Spożycie słodkich napojów zmniejsza się, ale wciąż jest za wysokie
Spożycie słodkich napojów zmniejsza się, ale wciąż jest za wysokie
Spożycie słodzonych napojów wśród Amerykanów zmniejsza się, ale wciąż pozostaje na zbyt wysokim poziomie, zagrażającym wystąpieniem otyłości czy próchnicy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health.
Naukowcy przeanalizowali dane pozyskane od 18 600 dzieci w wieku 2-19 lat oraz 27 652 dorosłych powyżej 20. roku życia podczas badania Nutrition Examination Survey (NHANES) przeprowadzanego w latach 2003-2014. Uczestników pytano m.in. o ich nawyki żywieniowe. Jedno z pytań dotyczyło spożywania napojów słodzonych, mleka, niesłodzonej kawy lub herbaty, alkoholu oraz wody.
Okazało się, że w latach 2003-2014 spożycie słodzonych napojów wśród obu grup ankietowanych spadło, choć jest nadal bardzo wysokie – napoje takie przynajmniej raz dziennie pije 60,7% dzieci oraz 50% dorosłych. Jeśli chodzi o grupy rasowe, spożywanie słodzonych napojów jest najwyższe wśród czarnoskórych mieszkańców Stanów Zjednoczonych oraz Latynosów. Są to grupy etniczne o wyższym ryzyku zachorowania na otyłość i cukrzycę, a wysokie spożycie słodzonych napojów jeszcze podnosi to zagrożenie. Jednak z drugiej strony, widoczny jest trend spożywania wody niegazowanej jako napoju pierwszego wyboru – zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i dorosłych.
Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.
AF
Fot. Kantasimo, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...
– Ustawa miała nam dać większą swobodę pracy, oczywiście cały czas opartą o ścisłą współpracę z lekarzami dentystami. Niestety w zaproponowanym kształcie okazała się rozczarowaniem, bo wprowadza higienistkom stomatologicznym nowe obostrzenia, obowiąz...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrze...
Wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI) zmniejsza się średnia długość życia oraz jego jakość – ostrzega prof. Wojciech Bik z CMPK w Warszawie. Zaznacza, że dostępne jest skuteczne leczenie, które może to zmienić. Według Światowej Organizacji Zdro...
Mimo nieograniczonego dostępu do środków higieny jamy ustnej, problem próchnicy zębów w Polsce się nie zmniejsza – alarmują stomatolodzy. Tymczasem nieleczona próchnica prowadzi do zapaleń i chorób ogólnoustrojowych, takich jak zapalenie wsierdzia, s...
– Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to – działania przemysłu spożywczego. Musimy też budować ...
Jak informuje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, w 2021 r. antybiotyki stosowało tylko 23% Europejczyków, co jest najniższym odsetkiem od 2009 r. W większości krajów UE spożycie antybiotyków spada - jednym z niechlubnych wyjątków...
Aż 86% dostępnych na rynku niemieckim napojów dla dzieci zawiera więcej niż 5 gramów cukru na każde 100 mililitrów. Jak podaje portal stomatologiczny ZM Online, wyniki nowej analizy to kolejny powód, by u naszych zachodnich sąsiadów wprowadzić postul...
W amerykańskiej stomatologii w ostatnich miesiącach podejmowany jest temat zabezpieczeń stosowanych w radiologii, w tym ochrony pacjenta przy pomocy ołowianych fartuchów używanych także podczas prześwietleń zębów. Stąd ponawiane pytania, czy ich użyc...
Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...