WHO apeluje o opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów
WHO apeluje o opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów
Spis treści
5 grudnia Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe dane, z których wynika, że w skali całego świata niekorzystne dla zdrowia produkty takie jak alkohol i napoje słodzone są wciąż nisko opodatkowane. Według ustaleń większość państw nie stosuje podatków, które zachęcałyby konsumentów do zdrowszych wyborów.
Każdego roku na całym świecie około 2,6 mln osób umiera z powodu spożywania alkoholu, a ponad 8 mln z powodu niezdrowej diety. Co oczywiste, statystyki te byłyby lepsze, gdyby dostęp do tych niekorzystnych dla zdrowia produktów był bardziej ograniczony – np. przez wprowadzenie podatków.
Podatki są, ale często niewystarczające
Z danych WHO wynika, że połowa krajów nakładających podatki na napoje bezalkoholowe opodatkowuje również wodę. Chociaż jakiś rodzaj podatku na napoje słodzone cukrem wprowadziło 108 państw, w skali całego globu akcyza stanowi średnio zaledwie 6,6% ceny słodzonego napoju. Z kolei w co najmniej 148 państwach nałożono podatek akcyzowy na napoje alkoholowe. Wino jest jednak zwolnione z akcyzy w co najmniej 22 krajach, przede wszystkim w Europie. Na całym świecie udział akcyzy w cenie najczęściej sprzedawanej marki piwa wynosi średnio 17,2%. Z kolei w przypadku najpopularniejszej na danym rynku marki alkoholu wysokoprocentowego jest to 26,5%.
Badanie przeprowadzone w 2017 roku wykazało, że nałożenie podatków, które podniosłyby ceny alkoholu o 50%, zapobiegłoby ponad 21 milionom zgonów w ciągu 50 lat i wygenerowało prawie 17 bilionów dolarów dodatkowych przychodów. Jest to równowartość całkowitych dochodów, jakimi w ciągu jednego roku dysponują rządy ośmiu największych gospodarek świata.
– Opodatkowanie niezdrowych produktów tworzy zdrowsze społeczeństwo. Ma to pozytywny wpływ na całe społeczeństwo: mniej chorób i pogorszenia stanu zdrowia, a także dochody dla rządów na świadczenie usług publicznych. W przypadku alkoholu wyższe podatki pomagają również zapobiegać przemocy i urazom w ruchu drogowym – powiedział Rüdiger Krech, dyrektor ds. promocji zdrowia w WHO.
Jak to się robi na Litwie?
Jako pozytywny przykład państwa, które zdecydowało się na podniesienie podatku od alkoholu, podano Litwę. Nasi sąsiedzi w 2017 roku zwiększyli podatek od sprzedaży alkoholu, co skutkowało obniżeniem liczby zgonów z powodu chorób związanych z jego spożywaniem – z 23,4 do 18,1 na 100 000 osób w ciągu zaledwie dwóch lat (2016-2018). W tym samym czasie przychody z podatku od sprzedaży alkoholu wzrosły na Litwie z 234 do 323 mln euro.
Badania potwierdzają, że opodatkowanie alkoholu i słodzonych napojów bezalkoholowych pomaga ograniczyć ich spożycie, a firmom daje powód do tworzenia zdrowszych produktów. Jednocześnie nałożenie podatków pomaga zapobiegać urazom i chorobom niezakaźnym, takim jak nowotwory, cukrzyca i schorzenia sercowo-naczyniowe.
Ponadto, sondaż Gallupa – przeprowadzony we współpracy z WHO i Bloomberg Philanthropies – wykazał, że większość ankietowanych we wszystkich krajach popiera podwyższenie podatków od negatywnie wpływających na zdrowie produktów, w tym alkoholu i napojów słodzonych cukrem.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Na fotel lekarza dentysty trafiają osoby wymagające nie tylko leczenia stomatologicznego, ale również z innymi potrzebami medycznymi. Serwis Dental-nursing.co.uk przybliża charakterystykę pacjentów borykających się z uzależnieniem od substancji psych...
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu stanowego Georgii, w którym poddano analizie paragony z 804 milionów zakupów, wskazuje na to, że wprowadzony lokalnie w Stanach Zjednoczonych podatek od słodzonych napojów bezalkoholowych nie...
Zgodnie z wynikami szeroko zakrojonych badań prowadzonych łącznie w 159 państwach, podniesienie podatków na wyroby tytoniowe ma bezpośredni związek ze zmniejszeniem śmiertelności wśród noworodków i niemowląt na całym świecie. Autorzy artykułu, poch...
Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...
Przeprowadzone w ostatnim czasie badanie na gryzoniach sugeruje, że alkohol (także pity w bardzo ograniczonych ilościach) może wywoływać zmiany w chemii mózgu w obszarze, który jest odpowiedzialny za powstawanie uzależnień. Badacze z University of ...
Jak donosi „Fakt”, w drugi dzień świąt w jednym z gabinetów stomatologicznych w Zielonej Górze pacjentów przyjmowała lekarz stomatolog znajdująca się pod wpływem alkoholu. Kobieta odpowie za narażenie pacjentów na zagrożenie zdrowia. W poniedziałek ...
W artykule, który został opublikowany 2 maja w czasopiśmie naukowym „Nature Mental Health” wykazano, że intensywnie pijący młodzi dorośli Amerykanie (powyżej 21. roku życia) ograniczyli spożycie alkoholu w czasie pandemii. W badaniu przeanalizowano ...
64-letni dentysta z Rawicza, którzy przyjmował pacjentów pod wpływem alkoholu, został ukarany przez sąd grzywną w wysokości 2 tys. zł. Mężczyzna nie wykonał bowiem u pacjentów żadnych czynności medycznych. W sierpniu 2021 r. do stomatologa w Rawiczu...
Od 1 stycznia br. w Polsce zakazana jest sprzedaż napojów energetycznych dzieciom i młodzieży do 18. roku życia. Eksperci ostrzegają, że nadmierne i regularne picie takich napojów może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, a w efekcie – do niewydolno...
Badania opublikowane w lipcu tego roku w czasopiśmie naukowym „Addiction” (Uzależnienie) sugerują, że w brytyjskich gospodarstwach domowych, w których używa się mniejszych kieliszków (o pojemności 290 ml zamiast standardowych 350 ml) spożycie alkohol...
Według badań opublikowanych na początku października przez brytyjską niezależną organizację Drinkaware, osoby pijące alkohol w wieku 18–24 lata są bardziej skłonne do upijania się, są też bardziej podatne na popadanie w uzależnienie w porównaniu z re...