Cukier nie krzepi, tylko niszczy zdrowie. Apel do producentów żywności
Cukier nie krzepi, tylko niszczy zdrowie. Apel do producentów żywności
Widząc u swoich pacjentów skutki spożywania bogatych w cukier pokarmów i napojów, brytyjski higienista stomatologiczny wystosował petycję, aby dostawcy żywności nie przekraczali w swoich produktach dawek cukru zalecanych przez ekspertów NHS.
Nie ma prawdy w najsłynniejszym sloganie reklamowym przedwojennej Polski – „Cukier krzepi”, za który jego autor uzyskał gażę równą 6-letnim zarobkom przeciętnego robotnika. Słowom Melchiora Wańkowicza przeczą setki badań naukowych prowadzonych na całym świecie. Cukier w naszej diecie wywiera jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej, jak i zdrowie ogólnoustrojowe.
Timothy Ives z Oakham w hrabstwie East Midlands rozpoczął kampanię po tym, jak wielokrotnie był świadkiem szkodliwych skutków regularnego spożywania pokarmów bogatych w cukier oraz picia słodzonych napojów przez swoich pacjentów. Jako higienista stomatologiczny i badacz, Ives przypomina o destrukcyjnym wpływie tego rodzaju diety zarówno na zdrowie jamy ustnej, jak i na ogólny stan zdrowia Brytyjczyków.
W rozmowie z serwisem internetowym LincsOnline powiedział: – Większość tego, co nas zabija w dzisiejszych czasach, jest związana z cukrem, a spożywamy go coraz więcej. Sprzedaż cukru wzrasta co roku o 2% i to naprawdę przeraża.
We wrześniu na portalu Change.org Timothy Ives opublikował petycję wzywającą firmy do ograniczenia zawartości cukru w swoich produktach spożywczych i napojach do poziomu niższego niż zalecane dzienne maksimum NHS. Do tej pory petycję podpisało pół tysiąca osób.
Dwukrotny wzrost odsetka Brytyjczyków z otyłością w ciągu trzech dekad
Timothy Ives przytoczył pochodzące z 2019 r. dane Narodowej Służby Zdrowia, które wykazały wzrost odsetka otyłości wśród dorosłej populacji Zjednoczonego Królestwa z 15% w 1993 r. do 27% w 2019 r. Ze tę zmianę autor petycji obwinia przede wszystkim wysokie spożycie żywności zawierającej cukier. – 8% populacji Wielkiej Brytanii choruje obecnie na cukrzycę. Wskaźniki otyłości gwałtownie rosną, a w latach 50. otyłości nie było, to słowo wtedy nie istniało – powiedział brytyjski higienista.
Ives ma nadzieję, że jego petycja doprowadzi do poprawy zdrowia Brytyjczyków, uniknięcia chorób z grupy tych, którym można zapobiec, jak również pomoże powstrzymać alarmujący wzrost liczby przypadków otyłości i cukrzycy.
– W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, edukatorka w zakresie cukrzycy i potrzeb higienizacyjnych pacjentów diabetologicznych, uczestniczka licznych kursów oraz szkoleń krajowych i zagranicznych. – Są to m.in. oznaczenie hemoglobiny glikowanej, krzywa cukrowa, insulina na czczo oraz lipidogram – dodaje.
Źródło: https://www.the-dentist.co.uk/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W najnowszym raporcie „Cigna Healthcare 2025 Dental Trends” podkreślono, że zdrowie jamy ustnej jest nierozerwalnie związane z kondycją psychiczną i ogólnym dobrostanem pacjentów. W dokumencie wskazano, że największe korzyści zdrowotne można osiągnąć...
Specjalistyczne meble medyczne to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego gabinetu stomatologicznego. W dobie wszechobecnych zakupów online można je kupić od producenta albo dystrybutora właściwie z każdego zakątka świata – choć niejedn...
Choroby jamy ustnej dotykają dziś więcej osób niż wszystkie inne główne choroby niezakaźne razem wzięte – mimo to wciąż pozostają marginalizowane w politykach zdrowotnych na najwyższym szczeblu. Europejska Federacja Periodontologiczna (EFP) zaapelowa...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyk...
Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...
Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...
Jak donosi berliński serwis stomatologiczny ZM Online, europejskie organy zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa dostępnej na rynku żywności coraz częściej wykrywają kannabinoidy w wyrobach cukierniczych, takich jak herbatniki, miód, napoje bezalkohol...
Słowa „Jesteś tym, co jesz”, które jako pierwszy miał wypowiedzieć w 1826 r. francuski pisarz i filozof Anthelme Brillat-Savarin, potwierdzają wpływ diety na nasze życie, zdrowie i samopoczucie. Nie może więc dziwić, że nie chcemy diety bezwartościow...
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...