Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności

Publikacja:
Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności

Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności

Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Aby określić wpływ na zdrowie emulgatorów spożywczych, w badaniu naukowców z paryskiej Sorbony przeanalizowano dane medyczne ponad 100 000 dorosłych pacjentów z lat 2009-2023. Pod koniec badania u 1056 uczestników zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Ponadto wykazano, że z rozwojem tej choroby powiązanych było także kilka dodatkowych dodatków, w tym guma ksantanowa, cytrynian sodu i guma arabska.

„Emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy”

Autorzy badania pt. „Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of data from the NutriNet-Santé prospective cohort study”, które opublikowano w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, stwierdzili: – Znaleźliśmy bezpośredni związek pomiędzy ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 a ekspozycją na różne emulgatory szeroko stosowane w żywności produkowanej na skalę przemysłową.

Powodem tego związku jest to, że emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy. Może to prowadzić do stanów zapalnych, powodując przewlekłe schorzenia, takie jak np. cukrzyca typu 2 oraz choroby kardiologiczne. Naukowcy podkreślili jednocześnie potrzebę dalszych badań w celu potwierdzenia uzyskanych wyników, jak również wprowadzenia stosownych działań przeciwko potencjalnie szkodliwym składnikom żywności.

„Ryzyko śmierci wyższe od 50%”

Przeprowadzone w lutym tego roku badanie przeglądowe wykazało, że żywność UPF jest powiązana z ponad 30 różnymi problemami zdrowia fizycznego i psychicznego. W badaniu za pomocą kwestionariuszy żywieniowych i informacji o diecie przeanalizowano dane 9,9 miliona osób. Naukowcy stwierdzili, że większe spożycie ultraprzetworzonych produktów spożywczych wiązało się z wyższym o 50% ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia. Dodatkowo, o 48-53% wyższe było ryzyko rozwoju stanów lękowych, a o 12% większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

We wcześniej przeprowadzonym badaniu dowiedziono, że 1 na 7 osób dorosłych jest uzależniona od żywności ultraprzetworzonej. Badanie sugeruje, że ten poziom uzależnienia jest zbliżony do innych legalnych substancji u dorosłych: 14% było uzależnionych od alkoholu, a 18% było nałogowymi palaczami. Autorzy badania zasugerowali, że oznaczanie produktów żywnościowych jako „uzależniających” może pomóc konsumentom zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe.

T.H.

Źródła: https://dentistry.co.uk/

https://www.thelancet.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Wielkanoc jedzenie
Jak świętować bez wyrzucania żywności? Asysta

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...

dieta
Jesteś tym, co jesz – o wpływie żywności UPF na zdrowie Asysta

Słowa „Jesteś tym, co jesz”, które jako pierwszy miał wypowiedzieć w 1826 r. francuski pisarz i filozof Anthelme Brillat-Savarin, potwierdzają wpływ diety na nasze życie, zdrowie i samopoczucie. Nie może więc dziwić, że nie chcemy diety bezwartościow...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zywnosc dla niemowlat
UK: kiedy niższa zawartość cukru w żywności dla niemowląt? Lekarz

Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...

Paulina Mintzberg Wachowicz videonews 2
Profilaktyka próchnicy u dzieci. „Cukier w żywności jest wszędzie” Asysta

W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...

Cukrzyca a zęby - symbol zęba ułożony z kostek cukru i osoba trzymająca szczoteczkę do zębów
Cukrzyca a zęby. Jak cukrzyca wpływa na zdrowie jamy ustnej? Pacjent

Cukrzyca to jedna z najczęściej występujących chorób metabolicznych, dotykająca milionów ludzi na całym świecie. Schorzenie to wpływa na funkcjonowanie całego organizmu – nie wyłączając jamy ustnej. Pacjenci z cukrzycą często borykają się z suchością...

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...

sztuczne dodatki
The FASEB Journal: Dodatki do żywności mogą szkodzić jelitom Lekarz

Dodatki do żywności – w tym słodziki i sztuczne barwniki – mogą nasilać stany zapalne w jelitach – wynika z przeglądu badań naukowych na zwierzętach, o którym informuje czasopismo „The FASEB Journal”. – Aktualne dowody wskazują, że ekspozycja na ni...

Paulina Pakula Akademia Asysdent
Choroby dziąseł? To może być cukrzyca! [VIDEO] Asysta

– Razem z marką Smilesonic w ramach Akademii Asysdent przygotowaliśmy wykład, podczas którego opowiem, czy choroby dziąseł to może być cukrzyca. Serdecznie zapraszam do oglądania – mówi dypl. hig. stom. Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, ed...

niezdrowa zywnosc
Opodatkowanie niezdrowej żywności zmniejszy jej spożycie? Lekarz

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...