Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Asystentko, zadbaj o odporność – zwłaszcza jesienią i zimą

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Asystentko, zadbaj o odporność – zwłaszcza jesienią i zimą

Asystentko, zadbaj o odporność – zwłaszcza jesienią i zimą

Jesień i zima to czas zwiększonego ryzyka przeziębień i infekcji. W szczególny sposób narażeni są na to pracownicy służby zdrowia, w tym oczywiście asystentki stomatologiczne. By uniknąć choroby lub zminimalizować jej skutki, trzeba wcześniej zadbać o swoją odporność. Największy wpływ na poprawę kondycji organizmu i wsparcie prawidłowego działania układu immunologicznego ma odpowiednio zbilansowana dieta. Eksperci radzą, by 70% posiłków było ciepłych. W menu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców i witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i dzięki temu wirusom trudniej dostać się do organizmu.

– Odporność organizmu to indywidualna sprawa, która zależy m.in. od diety, stylu życia, poziomu aktywności fizycznej czy codziennego stresu – powiedziała mówi agencji Newseria Elżbieta Lange, psychodietetyk. Aby zwiększyć odporność, należy przede wszystkim dobrze się odżywiać. Posiłki nie powinny być zbyt obfite, ale spożywane regularnie. Muszą też być dobrze zbilansowane, czyli zawierać odpowiednią ilość witamin, mikroelementów i składników odżywczych. Ważna jest również aktywność fizyczna – przynajmniej 30 minut dziennie. Zamiast wracać z pracy samochodem czy komunikacją miejską, lepiej się przespacerować – bardzo korzystnie wpłynie to na poprawę samopoczucia i kondycję organizmu. Regularne ćwiczenia i spacery pobudzają wydzielanie endorfin w mózgu, co podnosi poziom serotoniny, a ta w bardzo dużej mierze odpowiedzialna jest za poprawę nastroju.

Niezbędna witamina C

W okresie zimowym warto zadbać o odpowiednią ilość witaminy C – uszczelnia ona naczynia krwionośne, a to w dużym stopniu wpływa na naszą barierę odpornościową, bo wtedy trudniej wirusom wtargnąć do naszego organizmu. – Witamina C pomaga też w sprawności i wzrastaniu komórek odpornościowych. Musimy pamiętać, że sami jej nie wytwarzamy i jej nie magazynujemy, więc powinniśmy ją dostarczać razem z pożywieniem, a także zwiększać dawki w okresach przeziębień czy infekcji dlatego. Jest to bardzo wrażliwa witamina, ulega szybkiemu rozpadowi w naszym organizmie, organizm szybko się jej pozbywa, dlatego systematycznie powinniśmy ją uzupełniać – mówi Elżbieta Lange.

U dorosłej kobiety dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to około 60–70 mg, a u mężczyzny – 90 mg. Nasz organizm najlepiej przyswaja witaminę C pochodzącą z naturalnych produktów. – Witamina C znajduje się głównie w warzywach i owocach, m.in. w czarnej porzeczce oraz dzikiej róży – mówi Elżbieta Lange.

Warzywa i owoce w diecie

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia – w sumie co najmniej 400 g dziennie. Jedną z tych porcji może być szklanka soku, co szczególnie w kontekście śniadania jest wygodnym rozwiązaniem. – Dieta ma kluczowe znaczenie dla ludzkiej odporności. Warto pamiętać, że większość komórek odpornościowych wytwarza się w jelitach. Posiłki o tej porze roku powinny być ciepłe, a szczególnie polecane są ciepłe śniadania, np. w postaci owsianki czy kaszy jaglanej z owocami  – mówi Elżbieta Lange.

Wysypiaj się!

Bardzo ważny dla odporności jest także zdrowy i spokojny sen. Pozwala on najlepiej zregenerować ciało i umysł. – Warto spać minimum 7–9 godzin na dobę. Wówczas odbywają się najbardziej naprawcze i relaksujące procesy w naszym organizmie, regenerują się narządy wewnętrzne, a krew oczyszcza się z produktów przemiany materii – dodaje Elżbieta Lange.

Badania wykazały, że regularne niedosypianie prowadzi do namnażania się w naszym organizmie różnych komórek nowotworowych, natomiast już po tygodniu niedosypiania wprowadzamy organizm w stan przedcukrzycowy, a także obniżają się nasze zdolności intelektualne.

Już w kwietniu w Łodzi odbędzie się piąta konferencja AsysDent. Jak uczestniczki (99% to kobiety) oceniały na przestrzeni lat program i organizację tej konferencji? Zbliżając się do piątej edycji konferencji, przypomnijmy sobie poprzednie cztery!

AF

Fot. dbreen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

pasta witaminowa - Dentonet.pl
Pasta z dodatkiem witaminy B12 polecana dla wegan Asysta

Niemieccy badacze twierdzą, że pasta do zębów wzbogacona witaminą B12 jest znakomitym źródłem tej substancji dla wegan, którzy z powodu rezygnacji z produktów zwierzęcych cierpią na jej niedobory – informuje Dental Tribune. Witamina B12 występuje p...

cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

pleśniawki - Dentonet.pl
Pleśniawki u osób dorosłych – przyczyny, objawy, leczenie Pacjent

Pleśniawki to głównie problem noworodków z niedojrzałym układem odpornościowym, ale zdarza się, że dokuczają także dorosłym. Sprawdź, kto jest na nie narażony i jak sobie z nimi poradzić.Pleśniawki to nic innego jak rodzaj infekcji grzybiczej wywołan...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dieta dzieci - Dentonet.pl
Błędy w żywieniu dzieci mają wpływ na ich zdrowie jamy ustnej Asysta

Co trzecie dziecko w Polsce od 5. do 36. miesiąca życia ma nieprawidłową masę ciała. 50% polskich 3-latków ma próchnicę. To m.in. efekt błędów w żywieniu dzieci.Odpowiednie żywienie dzieci w pierwszych latach nie tylko zapewnia im prawidłowy rozwój, ...

Choroby dziąseł - jak im zapobiegać? Wskazówki dla pacjentów Pacjent

Choroby dziąseł nie są jedynie problemem miejscowym. Badania udowodniły, że zapalenia przyzębia i parodontoza mogą sprzyjać występowaniu schorzeń układu krążenia i układu oddechowego, zaogniać przebieg cukrzycy, a w przypadku kobiet ciężarnych niekie...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres