Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy?

Publikacja:
Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy?

Dobroczynne bakterie zmniejszają ryzyko wystąpienia próchnicy?

Naukowcy wyizolowali z jamy ustnej zdrowego człowieka dobroczynny szczep bakterii, który ma zdolność hamowania patogenów wywołujących próchnicę. Badania wykazały, że doustne przyjmowanie tych bakterii zmniejsza ryzyko powstawania ubytków i ogranicza rozwój płytki nazębnej.

W jamie ustnej człowieka żyje kilkaset gatunków bakterii. Naukowcy odkryli wśród nich jeden szczególnie dobroczynny szczep – Streptococcus salivarius M18.

Jak się okazuje, szczep produkuje korzystne dla organizmu lantybiotyki (saliwarycyny A2, saliwarycyny M, saliwarycyny MPS i saliwarycyny 9). Substancje te hamują szkodliwe drobnoustroje, w tym bakterie Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus, odpowiedzialne za zły stan zębów i zwiększone prawdopodobieństwo powstawania ubytków. Dodatkowo, szczep Streptococcus salivarius M18 produkuje enzymy: dekstranazę i ureazę, które redukują akumulację płytki nazębnej i pomagają utrzymać odpowiednie pH w jamie ustnej.

Nowa broń w walce z chorobami zębów oraz przyzębia

Włosko-francuski zespół naukowców pod kierunkiem doktora Francesco Di Pierro zrealizował niedawno badanie kliniczne mające sprawdzić wpływ codziennego, doustnego podawania szczepu Streptococcus salivarius M18 dzieciom ze stwierdzonym wysokim ryzykiem wystąpienia próchnicy. Dla celów badania dzieci podzielono na dwie grupy (po 38 osób w każdej). Pierwsza grupa – kontrolna – nie przyjmowała preparatu zawierającego te bakterie. Druga grupa przez 90 dni przyjmowała pastylkę zawierającą 1 mld CFU (jednostki tworzące kolonie) szczepu Streptococcus salivarius M18. Pastylka do ssania była przyjmowana każdego wieczoru przed snem, po umyciu zębów.

Po upływie 90 dni okazało się, że u dzieci przyjmujących preparat nastąpił spadek liczby szkodliwych bakterii Streptococcus mutans o 74 proc., a płytka nazębna została zredukowana o 50 proc. Naukowcy oszacowali w związku z tym, że stosowanie preparatu zawierającego szczep Streptococcus salivarius M18 spowodowało ponad 3-krotny wzrost szansy na uniknięcie nowych ubytków.

Warto dodać, że inne podobne badania, przeprowadzone zarówno u dzieci jak i dorosłych, potwierdziły korzystny wpływ szczepu Streptococcus salivarius M18 na stan zębów i całej jamy ustnej. Okazało się, że pomaga on także zredukować zapalenie dziąseł oraz umiarkowaną paradontozę.

Eksperci podkreślają jednak, że ewentualne stosowanie preparatów zawierających dobroczynne bakterie (dostępnych już także w Polsce, w formie suplementów diety) powinno być traktowane jedynie jako uzupełnienie codziennej pielęgnacji jamy ustnej, a nie jako jej alternatywa.

Bakterie wywołujące choroby dziąseł mogą być przyczyną stanu zapalnego oskrzeli oraz płuc. Wyjaśnia prof. dr hab. Tomasz Konopka.

Oprac. AF na podst. https://zdrowie.pap.pl

Fot. Archiwum

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

BMI
Za wysokie BMI – większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

hormony ciazowe
Hormony ciążowe zwiększają ryzyko próchnicy zębów Lekarz

Podwyższone poziomy hormonów w okresie ciąży mogą być istotnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju próchnicy. Tezę tę potwierdza opublikowana na początku kwietnia informacja prasowa Uniwersytetu Medycznego w Rochester (URMC). Naukowcy z Eastm...

Piekoszewska Zietek
Czynniki genetyczne a ryzyko rozwoju próchnicy Lekarz

– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...

ROZWIŃ WIĘCEJ
lody 1
"Lody zmniejszają cierpienie chorego i ryzyko powikłań" Lekarz

Lody, stosowane u pacjentów po chemioterapii, mających uszkodzoną śluzówkę, zmniejszają cierpienie chorego i ryzyko powikłań – powiedział PAP dr Emilian Snarski, hematolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Dodał, że chciałby, aby taka terapia ...

Wojciech Ryncarz videonews
Choroby ogólne a ryzyko wystąpienia periimplantitis Lekarz

Niekontrolowana cukrzyca, zaburzenia gospodarki lipidowej, zaburzenia gospodarki wapniowej, choroby tarczycy – to tylko kilka przykładów schorzeń niestomatologicznych, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju periimplantitis u pacjentów. – Powinniśmy mieć...

bakterie z jamy ustnej udar
Bakterie z jamy ustnej a ryzyko udaru mózgu Lekarz

Wstępne badanie japońskich naukowców sugeruje, że Streptococcus anginosus – bakteria, która występuje w jamie ustnej oraz w jelitach – jest bardziej powszechna u osób, które przeszły udar mózgu. Wnioskami z badania autorzy podzielili się podczas Międ...

bariatria
Zabieg bariatryczny – większe ryzyko próchnicy w przyszłości Lekarz

U pacjentów z otyłością, którzy decydują się na poddanie zabiegom chirurgii bariatrycznej, może występować większe ryzyko rozwoju próchnicy w porównaniu z osobami, które ograniczają liczbę zbędnych kilogramów przy zastosowaniu mniej radykalnych metod...

zatory
Bakterie z jamy ustnej zwiększają ryzyko zatorów? Lekarz

Badacze z Uniwersytetu Tampere w Finlandii  twierdzą, że bakterie z rodziny Streptococcus viridans bytujące w jamie ustnej są związane z występowaniem zatorów. Streptococcus viridans to rodzina paciorkowców zieleniejących. Część z nich stale zasiedl...

bakterie prochnicotworcze
Bakterie Selenomonas sputigena a rozwój próchnicy Lekarz

Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...

cukrzyca3
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków Lekarz

Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...