Skrobia – istotny czynnik ryzyka próchnicy
Skrobia – istotny czynnik ryzyka próchnicy
Spis treści
Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, którego wyniki ukazały się 19 lutego w czasopiśmie „Microogranisms”
Enzymy amylazy, produkowane głównie w trzustce oraz w gruczołach ślinowych, są częścią układu trawiennego. Należą one przy tym do najważniejszych i najbardziej aktywnych enzymów. Amylazy rozkładają duże cząsteczki węglowodanów (polisacharydy) na mniejsze cząsteczki cukru (mono- i disacharydy).
Amylazy zawarte w ślinie są zatem w stanie wytwarzać cukry proste i dwucukry z węglowodanów, takich jak skrobia. Te cząsteczki cukru z kolei tymczasowo zaburzają skład i funkcjonowanie mikrobiomu jamy ustnej, podwyższając ryzyko próchnicy i uszkodzenia twardych tkanek zęba.
Stężenie amylazy jest powiązane z ilością wytwarzanych cukrów
Rozkład węglowodanów na małe składniki molekularne rozpoczyna się jeszcze w jamie ustnej jako część procesu trawienia i jest kontynuowany w dalszych częściach przewodu pokarmowego. Ze względu na krótki czas kontaktu, zanim pokarm zostanie przetransportowany do żołądka, amylaza w jamie ustnej nie może zostać w pełni zmetabolizowana, ale ilość powstałego cukru zależy od stężenia amylazy w ślinie, przy czym wysokie stężenie amylazy ma przełożenie na większą ilość wytwarzanego cukru.
Naukowcy z Cornell University w Ithaca (USA) odkryli, że stężenie amylazy zależy od liczby kopii genów tworzących amylazę, które indywidualnie wahają się od 2 do 20. Naukowcy pobrali próbki śliny od 31 uczestników badania z różną liczbą kopii genu kodującego amylazę (AMY1 Cn) w ich DNA i do hodowanych próbek/biofilmów dodali skrobię, która jest jednym z głównych węglowodanów w codziennej diecie człowieka. Na tej podstawie badacze ocenili, na ile zmienił się skład bakteryjny mikrobiomu w wyniku dodatkowo wytworzonego cukru.
Skrobia wpływa na namnażanie streptokoków
Okazało się, że dodanie skrobi ograniczyło różnorodność bakterii obecnych w jamie ustnej. W próbkach z wysoką liczbą kopii segmentów genów produkujących amylazę skrobia znacznie ograniczyła liczebność bakterii Atopobium i Veillonella, podczas gdy wzrosła liczba bakterii Streptococcus.
– U osób z dużą liczbą kopii genów skrobia jest rozkładana skuteczniej, a bakterie, dla których pożywkę stanowią cukry, namnażają się w jamie ustnej bardziej – powiedziała prof. Angela C. Poole, główna autorka pracy, a zarazem adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Cornell University.
– Odkrycie to jest ważne także w kontekście profilaktyki, ponieważ spożywanie nie tylko cukrów, ale również skrobi podwyższa ryzyko próchnicy zębów u osób z odpowiednią skłonnością genetyczną – dodała główna autorka pracy pt. „The Impact of Human Salivary Amylase Gene Copy Number and Starch on Oral Biofilms”.
Przewlekły stres jako przyczyna zaburzeń mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych, dieta jako czynnik ryzyka rozwoju ubytków pochodzenia niepróchnicowego, aktywność fizyczna mająca wpływ na urazy mechaniczne w obrębie jamy ustnej. – Związki między zmianami cywilizacyjnymi a występowaniem i przebiegiem schorzeń jamy ustnej są nierozerwalne – mówi dr n. med. Alicja Aluchna.
Źródła: https://www.drbicuspid.com/
https://www.mdpi.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wykonywanie zawodu lekarza dentysty obarczone jest ryzykiem prawnym, związanym m.in. z potencjalnymi roszczeniami pacjentów. Czy są sposoby, by minimalizować to ryzyko i zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas wykonywania codziennych obowiązków? Podcza...
W odpowiedzi na poselską interpelację ministerstwo zdrowia poinformowało, że w Polsce aktualnie nie istnieje ryzyko systemowego braku leków. Problemy dotyczą wyłącznie jednostkowych leków określonych firm farmaceutycznych. W ostatnich tygodniach w a...
Wielu mieszkańców Polski umiera zbyt wcześnie, zwłaszcza z powodu nowotworów. Eksperci NIZP-PZH wskazują na pilną potrzebę wzmocnienia działań prewencyjnych w odniesieniu do chorób nowotworowych, zwłaszcza że 90-95% wszystkich nowotworów powodowanych...
U pacjentów zmagających się z zaburzeniami skroniowo-żuchwowymi takie czynniki, jak wiek, stres oraz zaburzenia hormonalne mogą wiązać się ze podwyższonym ryzykiem wystąpienia bruksizmu nocnego. Wyniki badania prowadzonego przez naukowców z Uniwersyt...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Poprzez modelowanie prawidłowych zachowań rodzice mogą mieć znaczący wpływ na rozwój zdrowych (lub także niewłaściwych) nawyków dotyczących jamy ustnej u swoich dzieci. W badaniu autorek z dwóch ośrodków naukowych w Indiach ocenione zostały postawy r...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
Przy okazji przypadającego 12 maja Światowego Dnia Zdrowych Dziąseł warto przypomnieć, jak na stan przyzębia wpływają codzienne nawyki pacjentów – nie tylko higieniczne, ale i żywieniowe, emocjonalne oraz ogólnoustrojowe. Choroby dziąseł i przyzębia...
W 2024 r. w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet” ukazał się raport autorstwa ponad 20 naukowców z całego świata, w którym wskazano wysoki poziom cholesterolu oraz utratę wzroku jako nowe czynniki ryzyka demencji. Badacze z New York University (NYU) a...
Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...
– Z mojego wykładu dowiecie się Państwo, jak skutecznie minimalizować ryzyka odpowiedzialności prawnej, jak prawidłowo pozyskiwać zgody na leczenie i jak dobrze, skutecznie i bezpiecznie się ubezpieczyć – mówi mec. Paweł Strzelec, jeden z wykładowców...