Alkohol szkodzi młodym ludziom bardziej niż seniorom
Alkohol szkodzi młodym ludziom bardziej niż seniorom
Spis treści
Powszechnie wiadomo, że alkohol pity w zbyt dużych ilościach wywiera negatywny wpływ na zdrowie spożywających go osób – i to bez względu na wiek. W badaniu przeprowadzonym w Stanach Zjednoczonych przyjrzano się wpływowi alkoholu na zdrowie osób z różnych grup wiekowych. Uzyskane wyniki można uznać za zaskakujące.
Z badania naukowców z University of Washington w Seattle wynika, że mężczyźni poniżej 40. roku życia, którzy nie chcą obciążać swojego zdrowia, mogą pozwolić sobie każdego dnia na wypicie zaledwie symbolicznej ilości alkoholu.
Kobieta może wypić więcej
Według badania picie alkoholu nie przynosi korzyści zdrowotnych nikomu przed czterdziestką. Mężczyźni poniżej 40. roku życia powinni ograniczyć spożycie alkoholu do niewielkiego kieliszka piwa dziennie (o objętości 38 ml). Kobiety mogą natomiast wypić prawie trzy razy więcej – badanie sugeruje dopuszczalne dwie łyżki wina lub 100 ml piwa.
Jednak u osób w wieku powyżej 40 lat alkohol (spożywany w kontrolowanej, ściśle określonej ilości) może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie. W swoim badaniu amerykańscy naukowcy przyjrzeli się wpływowi alkoholu na rozwój i przebieg 22 różnych jednostek chorobowych, w tym urazów, chorób kardiologicznych oraz nowotworów. Jego obecność w diecie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, chroniąc m.in. przed udarem mózgu, cukrzycą lub pewnymi chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Waszyngtońskim wykazało również, że utrata zdrowia u osób pijących alkohol w wieku powyżej 65 lat występuje dopiero po czwartym drinku standardowej wielkości. Dowiedziono też, że prawie 60% osób pijących szkodliwe (zbyt duże) ilości było w wieku od 15 do 39 lat, a trzech na czterech spożywających nadmierne ilości trunków to mężczyźni.
Wybór należy do każdego z nas
Główna autorka badania, dr Emmanuela Gakidou z Instytutu Pomiarów i Oceny Zdrowia na Uniwersytecie stanu Waszyngton powiedziała: – Nasze przesłanie jest proste: młodzi ludzie nie powinni pić, ale starsi mogą osiągać pewne korzyści ze spożywania niewielkich ilości alkoholu. Chociaż nie jest realistyczne myślenie, że młodzi dorośli powstrzymują się od picia, uważamy, że ważne jest przekazywanie najnowszych dowodów, aby każdy mógł podejmować świadome decyzje dotyczące własnego zdrowia.
W podsumowaniu napisano: – Związek między umiarkowanym spożywaniem alkoholu a zdrowiem jest złożony i pozostaje źródłem wielu kontrowersji w literaturze naukowej. Dostępne dowody sugerują, że niski poziom spożycia alkoholu wiąże się z mniejszym ryzykiem niektórych chorób oraz zwiększonym ryzykiem rozwoju innych. Dlatego przy interpretacji zaleceń odnośnie picia należy wziąć pod uwagę pełny profil epidemiologiczny, który obejmuje podstawowe wskaźniki zachorowań w różnych populacjach.
Praca pt. „Ryzyko spożycia alkoholu na poziomie populacji według ilości, położenia geograficznego, wieku, płci i roku: systematyczna analiza dla Global Burden of Disease Study 2020” (Population-level risks of alcohol consumption by amount, geography, age, sex, and year: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2020) ukazała się w prestiżowym czasopiśmie naukowym „The Lancet”.
– Należy edukować nie tylko pacjentów, ale też nas, specjalistów. Rola lekarzy dentysty w leczeniu, rozpoznawaniu, profilaktyce nowotworów głowy i szyi jest bardzo ważna – mówi w rozmowie z Dentonetem prof. dr hab. Wojciech Golusiński z Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu.
T.H.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00847-9/fulltext
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Pacjenci chorujący na nieswoiste zapalenia jelit (NZJ) są bardziej narażeni na rozwój zapalenia przyzębia, co podkreśla znaczenie regularnych badań przesiewowych. Badanie przeglądowe dotyczące tego zagadnienia ukazało się 31 marca w czasopiśmie nauko...
Rodzice mają wpływ na większość czynników, które negatywnie wpływają na stan uzębienia dzieci. O jakie nawyki żywieniowe i higieniczne warto dbać od najmłodszych lat? Niektóre porady mogą Cię zaskoczyć! Nadmiar cukru w codziennej diecie Cukry prost...
Fluor od lat odgrywa kluczową rolę w profilaktyce próchnicy, jednak w pewnych sytuacjach jego nadmiar może prowadzić do określonych konsekwencji zdrowotnych. Jednym z najczęstszych skutków nadmiernej ekspozycji na fluor w okresie rozwoju zębów jest f...
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że tytoń, alkohol, wysokoprzetworzona żywność, paliwa kopalne oraz specyfika wykonywanej pracy odpowiadają każdego roku za śmierć około 2,7 miliona osób na Starym Kontynencie. Z tego powodu WHO wzywa do ...
W Polsce wzrasta liczba zgonów wywołanych spożyciem alkoholu i paleniem papierosów. Winę za to ponosi przyzwolenie na wzrost sprzedaży „małpek” i reklamowanie zamienników papierosów jako „bezpieczniejszych dla zdrowia” – uważają naukowcy zasiadający ...
W badaniu klinicznym naukowców z USA wykazano, że lek wspierający rzucenie palenia u dorosłych może pomóc także nastolatkom i młodym dorosłym w rezygnacji z e-papierosów. Zespół badaczy z Bostonu i Charleston odkrył, że młode osoby, które przyjmowały...
Nawet okazjonalne palenie jednego lub dwóch papierosów dziennie przed ciążą lub w jej trakcie może spowodować poważne problemy zdrowotne u noworodka. Wskazuje na to badanie, którego wyniki zostały opublikowane w sierpniu w czasopiśmie naukowym „Journ...
Badania opublikowane w „Journal of Periodontal Research” wskazują, że warunki mikrograwitacji – takie jak te, których doświadczają astronauci przebywający w przestrzeni kosmicznej – mogą znacząco przyspieszać rozwój zapalenia przyzębia. Naukowcy dowo...
Wielu mieszkańców Polski umiera zbyt wcześnie, zwłaszcza z powodu nowotworów. Eksperci NIZP-PZH wskazują na pilną potrzebę wzmocnienia działań prewencyjnych w odniesieniu do chorób nowotworowych, zwłaszcza że 90-95% wszystkich nowotworów powodowanych...
– Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdził bezpieczeństwo aspartamu i w najbliższym czasie nie zostaną podjęte żadne kroki mające na celu wycofanie tej substancji słodzącej z żywności na terenie Unii Europejskiej lub zmianę warunków j...
– Kobiety są bardziej odporne na infekcje wirusowe. Przede wszystkim decydują o tym geny, bo to w nich zapisany jest sposób, w jaki reaguje nasza odporność. Potwierdzony został również wpływ hormonów na sprawność układu odpornościowego – przekazała P...