Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Jak poprawić pracę mózgu?

Publikacja:
Jak poprawić pracę mózgu?

Jak poprawić pracę mózgu?

Już prawie pół wieku temu naukowcy dowiedli, że praca mózgu jest ściśle uzależniona od sposobu odżywiania. Teoretycznie to wiemy. Jednak – jak pokazuje praktyka – brak czasu, nadmiar obowiązków i spraw „do załatwienia” kolidują często ze zdrową dietą. Paradoksalnie – choć potrzebujemy sił witalnych, by sprostać naszym zadaniom – przestajemy korzystać z ich źródeł. Dlatego warto zadbać o to, co mamy na talerzu – ta inwestycja zwróci się z nawiązką.

Odpowiednio dobrane produkty spożywcze uruchamiają wiele mechanizmów mających wpływ na intelektualną sprawność mózgu: na produkcję hormonów, enzymów i neuroprzekaźników (a te odgrywają znaczącą rolę w procesach myślenia, zapamiętywania, kojarzenia i przyswajania wiedzy). Warto pamiętać, że mózg zużywa 20-25% energii, którą dostarczamy naszemu organizmowi. Najważniejsze są: glukoza i tlen. Źródłem zaś glukozy są węglowodany (ale raczej nie należy ich pobierać z cukru, który bardzo obciąża trzustkę, a jego nadmiar zamieniany jest w tłuszcz). Dlatego należy korzystać z węglowodanów złożonych zawartych w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Warto zauważyć, że łatwo dostępnym i świetnie odżywiającym mózg produktem spożywczym jest pieczywo razowe. Do diety dobrze włączyć także owoce (dostarczają witamin i składników mineralnych, wspomagają proces zapamiętywania oraz są źródłem antyoksydantów, które chronią komórki mózgu). Zwłaszcza cenne są owoce jagodowe: porzeczki, truskawki, żurawiny, maliny. Oraz: świeże warzywa, tłuszcze rybne i roślinne, pestki dyni, siemię lniane i winogrona. Warto również pić dużo wody mineralnej, która wpływa korzystanie na przemiany biochemiczne w mózgu. No i – co ważne – potrzeba się wysypiać.

A o to lista innych składników odżywczych, które poprawiają naszą sprawność intelektualną:

1. Witaminy z grupy B – odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Ich niedobór powoduje osłabienie pamięci, koncentracji uwagi i kojarzenia oraz bezsenność. Co więcej – osoby, które jedzą słodycze i piją alkohol – potrzebują 2-3 razy więcej wit. B niż wynosi jej norma. Gdzie jej szukać? W soi, razowym pieczywie, tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych.

2. Lecytyna, która zawiera cholinę i jest potrzebna do produkcji acetyloholiny (jeden z neuroprzekaźników) – bardzo dobrze wpływa na pamięć. Niedobór choliny prowadzi do problemów z pamięcią, demencji starczej i ospałości. Lecytyna występuje w orzeszkach ziemnych, soi i kiełkach pszenicy. Można ją także kupić w aptece.

3. Żelazo – jest nośnikiem tlenu. Jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się. Występuje w mięsie, orzechach, roślinach strączkowych, owocach pestkowych, warzywach liściastych, rodzynkach.

4. Cynk – co ciekawe – wykrywa się jego większe ilości w organizmach wybitnie inteligentnych dzieci. Występuje w ostrygach i pestkach dyni.

5. Magnez – niezbędny w produkcji enzymów współdziałających z wit. B1 i B6. Wraz z wapniem wspomaga przewodzenie impulsów nerwowo-mięśniowych, chroni organizm przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Jest wypłukiwany przez kawę i alkohol oraz niszczony przez nikotynę. Jest trudno przyswajany, warto więc przyjmować tabletki.

6. Potas – wpływa na dotlenienie mózgu. Występuje w winogronach, bananach, pomarańczach, morelach, awokado, melonach, nektarynkach, brzoskwiniach, pomidorach i ziemniakach.

7. Fosfor ma wpływ na poprawę nastroju, pamięci i inteligencji oraz poziomu sił witalnych. Znajdziemy go w rybach.

8. Kwas linolowy występuje w tłuszczach rybnych i roślinnych. Jego brak osłabia koncentrację, pamięć i wywołuje apatię, a nawet halucynacje.


