University of Illinois: już małe dawki alkoholu mogą uzależniać
University of Illinois: już małe dawki alkoholu mogą uzależniać
Spis treści
Przeprowadzone w ostatnim czasie badanie na gryzoniach sugeruje, że alkohol (także pity w bardzo ograniczonych ilościach) może wywoływać zmiany w chemii mózgu w obszarze, który jest odpowiedzialny za powstawanie uzależnień.
Badacze z University of Illinois w Chicago (UIC) twierdzą, że te same ścieżki neuronalne są wykorzystywane w stanie upojenia alkoholowego (np. euforia, stany lękowe) oraz w przygotowaniu mózgu do uzależnienia.
Badanie na gryzoniach
– Widzimy, że uzależnianie się nie zawsze musi wynikać z długotrwałych nawyków, ale ze zmian epigenetycznych w mózgu, które – jak pokazujemy w tym badaniu – mogą rozpocząć się nawet przy niskich dawkach spożywanego alkoholu – powiedział współautor pracy dr Subhash C. Pandey, dyrektor Center for Alcohol Research in Epigenetics in the UIC College of Medicine.
Artykuł opisuje eksperyment przeprowadzony przez zespół dr. Pandeya, w którym szczurom podano niewielkie ilości alkoholu. Następnie gryzonie były poddane obserwacji podczas eksploracji labiryntu. W dalszej kolejności badacze analizowali próbki z tkanki mózgowej zwierząt (zebrane po eutanazji) i poszukiwali wzorców ekspresji genów (sekwencjonowanie RNA).
Istotne znaczenie chromatyny Hif3a
Przeprowadzona analiza wykazała, że gen Hif3a był związany ze zmianami zachodzącymi w mózgu wskutek ekspozycji na alkohol oraz zmianami w zachowaniu gryzoni wskazującymi na stany lękowe lub – przeciwnie – stany obniżonego lęku. Chcąc dowieść, dlaczego zmiany te mają miejsce, naukowcy z Chicago zasugerowali, że dzieje się tak, ponieważ chromatyna Hif3a („nitki” DNA i RNA tworzące gen) jest luźno związana. To zaś oznacza, że w genach mogą bez trudu zachodzić różnego rodzaju zmiany transkrypcyjne.
– Zaburzenia związane z używaniem alkoholu są złożone i stanowią poważne wyzwanie. Informacje, które uzyskaliśmy dzięki temu badaniu, pomagają nam lepiej zrozumieć, co dzieje się w mózgu i w przyszłości mogą zostać użyte do opracowania lepszych metod leczenia oraz tworzenia środków farmakologicznych – podsumował dr Subhash C. Pandey.
Praca pt. „Wyjaśnienie zależności epigenomicznej i transkrypcyjnej podczas stanu lękowego wywołanego przez alkohol” (Unraveling the epigenomic and transcriptomic interplay during alcohol-induced anxiolysis) ukazała się w czasopiśmie naukowym „Molecular Psychiatry”.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według danych przytaczanych przez portal rynekzdrowia.pl skala nadużywania alkoholu w Polsce osiąga poziom alarmowy. Przeciętne spożycie wynosi 11 litrów czystego alkoholu etylowego na 1 osobę rocznie, przy średniej unijnej wynoszącej 9,8 litra. Szac...
Od dłuższego czasu nie budzi już wątpliwości relacja zachodząca między zdrowiem jamy ustnej a zdrowiem ogólnoustrojowym. Kolejnym potwierdzeniem tego związku jest badanie naukowców z University of Michigan (USA), w którym sprawdzono jak opieka period...
Jak wynika z najnowszego rankingu QS World University Ranking by Subjects, najlepsze studia stomatologiczne na świecie prowadzone są na University of Michigan w USA. Amerykańska uczelnia wyprzedziła w zestawieniu holenderskie Academic Centre for Dent...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Rochester (USA) porównano dwie grupy pacjentów, którzy poddali się ekstrakcji zębów w lokalnej klinice stomatologicznej. Celem badania było znalezienie alternatywy dla opioidowych środków prze...
Na fotel lekarza dentysty trafiają osoby wymagające nie tylko leczenia stomatologicznego, ale również z innymi potrzebami medycznymi. Serwis Dental-nursing.co.uk przybliża charakterystykę pacjentów borykających się z uzależnieniem od substancji psych...
1 grudnia 2022 r. w siedzibie śląskiego oddziału wojewódzkiego NFZ-u odbyło się spotkanie dotyczące m.in. toczących się konkursów na zakontraktowanie świadczeń stomatologicznych na lata 2023-2028. Na ogłoszone postępowania wpłynęło znacznie mniej ofe...
Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...
Kolejna amerykańska uczelnia wychodzi naprzeciw potrzebom rekrutacyjnym lekarzy dentystów i zwiększa nabór na studia dla asystentek stomatologicznych. Tym razem na podwojenie liczby osób kształcących się w zawodzie asysty zdecydował się University of...
W artykule, który został opublikowany 2 maja w czasopiśmie naukowym „Nature Mental Health” wykazano, że intensywnie pijący młodzi dorośli Amerykanie (powyżej 21. roku życia) ograniczyli spożycie alkoholu w czasie pandemii. W badaniu przeanalizowano ...
5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje p...
Jak donosi „Fakt”, w drugi dzień świąt w jednym z gabinetów stomatologicznych w Zielonej Górze pacjentów przyjmowała lekarz stomatolog znajdująca się pod wpływem alkoholu. Kobieta odpowie za narażenie pacjentów na zagrożenie zdrowia. W poniedziałek ...