Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada

Publikacja:
Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada

Niemcy: ilość cukru w bezalkoholowych napojach nie spada

Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübertragbare Krankheiten; DANK) wskazuje jednak na nieskuteczność tego zobowiązania. Średnia zawartość cukru w słodzonych napojach w Niemczech spadła w latach 2015–2021 o zaledwie 2%.

Wyniki badania wykonanego przez DANK we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Ludwiga Maksymiliana w Monachium i Uniwersytetu Technicznego w Monachium zostały opublikowane 21 lutego w czasopiśmie „Annals of Nutrition and Metabolism”.

Według badania średnia ilość cukru w napojach bezalkoholowych w Niemczech wyniosła 5,3 grama na 100 mililitrów w 2015 roku oraz 5,2 grama na 100 mililitrów w 2021 roku. Dla porównania: w Wielkiej Brytanii zawartość cukru spadła w tym samym okresie z 5,3 grama na 100 mililitrów do 3,8 grama na 100 mililitrów.

Apele to jednak za mało!

W 2018 roku rząd brytyjski wprowadził dodatkową opłatę dla producentów wysoko słodzonych napojów bezalkoholowych. Z kolei w Niemczech panuje w tym względzie dobrowolność – oparta na umowie z przemysłem, wprowadzonej w 2018 roku przez ówczesną federalną minister ds. żywności Julię Klöckner.

W ramach tego porozumienia (Nationale Reduktions – und Innovationsstrategie: Weniger Zucker, Fette und Salz in Fertigprodukten) niemieckie firmy branży spożywczej zobowiązały się do dobrowolnego obniżenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% w latach 2015–2025. Osiągnięte do tej pory wyniki nie potwierdzają jednak sukcesu tych zobowiązań.

– Apele do branży spożywczej nie wystarczą. Rząd musi w końcu podjąć skuteczne działania, aby zawartość cukru w napojach bezalkoholowych została znacznie obniżona – napisała Barbara Bitzer, rzeczniczka DANK i dyrektor zarządzająca Niemieckiego Towarzystwa Diabetologicznego (Deutschen Diabetes Gesellschaft; DDG). Warto wspomnieć, że towarzystwa medyczno-naukowe, WHO, rzecznicy konsumentów i firmy ubezpieczeniowe już od lat zalecają wprowadzenie w Niemczech podatku od produktów o wysokiej zawartości cukru.

Federalne Towarzystwo Stomatologiczne popiera żądania

Podobną opinię wyraża Federalne Towarzystwo Stomatologiczne (Bundeszahnärztekammer; BZÄK): – Udowodniono, że nadmierne spożycie cukru szkodzi zdrowiu jamy ustnej i ogólnemu zdrowiu w dłuższej perspektywie. Oddalone w czasie koszty niepotrzebnie obciążają nasze systemy społeczne. Niższe spożycie cukru mogłoby zatem nie tylko odciążyć system zdrowia, ale także mieć sens ekonomiczny – podkreślił dr Konstantin von Laffert, wiceprezes BZÄK i szef Izby Stomatologicznej w Hamburgu.

Bundeszahnärztekammer już od lat podkreśla rolę prawidłowego odżywiania w zachowaniu  zdrowia. W oparciu o swoje rekomendacje dotyczące znaczenia żywienia w kontekście chorób jamy ustnej z 2018 roku BZÄK apeluje przede wszystkim o trzy rzeczy:

– wprowadzenie zrozumiałego dla klientów etykietowania żywności, zwłaszcza w odniesieniu do zawartości cukru,

– nałożenie specjalnej opłaty na napoje bezalkoholowe o wysokiej zawartości cukru,

– znaczne obniżenie zawartości cukru w żywności dla dzieci, zwłaszcza małych.

Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.

T.H.

źródła: https://www.zm-online.de/news/detail/die-freiwillige-zuckerreduktion-funktioniert-nicht  

https://www.karger.com/Article/Abstract/529592  


POWIĄZANE ARTYKUŁY

szczepienia przeciw grypie
Grypa bez kontroli – w Polsce spada wyszczepialność Lekarz

Po kilku sezonach wzrostów liczby szczepień „cofnęliśmy się do poziomu sprzed pandemii” – tak eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Chorób Infekcyjnych komentowali kolejny sezon szczepień jesienno-zimowych, w trakcie którego poziom wyszczepial...

zarobki higienistek Niemcy
Niemcy: wyższe wynagrodzenia asysty i higienistek Asysta

W Niemczech odpowiednie organy uzgodniły układ zbiorowy dotyczący wynagrodzeń asystentek, higienistek stomatologicznych oraz uczennic. Na jego podstawie od 1 lipca wzrosły pobory przedstawicielek tych zawodów w trzech krajach związkowych Republiki Fe...

slodkie napoje
Cukier w napojach znacznie groźniejszy niż w pożywieniu Lekarz

Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
antybiotyki 1
W UE spada spożycie antybiotyków. W Polsce odwrotny trend Lekarz

Jak informuje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, w 2021 r. antybiotyki stosowało tylko 23% Europejczyków, co jest najniższym odsetkiem od 2009 r. W większości krajów UE spożycie antybiotyków spada - jednym z niechlubnych wyjątków...

szczepienie przeciw HPV
Spada liczba szczepień przeciw HPV wśród nastolatków Lekarz

Spada liczba nastolatków korzystających z programu bezpłatnych szczepień przeciw wirusowi HPV, który powoduje m.in. raka szyjki macicy – podkreślają eksperci. Ich zdaniem, częściowo przyczynia się do tego brak wiedzy, a częściowo – utrudnienia w prog...

asystentka stomatologiczna
Asysta stomatologiczna – spada satysfakcja z pracy i płacy Asysta

Około 6 na 10 amerykańskich asystentek stomatologicznych deklaruje zadowolenie z wykonywanej pracy, co oznacza wynik o 20% gorszy niż w 2016 roku. Badanie ankietowe pod nazwą 2022 Dental Assistants Salary and Satisfaction Survey zostało przeprowadzon...

leki
Niemcy: leki przeterminowane i z "pchlego targu"? Lekarz

W ostatnich miesiącach Republika Federalna Niemiec zmaga się z coraz poważniejszymi niedoborami leków, co jest szczególnie niepokojące na początku zimy oraz przy obecnej fali zakażeń. Prezydent Niemieckiego Stowarzyszenia Lekarzy dr Klaus Reinhardt z...

stomatologia Niemcy2
Stomatologia po sąsiedzku: Niemcy Pacjent

Niemiecka stomatologia od lat kojarzy się z jakością usług, nowoczesnym sprzętem, ale również z wysokimi cenami. System opieki zdrowotnej w Republice Federalnej, podobnie jak w Polsce, oparty jest na obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym, jednak w pr...

zaopatrzenie gabinetow
Niemcy: problemy z zaopatrzeniem gabinetów stomatologicznych Lekarz

W obliczu ogromnych problemów z zaopatrzeniem niemieckich gabinetów stomatologicznych w niezbędne materiały, Federalne Zrzeszenie Lekarzy Stomatologów w liście otwartym wezwało ministra zdrowia Karla Lauterbacha do podjęcia działań, które zakończą ob...

slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

zadowolony pacjent
Niemcy – kraj zadowolonych pacjentów Lekarz

Dla przytłaczającej większości – ponad 94% – obywateli Republiki Federalnej Niemiec zdrowie jest ważne dla osobistego poczucia szczęścia. Po przyjaciołach i rodzinie, właśnie dobre zdrowie w największym stopniu decyduje o ogólnym dobrostanie. Wiele w...