Należy zdecydowanie unikać: alkoholu, kawy i papierosów, a także napojów energetycznych, które najpierw poprawiają naszą koncentrację, ale po niedługim czasie zdecydowanie ją obniżają. Dobrze za to korzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, żeń-szenia i miłorzębu.

B.Z.

poradnikzdrowie 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

bakterie z jamy ustnej udar
Bakterie z jamy ustnej a ryzyko udaru mózgu Lekarz

Wstępne badanie japońskich naukowców sugeruje, że Streptococcus anginosus – bakteria, która występuje w jamie ustnej oraz w jelitach – jest bardziej powszechna u osób, które przeszły udar mózgu. Wnioskami z badania autorzy podzielili się podczas Międ...

ropnie mozgu
Zapalenie tkanek okołowierzchołkowych przyczyną ropni mózgu Lekarz

Z opisu przypadku opublikowanego w portalu medycznym „BMC Oral Health” wynika, że u 7-letniego chłopca z wrodzoną siniczą wadą serca rozwinęły się liczne ropnie mózgu wywołane przez zapalenie tkanek okołowierzchołkowych w zębach mlecznych. – W omawi...

bakterie z jamy ustnej zdrowie mozgu
Wpływ bakterii jamy ustnej na zdrowie mózgu Lekarz

Bakterie bytujące w jamie ustnej, w tym na języku, mogą mieć związek ze zmianami funkcji mózgu postępującymi wraz z wiekiem – taki wniosek płynie z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Exeter. Brytyjscy badacze wykazali też, że n...

ROZWIŃ WIĘCEJ
2148338118
Miesiąc Świadomości Mięsaków. Jak poprawić wykrywalność? Lekarz

Mięsaki są rzadkimi, agresywnymi nowotworami tkanki kostnej i mięśniowej. Mięsaki tkanek miękkich najczęściej są umiejscowione w obrębie głowy i szyi. Aby poprawić przeżycia chorych na mięsaki, trzeba te nowotwory wcześniej wykrywać i leczyć w specja...

slodycze
Jak słodycze wpływają na pracę mózgu oraz myślenie? Lekarz

Bez glukozy mózg funkcjonować nie może. Słodycze jednak nie są jej najlepszym źródłem, zwłaszcza że można po nie sięgać kompulsywnie. Kiedy mózg przyzwyczai się do cukru, trudno mu jest z niego zrezygnować. Tymczasem nadmiar węglowodanów mocno mu szk...

higienistka stomatologiczna
5 sposobów, by poprawić swoją pozycję na rynku pracy Asysta

Rynek pracy w branży stomatologicznej jest mocno specyficzny – z jednej strony asystentki i higienistki stomatologiczne wykonują na co dzień zadania ściśle określone w różnego rodzaju przepisach prawa, z drugiej – nieustanny rozwój stomatologii wymag...

sedacja
USA: Ciężkie uszkodzenie mózgu u 4-latka w wyniku sedacji Lekarz

Z pozwu złożonego w sądzie hrabstwa Clackamas (stan Oregon) wynika, że rutynowa wizyta stomatologiczna 4-letniego chłopca zakończyła się nieodwracalnym uszkodzeniem neurologicznym. Po zastosowaniu u dziecka sedacji w gabinecie Sunnyside Dentistry for...

komunikacja z pacjentem4
Jak poprawić komunikację na linii dentysta – pacjent? Lekarz

Wizyta u dentysty to nie tylko zabieg medyczny – to także interakcja, w której kluczową rolę odgrywa komfort psychiczny pacjenta. Coraz częściej podkreśla się, że skuteczność leczenia stomatologicznego zależy nie tylko od umiejętności dentysty, ale r...

gojenie poekstrakcyjne
Oral Diseases: jak poprawić wyniki gojenia poekstrakcyjnego? Lekarz

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym „Oral Diseases” podano, że terapia z użyciem mieszaniny tlenowo-ozonowej może poprawić efekty gojenia rany po usunięciu zęba u pacjentów zagrożonych martwicą kości szczęk związaną z lekami (ang. medicati...

shutterstock 50492266
Niedotlenienie mózgu 5-latka w wyniku przedawkowania sedacji Lekarz

Ława przysięgłych sądu w Kalifornii przyznała odszkodowanie w wysokości 3 550 000 dolarów pięcioletniemu pacjentowi, który w trakcie rutynowego zabiegu stomatologicznego doznał niedotlenienia mózgu wskutek przedawkowania środków do sedacji. Z komuni...