Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Cukier nie krzepi, tylko niszczy zdrowie. Apel do producentów żywności

Publikacja:
Cukier nie krzepi, tylko niszczy zdrowie. Apel do producentów żywności

Cukier nie krzepi, tylko niszczy zdrowie. Apel do producentów żywności

Widząc u swoich pacjentów skutki spożywania bogatych w cukier pokarmów i napojów, brytyjski higienista stomatologiczny wystosował petycję, aby dostawcy żywności nie przekraczali w swoich produktach dawek cukru zalecanych przez ekspertów NHS.

Nie ma prawdy w najsłynniejszym sloganie reklamowym przedwojennej Polski – „Cukier krzepi”, za który jego autor uzyskał gażę równą 6-letnim zarobkom przeciętnego robotnika. Słowom Melchiora Wańkowicza przeczą setki badań naukowych prowadzonych na całym świecie. Cukier w naszej diecie wywiera jednoznacznie negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej, jak i zdrowie ogólnoustrojowe.

Timothy Ives z Oakham w hrabstwie East Midlands rozpoczął kampanię po tym, jak wielokrotnie był świadkiem szkodliwych skutków regularnego spożywania pokarmów bogatych w cukier oraz picia słodzonych napojów przez swoich pacjentów. Jako higienista stomatologiczny i badacz, Ives przypomina o destrukcyjnym wpływie tego rodzaju diety zarówno na zdrowie jamy ustnej, jak i na ogólny stan zdrowia Brytyjczyków.

W rozmowie z serwisem internetowym LincsOnline powiedział: – Większość tego, co nas zabija w dzisiejszych czasach, jest związana z cukrem, a spożywamy go coraz więcej. Sprzedaż cukru wzrasta co roku o 2% i to naprawdę przeraża.

We wrześniu na portalu Change.org Timothy Ives opublikował petycję wzywającą firmy do ograniczenia zawartości cukru w swoich produktach spożywczych i napojach do poziomu niższego niż zalecane dzienne maksimum NHS. Do tej pory petycję podpisało pół tysiąca osób.

Dwukrotny wzrost odsetka Brytyjczyków z otyłością w ciągu trzech dekad

Timothy Ives przytoczył pochodzące z 2019 r. dane Narodowej Służby Zdrowia, które wykazały wzrost odsetka otyłości wśród dorosłej populacji Zjednoczonego Królestwa z 15% w 1993 r. do 27% w 2019 r. Ze tę zmianę autor petycji obwinia przede wszystkim wysokie spożycie żywności zawierającej cukier. – 8% populacji Wielkiej Brytanii choruje obecnie na cukrzycę. Wskaźniki otyłości gwałtownie rosną, a w latach 50. otyłości nie było, to słowo wtedy nie istniało – powiedział brytyjski higienista. 

Ives ma nadzieję, że jego petycja doprowadzi do poprawy zdrowia Brytyjczyków, uniknięcia chorób z grupy tych, którym można zapobiec, jak również pomoże powstrzymać alarmujący wzrost liczby przypadków otyłości i cukrzycy.

W Polsce około 3,5 mln osób ma zdiagnozowaną cukrzycę. Kolejny 1 mln jeszcze o tym nie wie. Dlatego musimy uświadamiać pacjentów, edukować ich i zachęcać do badań profilaktycznych – mówi dypl. hig. stom Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, edukatorka w zakresie cukrzycy i potrzeb higienizacyjnych pacjentów diabetologicznych, uczestniczka licznych kursów oraz szkoleń krajowych i zagranicznych. – Są to m.in. oznaczenie hemoglobiny glikowanej, krzywa cukrowa, insulina na czczo oraz lipidogram – dodaje.

Źródło: https://www.the-dentist.co.uk/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zdrowie psychiczne3
Zdrowie jamy ustnej i zdrowie psychiczne – czas na integrację Lekarz

W najnowszym raporcie „Cigna Healthcare 2025 Dental Trends” podkreślono, że zdrowie jamy ustnej jest nierozerwalnie związane z kondycją psychiczną i ogólnym dobrostanem pacjentów. W dokumencie wskazano, że największe korzyści zdrowotne można osiągnąć...

zdrowie jamy ustnej6
Jama ustna i zdrowie ogólne – apel EFP do ONZ i państw UE Lekarz

Choroby jamy ustnej dotykają dziś więcej osób niż wszystkie inne główne choroby niezakaźne razem wzięte – mimo to wciąż pozostają marginalizowane w politykach zdrowotnych na najwyższym szczeblu. Europejska Federacja Periodontologiczna (EFP) zaapelowa...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

ultraprzetworzona zywnosc
Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności Lekarz

Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyk...

Wielkanoc jedzenie
Jak świętować bez wyrzucania żywności? Asysta

Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...

kannabinoidy w slodyczach
Nie tylko cukier. W słodyczach coraz częściej obecne… kannabinoidy Lekarz

Jak donosi berliński serwis stomatologiczny ZM Online, europejskie organy zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa dostępnej na rynku żywności coraz częściej wykrywają kannabinoidy w wyrobach cukierniczych, takich jak herbatniki, miód, napoje bezalkohol...

dieta
Jesteś tym, co jesz – o wpływie żywności UPF na zdrowie Asysta

Słowa „Jesteś tym, co jesz”, które jako pierwszy miał wypowiedzieć w 1826 r. francuski pisarz i filozof Anthelme Brillat-Savarin, potwierdzają wpływ diety na nasze życie, zdrowie i samopoczucie. Nie może więc dziwić, że nie chcemy diety bezwartościow...

niezdrowa zywnosc
Opodatkowanie niezdrowej żywności zmniejszy jej spożycie? Lekarz

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...

Paulina Mintzberg Wachowicz videonews 2
Profilaktyka próchnicy u dzieci. „Cukier w żywności jest wszędzie” Asysta

W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...