisali autorzy z zespołu pod kierunkiem dr Jee-Yon Lee z Wydziału Mikrobiologii Medycznej i Immunologii Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
Dzięki analizie metagenomicznej naukowcy z Kalifornii zidentyfikowali geny bakterii jelitowych odpowiedzialne za rozkład sorbitolu. Skupili się przede wszystkim na spadku liczebności Clostridium po leczeniu antybiotykami u myszy. Spadek ten był związany z podwyższonym poziomem tlenu w jelitach z powodu zmniejszonego zużycia tlenu przez nabłonek, co utrudniło wzrost Clostridium i trawienie sorbitolu.
Jednak wprowadzenie gramozmiennej, beztlenowej bakterii Anaerostipes caccae – maślanu wytwarzającego bakterie – pozwoliło uregulować poziom tlenu. W rezultacie przywrócenie prawidłowego poziomu tlenu ułatwiło uzupełnienie populacji bakterii Clostridium, łagodząc w ten sposób objawy wywołane u gryzoni przez sorbitol.
Naukowcy zasugerowali, że mesalazyna (5-aminosalicylan), lek powszechnie stosowany w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (WZJG), choroby Leśniowskiego-Crohna oraz innych chorób zapalnych jelit, może potencjalnie być skuteczny w przypadku nietolerancji sorbitolu u ludzi.
Badanie amerykańskich naukowców nie było wolne od ograniczeń. Autorzy podali, że strukturalne i funkcjonalne różnice pomiędzy przewodem pokarmowym myszy i człowieka mogą sugerować, że wyniki uzyskane w przypadku badania przeprowadzonego na ludziach mogłyby być nieco inne.
Praca pt. „High fat intake sustains sorbitol intolerance after antibiotic-mediated Clostridia depletion from the gut microbiota” została opublikowana w czasopiśmie naukowym „Cell”.
– W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, edukatorka w zakresie cukrzycy i potrzeb higienizacyjnych pacjentów diabetologicznych, uczestniczka licznych kursów oraz szkoleń krajowych i zagranicznych. – Są to m.in. oznaczenie hemoglobiny glikowanej, krzywa cukrowa, insulina na czczo oraz lipidogram – dodaje.
T.H.
Źródła: https://www.drbicuspid.com
https://www.cell.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
20 marca obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej – w tym roku poświęcony związkom między zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem psychicznym. Światowa Federacja Dentystyczna FDI zachęca, by przy tej okazji udostępniać przygotowane materiały promoc...
Choć stomatologia cały czas dynamicznie się rozwija i pozwala w wielu przypadkach ratować nawet bardzo mocno uszkodzone i zniszczone zęby, to jednak zdarza się, że koniecznością jest ekstrakcja. Zabieg usunięcia zęba przeprowadzony przez doświadczone...
Nowoczesne metody leczenia wad zgryzu, takie jak przezroczyste nakładki ortodontyczne, cieszą się coraz większą popularnością. Jednak – jak przypomina Rzecznik Praw Pacjenta – nawet najnowocześniejsze technologie nie mogą zastępować kompetencji stoma...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Leczenie implantoprotetyczne bywa często uznawane za optymalne w przypadku konieczności odbudowy utraconego zęba. Są jednak sytuacje kliniczne, w których lepszym rozwiązaniem może okazać się most lub proteza ruchoma. – To wcale nie są rzadkie sytuacj...
W dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób szuka alternatyw dla białego cukru. Jednym z jego popularnych zamienników jest ksylitol, znany także jako cukier brzozowy. Czy faktycznie jest to zdrowszy wybór? Jak ksylitol...
Na każdym etapie życia człowieka występują czynniki, które mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia jamy ustnej. Jakie to czynniki w każdej grupy wiekowej i co możesz zrobić, aby twoi pacjenci zachowali zdrowy uśmiech przez długie lata? Odpowiedzi...
Raport „Pacjent w telefonie” pokazuje, że ponad połowa lekarzy wspiera pacjentów poza godzinami pracy, często kosztem własnego odpoczynku. Medycy, którzy decydują się być w kontakcie ze swoimi pacjentami deklarują, że robią to najczęściej, by móc odp...
– Nie każde recesje dziąsłowe wymagają leczenia i zabiegów chirurgicznych. Oceniamy to na podstawie ilości dziąsła skeratynizowanego oraz ilości dziąsła przyczepionego nad wyrostkiem kostnym – mówi lek. dent. Aneta Furtak, absolwentka Uniwersytetu Ja...
W 2023 r. Katowice po raz pierwszy realizują „Program profilaktyczny zapobiegania próchnicy u dzieci”, dzięki któremu dzieci z 34 przedszkoli miejskich będą miały możliwość skorzystania z bezpłatnych świadczeń stomatologicznych i edukacyjnych. Jak p...
Przyjmowanie powszechnie stosowanego leku na nadciśnienie tętnicze krwi doprowadziło do przerostu dziąseł u pacjenta ze złym stanem zdrowia jamy ustnej. Artykuł poruszający tę tematykę został opublikowany na łamach czasopisma „Journal for Nurse Pract...