Naukowcy polecają przyjmowanie witaminy D trzy razy dziennie
Naukowcy polecają przyjmowanie witaminy D trzy razy dziennie
Według badań naukowców z Uniwersytetu w Sheffield, około 20% Brytyjczyków cierpi na niedobór witaminy D, niezbędnej dla właściwego przyswajania wapnia przez organizm. Z tego powodu rekomendują oni przyjmowanie witaminy D co najmniej trzy razy dziennie – informuje portal Dentistry Today.
– Do tej pory uważano, że wystarczające ilości witaminy D dostarcza organizmowi ekspozycja na światło słoneczne – powiedziała prof. Hilary Powers z Uniwersytetu w Sheffield. Niewielkie ilości witaminy D znajdują się również w niektórych produktach spożywczych, takich jak zboża, tłuste ryby oraz tłuszcze do smarowania pieczywa. Według wyliczeń, średnie zapotrzebowanie na witaminę D u człowieka wynosi około 10 mikrogramów, zaś średnie spożycie (w żywności i suplementach diety) – zaledwie 3 mikrogramy.
Grupy najbardziej narażone na niedobory witaminy D to osoby starsze, które nie spędzają zbyt dużo czasu na świeżym powietrzu, osoby o ciemniejszej karnacji, które nie przyswajają witaminy D w odpowiedni sposób, osoby przykrywające ciało ze względów kulturowych i religijnych oraz pracownicy zawodów o ograniczonej ekspozycji na światło słoneczne. – Niestety bogatych źródeł pokarmowych witaminy D jest bardzo niewiele, więc warto wprowadzić do diety m.in. łososia, tuńczyka, sardynki, jajka oraz wzbogacone witaminą D płatki śniadaniowe – dodała prof. Powers.
Niedobór witaminy D może powodować bardzo poważne schorzenia, takie jak krzywica czy osteoporoza. Według niektórych badań, zbyt małe ilości tej substancji mogą również przyczyniać się do rozwoju cukrzycy i nowotworów. – Po II wojnie światowej brytyjski rząd wydał zalecenie, aby codziennie podawać dzieciom tran w celu uzupełnienia ilości spożywanej witaminy D. Współcześnie tego typu strategia również staje się coraz bardziej potrzebna – podsumowała prof. Powers.
Witamina D wzmacnia kości i zęby. Szczególnie zimą zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę wzrasta.
AF
Fot. Stevepb, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Szkorbut – znany od wieków jako choroba wyniszczająca marynarzy pozbawionych dostępu do świeżej żywności – jest obecnie dość rzadkim, ale nadal występującym problemem. Choroba ta wynika z długotrwałego braku witaminy C – niezbędnej substancji odgrywa...
Australijscy naukowcy przeprowadzili szereg badań, które potwierdziły niekorzystny wpływ zażywania narkotyków na zdrowie zębów i jamy ustnej. Używki tego typu znacznie zwiększają ryzyko próchnicy, chorób przyzębia oraz błon śluzowych jamy ustnej. Ja...
Po okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje witaminy D. Naukowcy dowiedli, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki tej witaminy, bo to synteza skórna jest jej głównym źródłem dla organi...
Jak donosi serwis Dentistry.co.uk, od początku 2023 roku mobilne gabinety stomatologiczne działające pod szyldem Dentaid the Dental Charity wyjeżdżały do potrzebujących już 300 razy. Dentobusy kursują między Wyspami Normandzkimi a Szkocją oraz między...
Dzięki zastosowaniu wirusów atakujących bakterie oraz małych białek o nazwie bakteriocyny można poradzić sobie z groźnymi szczepami gronkowca złocistego opornymi na antybiotyki – wskazują badania prowadzone przez naukowców z Instytutu Biochemii i Bio...
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Higiena jamy ustnej – w warunkach domowych – obejmuje przede wszystkim szczotkowanie zębów, używanie nici dentystycznej oraz korzystanie z płukanek do jamy ustnej. Niezaniedbywanie jej jest godne uznania, co jednak, gdy zabiegi te wykonywane są częśc...
Nikogo nie dziwi, że w trzecim dziesięcioleciu XXI w. informacji na temat problemów zdrowotnych pacjenci szukają przede wszystkim w internecie. A wybór jest zwykle ten sam – globalna wyszukiwarka nr 1, czyli Google. Jak donosi portal Dentistry.co.uk,...
Na Politechnice Wrocławskiej i National Taipei University of Technology powstają implanty dentystyczne z wydrukowanych w 3D struktur ceramicznych połączonych z metalowym rdzeniem. Dzięki wykorzystaniu biodegradowalnego magnezu tkanka kostna będzie mo...
Choć szkliwo zębów jest najtwardszą tkanką w organizmie człowieka, u niektórych dzieci (nawet kilkunastu procent) jest ono znacznie słabsze, co prowadzi do stanów chorobowych. Badanie, którego celem była ocena, czy odpowiadać za to może niedobór wita...
Zespół z Uniwersytetu Gdańskiego ze specjalistami z Chin opracował nowe podejście walki z bakteriami opornymi na wiele leków. Osiągnięcie zostało opisane w prestiżowym piśmie naukowym „Chemical Engineering Journal”. O badaniach poinformował zespół p...