Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach
Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach
Jak poinformowała TVP Info, największe koncerny produkujące słodycze – Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA – zapowiedziały, że do 2022 r. ich produkty będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.
Według danych WHO, z nadwagą boryka się około 40 mln dzieci do 5. roku życia, natomiast otyłość dotyczy około 13% osób dorosłych. Z kolei próchnica to najbardziej rozpowszechniona choroba zakaźna na świecie. W celu zapobiegania epidemii otyłości, cukrzycy czy próchnicy światowi producenci słodyczy podejmują kroki w celu ograniczenia kaloryczności swoich produktów. I tak koncerny Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA zapowiedziały, że do 2022 r. produkowane przez nie słodycze będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.
Działania ograniczające spożycie cukru przez dzieci są prowadzone również w naszym kraju. Od 2016 r. obowiązują przepisy tzw. rozporządzenia sklepikowego, w którym ustalono listę produktów dopuszczonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach. Mogą to być drożdżówki (ale nie zbyt słodkie i nie z mrożonego ciasta), jogurty, serki, warzywa, owoce, sałatki, surówki, kanapki oraz produkty zbożowe.
Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady, niż podjadanie.
AF
Fot. pixel1, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Dochodzenie przeprowadzone przez BBC News wykazało, że e-papierosy skonfiskowane uczniom jednego z angielskich college’ów zawierały poziomy ołowiu, niklu i chromu znacznie przekraczające normy obowiązujące w Zjednoczonym Królestwie. Wszystkie zestawy...
Powołując się na wyniki najnowszych badań dotyczących wpływu używania konopi indyjskich na ryzyko rozwoju raka głowy i szyi, Bawarskie Towarzystwo Stomatologiczne (Bayerische Landeszahnärztekammer; BLZK) po raz kolejny skrytykowało ustawę, która lega...
Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości p...
Jak donosi berliński serwis stomatologiczny ZM Online, europejskie organy zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa dostępnej na rynku żywności coraz częściej wykrywają kannabinoidy w wyrobach cukierniczych, takich jak herbatniki, miód, napoje bezalkohol...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje na to, że kwas elenolowy – naturalny związek występujący w oliwkach – może obniżać poziom cukru we krwi, a tym samym sprzyjać utracie masy ciała. W badaniu przeprowadzonym na myszach nau...
Irlandzkie Towarzystwo Stomatologiczne (Irish Dental Association, IDA) wezwało do wprowadzenia limitu przyjęć zagranicznych studentów na studia stomatologiczne przez tamtejsze uczelnie. Powodem jest ograniczona liczba miejsc na studiach oraz rosnące ...