Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Bezpieczny dla zębów słodzik na bazie białka

Publikacja:
Bezpieczny dla zębów słodzik na bazie białka

Bezpieczny dla zębów słodzik na bazie białka

Zgodnie z komunikatem prasowym Instytutu Biologii Molekularnej i Ekologii Stosowanej Fraunhofera, naukowcy z tego ośrodka badawczego w Niemczech opracowują słodzik na bazie białka, który nie zawiera cukru, jest od niego znacznie słodszy, a zarazem nie stwarza ryzyka próchnicy zębów.

Brazzeina – słodzik z Pentadiplandra brazzeana, rośliny z rzędu kapustowców, która występuje w zachodniej Afryce – jest modyfikowany w celu stworzenia słodzika na bazie białka. Naukowcy z Niemiec liczą, że nowy produkt w nieodległej przyszłości zastąpi cukier i inne jego alternatywy w produktach spożywczych.

– Ponieważ słodzik ten w zasadzie nie zawiera kalorii, nasz zmodyfikowany wariant brazzeiny nie powoduje próchnicy zębów oraz nie wpływa na poziom cukru we krwi – napisał w komunikacie dr Stefan Rasche, naukowiec z Fraunhofer.

Celem ograniczenie problemów zdrowotnych związanych z niewłaściwym odżywianiem

Badacze z Fraunhofer oraz metaX – Institut für Diätetik rozpoczęli wspólny projekt pod nazwą NovelSweets. Jego celem jest obniżenie zawartość cukru w produktach spożywczych, przede wszystkim w napojach, a tym samym ograniczenie problemów zdrowotnych związanych z niewłaściwym odżywianiem.

Badania niemieckich naukowców bazują na białkach o słodkim smaku, które naturalnie występują np. w owocach. Ze względu na swoją strukturę doskonale wiążą się z receptorami na języku, które odpowiadają za odczuwanie słodkiego smaku. Naukowcy opracowują warianty białek na podstawie sekwencji białkowej brazzeiny.

Do optymalizacji stabilności białka względem pH i temperatury oraz poprawy jego słodzącej mocy i smaku wykorzystywana jest fermentacja mikrobiologiczna. W tej technice biotechnologicznej gen kodujący białko o słodkim smaku jest wprowadzany do komórek drożdży. Następnie komórki te są namnażane w bioreaktorze w kontrolowanych warunkach, co pozwala na wytworzenie dużych ilości tych białek. Jak podano w komunikacie prasowym, gotowy słodzik uzyskuje się po procesach oczyszczania i suszenia.

Substancja 10 000 razy słodsza niż cukier

Brazzeina, znana również jako X3, prawie nie zawiera kalorii, nie zawiera też cukru i ma lekki posmak miodu, ale jest przy tym znacznie słodsza. W komunikacie podano, że zaledwie 1 gram słodzika na bazie białka odpowiada słodyczy prawie 10 kg cukru stołowego. Jak dotąd X3 był dodawany tylko do napojów. Obecnie metaX testuje słodzik w niskobiałkowym proszku zawierającym kakao. Zanim będzie można rozpocząć proces zatwierdzania słodzika, trzeba zoptymalizować proces produkcji i dalsze działania związane z walidacją produktu – powoli to w pełni wykorzystać potencjał X3.

– Udało nam się opracować substancję słodzącą, która jest około 10 000 razy słodsza od cukru stołowego. Dlatego nasz innowacyjny słodzik jest prawdziwą alternatywą dla cukru – napisał dr Stefan Rasche.

Profilaktyka próchnicy u dzieci powinna rozpoczynać się naprawdę bardzo, bardzo wcześnie, bo już na etapie ciąży. Mama powinna zadbać o swoje uzębienie, ale powinna również wiedzieć, jak zadbać o uzębienie dziecka – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezes Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej, konsultant krajowa z zakresu stomatologii dziecięcej. Kiedy powinna odbyć się pierwsza wizyta kontrolna dziecka u dentysty? Jak znaleźć złoty środek między jedzeniem przez dziecko słodyczy a dbaniem o zdrowie zębów malucha? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!

Źródła: https://www.drbicuspid.com/

https://www.fraunhofer.de/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Ewa Czochrowska
Autotransplantacje zębów - czy są skuteczne? Lekarz

- Często gdy proponuję tego typu leczenie pacjentom, a głównie ich rodzicom, na początku widzę w ich oczach przerażenie, że mamy zrobić jakąś "transplantację", bo to kojarzy się np. z transplantacją nerki. Tymczasem jeżeli mamy pacjenta dobrze zakwal...

ROZWIŃ WIĘCEJ
szczotkowanie zebow2
UK: Zła technika szczotkowania zębów do poprawy! Asysta

Jak informuje fundacja Oral Health Foundation (OHF), miliony osób w Wielkiej Brytanii myją zęby w sposób nieprawidłowy, a tym samym robią to nieskutecznie. Efektem tego jest większe zagrożenie próchnicą i chorobami przyzębia z powodu niewłaściwej tec...

Kiedy nie można wybielać zębów - uśmiechająca się kobieta przed i po wybielaniu zębów
Kiedy nie można wybielać zębów? Przeciwwskazania do wybielania zębów Pacjent

Wybielanie zębów to jedna z najczęściej wykonywanych procedur stomatologii estetycznej, pozwalająca na usunięcie przebarwień i dzięki temu – na poprawę wyglądu zębów. Warto jednak mieć świadomość, że nie każdy pacjent może poddać się temu zabiegowi. ...

wybielanie zebow
Wybielanie zębów Pacjent

Zdrowe zęby nie zawsze są piękne. Czasami, mimo że nic im nie dolega, żółkną lub pojawiają się na nich nieestetyczne przebarwienia. Problem ten dotyczy zwłaszcza osób, które palą papierosy lub często sięgają po bogate w barwniki napoje, takie jak her...

powierzchnia dystalna zebow
Powierzchnia dystalna zębów Pacjent

Powierzchnia dystalna zębów to dalsza, odśrodkowa powierzchnia styczna zęba skierowana do przestrzeni międzyzębowej. Razem z powierzchnią mezjalną (bliższą, dośrodkową) powinna być regularnie oczyszczana przy pomocy nici dentystycznej lub szczoteczki...