Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Skrobia – istotny czynnik ryzyka próchnicy

Publikacja:
Skrobia – istotny czynnik ryzyka próchnicy

Skrobia – istotny czynnik ryzyka próchnicy

Amylazy to enzymy, które rozkładają polisacharydy, takie jak skrobia, na mniejsze cząsteczki cukru w jamie ustnej. Ilość amylazy jest kontrolowana genetycznie i może zwiększać ryzyko próchnicy zębów, jak dowodzi badanie amerykańskich naukowców, którego wyniki ukazały się 19 lutego w czasopiśmie „Microogranisms”

Enzymy amylazy, produkowane głównie w trzustce oraz w gruczołach ślinowych, są częścią układu trawiennego. Należą one przy tym do najważniejszych i najbardziej aktywnych enzymów. Amylazy rozkładają duże cząsteczki węglowodanów (polisacharydy) na mniejsze cząsteczki cukru (mono- i disacharydy).

Amylazy zawarte w ślinie są zatem w stanie wytwarzać cukry proste i dwucukry z węglowodanów, takich jak skrobia. Te cząsteczki cukru z kolei tymczasowo zaburzają skład i funkcjonowanie mikrobiomu jamy ustnej, podwyższając ryzyko próchnicy i uszkodzenia twardych tkanek zęba.

Stężenie amylazy jest powiązane z ilością wytwarzanych cukrów

Rozkład węglowodanów na małe składniki molekularne rozpoczyna się jeszcze w jamie ustnej jako część procesu trawienia i jest kontynuowany w dalszych częściach przewodu pokarmowego. Ze względu na krótki czas kontaktu, zanim pokarm zostanie przetransportowany do żołądka, amylaza w jamie ustnej nie może zostać w pełni zmetabolizowana, ale ilość powstałego cukru zależy od stężenia amylazy w ślinie, przy czym wysokie stężenie amylazy ma przełożenie na większą ilość wytwarzanego cukru.

Naukowcy z Cornell University w Ithaca (USA) odkryli, że stężenie amylazy zależy od liczby kopii genów tworzących amylazę, które indywidualnie wahają się od 2 do 20. Naukowcy pobrali próbki śliny od 31 uczestników badania z różną liczbą kopii genu kodującego amylazę (AMY1 Cn) w ich DNA i do hodowanych próbek/biofilmów dodali skrobię, która jest jednym z głównych węglowodanów w codziennej diecie człowieka. Na tej podstawie badacze ocenili, na ile zmienił się skład bakteryjny mikrobiomu w wyniku dodatkowo wytworzonego cukru.

Skrobia wpływa na namnażanie streptokoków

Okazało się, że dodanie skrobi ograniczyło różnorodność bakterii obecnych w jamie ustnej. W próbkach z wysoką liczbą kopii segmentów genów produkujących amylazę skrobia znacznie ograniczyła liczebność bakterii Atopobium i Veillonella, podczas gdy wzrosła liczba bakterii Streptococcus.

– U osób z dużą liczbą kopii genów skrobia jest rozkładana skuteczniej, a bakterie, dla których pożywkę stanowią cukry, namnażają się w jamie ustnej bardziej – powiedziała prof. Angela C. Poole, główna autorka pracy, a zarazem adiunkt na Wydziale Nauk o Żywieniu Cornell University.

– Odkrycie to jest ważne także w kontekście profilaktyki, ponieważ spożywanie nie tylko cukrów, ale również skrobi podwyższa ryzyko próchnicy zębów u osób z odpowiednią skłonnością genetyczną – dodała główna autorka pracy pt. „The Impact of Human Salivary Amylase Gene Copy Number and Starch on Oral Biofilms”.

Przewlekły stres jako przyczyna zaburzeń mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych, dieta jako czynnik ryzyka rozwoju ubytków pochodzenia niepróchnicowego, aktywność fizyczna mająca wpływ na urazy mechaniczne w obrębie jamy ustnej. – Związki między zmianami cywilizacyjnymi a występowaniem i przebiegiem schorzeń jamy ustnej są nierozerwalne – mówi dr n. med. Alicja Aluchna.

Źródła: https://www.drbicuspid.com/

https://www.mdpi.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Strzelec KDO grafika 2
Zasady minimalizowania ryzyka prawnego w zawodzie lekarza dentysty Lekarz

Wykonywanie zawodu lekarza dentysty obarczone jest ryzykiem prawnym, związanym m.in. z potencjalnymi roszczeniami pacjentów. Czy są sposoby, by minimalizować to ryzyko i zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas wykonywania codziennych obowiązków? Podcza...

leki
Ministerstwo zdrowia: "Nie ma ryzyka systemowego braku leków" Lekarz

W odpowiedzi na poselską interpelację ministerstwo zdrowia poinformowało, że w Polsce aktualnie nie istnieje ryzyko systemowego braku leków. Problemy dotyczą wyłącznie jednostkowych leków określonych firm farmaceutycznych. W ostatnich tygodniach w a...

papierosy1
Papierosy i alkohol - czynniki ryzyka rozwoju raka głowy i szyi Lekarz

Wielu mieszkańców Polski umiera zbyt wcześnie, zwłaszcza z powodu nowotworów. Eksperci NIZP-PZH wskazują na pilną potrzebę wzmocnienia działań prewencyjnych w odniesieniu do chorób nowotworowych, zwłaszcza że 90-95% wszystkich nowotworów powodowanych...

ROZWIŃ WIĘCEJ
bruksizm senny
Czynniki ryzyka bruksizmu sennego u pacjentów z TMD Lekarz

U pacjentów zmagających się z zaburzeniami skroniowo-żuchwowymi takie czynniki, jak wiek, stres oraz zaburzenia hormonalne mogą wiązać się ze podwyższonym ryzykiem wystąpienia bruksizmu nocnego. Wyniki badania prowadzonego przez naukowców z Uniwersyt...

nawyki dzieci
Jamy ustna i nawyki dzieci – istotny wpływ rodziców Lekarz

Poprzez modelowanie prawidłowych zachowań rodzice mogą mieć znaczący wpływ na rozwój zdrowych (lub także niewłaściwych) nawyków dotyczących jamy ustnej u swoich dzieci. W badaniu autorek z dwóch ośrodków naukowych w Indiach ocenione zostały postawy r...

choroby przyzebia styl zycia 2
Styl życia a choroby dziąseł – najważniejsze czynniki ryzyka Asysta

Przy okazji przypadającego 12 maja Światowego Dnia Zdrowych Dziąseł warto przypomnieć, jak na stan przyzębia wpływają codzienne nawyki pacjentów – nie tylko higieniczne, ale i żywieniowe, emocjonalne oraz ogólnoustrojowe. Choroby dziąseł i przyzębia...

dziecko dentysta
UK: 100 tys. dzieci w szpitalach z powodu próchnicy Lekarz

Jak wynika z danych NHS, od 2018 r. do brytyjskich szpitali z powodu zaawansowanej próchnicy przyjęto ponad 100 tys. dzieci, wymagających niejednokrotnie skomplikowanego leczenia zabiegowego. Dane dotyczą jedynie połowy szpitali, więc prawdopodobnie ...

Strzelec KDO grafika 2
Jak minimalizować ryzyka prawne w zawodzie lekarza dentysty? Lekarz

– Z mojego wykładu dowiecie się Państwo, jak skutecznie minimalizować ryzyka odpowiedzialności prawnej, jak prawidłowo pozyskiwać zgody na leczenie i jak dobrze, skutecznie i bezpiecznie się ubezpieczyć – mówi mec. Paweł Strzelec, jeden z wykładowców...