Rokitnik – nieznane źródło witaminy C i związków mineralnych
Rokitnik – nieznane źródło witaminy C i związków mineralnych
Spis treści
Rokitnik – zwany rosyjskim ananasem – może wspomagać leczenie ran, odleżyn, oparzeń czy wrzodów przewodu pokarmowego. Jest także źródłem witaminy C, ważnej dla utrzymania zdrowia dziąseł. Dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie opracowuje receptury produktów z rokitnikiem
Jak powiedziała PAP-owi dr inż. Beata Piłat z Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztyni, rokitnik do tej pory w Polsce nie był powszechnie znany jako krzew rodzący bardzo zdrowe owoce. Był i jest traktowany głównie jako roślina ozdobna, którą można spotkać w parkach i na wydmach morskich. Walory lecznicze rośliny, której pomarańczowe, a czasem czerwone owoce jak korale oklejają gałązki, są za to powszechnie znane w Rosji i na Białorusi. W Rosji naukowcy opatentowali około 100 różnych metod wykorzystania tej rośliny.
Rokitnik i jego wpływ na zdrowie
Literatura medyczna opisuje zbawienne właściwości rokitnika: podnosi on odporność ludzkiego organizmu, ponieważ jest jedną z niewielu roślin, która ma w swoim soku stabilną w porównaniu z innymi owocami witaminę C. Jak tłumaczy dr inż. Beata Piłat owoc rokitnika nie zawiera enzymu askorbinazy, który przyczynia się do rozpadu witaminy C. Dlatego podczas obróbki termicznej straty witaminy C w owocach rokitnika są niewielkie.
Ponadto, rokitnik zawiera cenne tłuszcze, w większości nasycone i jednonienasycone, m.in. kwas omega-7. Jest on pomocny przy leczeniu osób, które mają problemy ze śluzówką przewodu pokarmowego, niegojące się nadżerki czy wrzody żołądka. Substancja ta wspomaga gojenie i regenerację także ran zewnętrznych czy oparzeń. Olej z owoców rokitnika był stosowany przy leczeniu poparzeń popromiennych po wybuchu w elektrowni w Czarnobylu. – Stwierdziliśmy, że warto było się zająć owocami rokitnika naukowo, jest to roślina ciekawa, ale i specyficzna. Smak półproduktów może nie być akceptowany przez niektóre osoby, ponieważ jest kwaśny. Zatem o ile soku z samego rokitnika nie wypije większość ludzi, to już sprawdzi się on jako dodatek do nektarów owocowych – podkreśliła dr inż. Beata Piłat.
Alternatywa dla rybiego tranu?
Naturalne kwasy omega-7 z fosfolipidami, w tym znaną lecytyną oraz witaminą C występujące w rokitniku, mogą być alternatywą dla tranu rybiego, dodawanego do różnych suplementów diety. – Z relacji pacjentów wynika, że preparaty z rokitnika wspomagały leczenie ran w chorobie autoimmunologicznej zwanej toczniem. Dodatkowo zmniejszały one, według pacjentów, ból towarzyszący chorobie – dodała.
Dr inż. Beata Piłat podkreśliła, że owoce rokitnika zbiera się, zależnie od pogody, od sierpnia nawet do października. Owoce są bardzo delikatne, a ich zbiór może sprawiać pewne trudności. Na Syberii zbiera się je po nastaniu zimy, bo zmrożone owoce są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne. W Polsce natomiast obcina się z krzewu gałązki z owocami, które następnie trafiają do chłodni i zmrożone łatwo dają się oddzielić od gałązek. – Owoce, które są surowcem do produktów prozdrowotnych muszą być dobrej jakości i nieuszkodzone. Zawierające tłuszcz i białko owoce w przypadku uszkodzenia staną się bezwartościowe i będą miały specyficzny posmak oraz bury kolor, a nie pożądany pomarańczowy – wyjaśniła Piłat.
W Łodzi podczas IV Ogólnopolskiej Konferencji Higienistek i Asystentek Stomatologicznych odbył się finał Ogólnopolskiej Olimpiady Higienistek. W pierwszych, internetowych etapach konkursu wzięło udział ponad 400 słuchaczek szkół policealnych na kierunku higienistka stomatologiczna. W Łodzi na teście teoretycznym i praktycznym spotkała się najlepsza dwudziestka. Dentonet i Dentowizja były partnerami medialnymi tego wydarzenia.
Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie
Fot. stux, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Nowy pomysł na badania wykazujące skuteczność suplementowania witaminy D opracowali naukowcy z zespołu nutrigenomiki w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Proponują podzielenie pacjentów na trzy grupy pod względem stopnia re...
Posłanka Anita Sowińska skierowała do ministra zdrowia interpelację, w której pyta, czy resort planuje możliwość kierowania pacjentów na bezpłatne badanie poziomu witaminy D przez lekarzy rodzinnych, a nie tylko endokrynologów. Witamina D ma m.in. wp...
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...
W odpowiedzi na interpelację posłanki Anity Sowińskiej wiceminister zdrowia Waldemar Kraska poinformował, że zasady zlecania badań stężenia witaminy D nie zmienią się – będą na nie mogli kierować tylko specjaliści endokrynologii. Przypomnijmy – kilk...
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...