„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru
Spis treści
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni raport organizacji charytatywnej Action on Sugar.
Najnowsze dane wskazują na to, że z prawdą rozmijają się producenci ponad 3/4 produktów spożywczych, którzy twierdzą, że ich dania „nie zawierają dodatku cukru” lub „zawierają tylko naturalnie występujące cukry”. Pomimo takich deklaracji, wiele produktów ma w swoim składzie cukry, których źródłem są np. soki owocowe, koncentraty lub przeciery. Wszystkie one są szkodliwe dla zdrowia zębów.
Do nie tylko niezdrowych, ale wręcz szkodliwym produktów zaliczyć można również dużą część dań śniadaniowych sprzedawanych w wygodnych do użycia saszetkach, przeznaczonych dla najmłodszych. Jak wykazano, potrawy te zawierają nawet do czterech łyżeczek cukru w jednej porcji.
Z okazji Tygodnia Świadomości nt. Cukru (Sugar Awareness Week), który na Wyspach jest obchodzony w dniach 14–20 listopada, Action on Sugar wzywa do całkowitego usunięcia wprowadzających w błąd informacji na temat produktów żywnościowych (w tym napojów) i zdrowotnych dla dzieci. Do podjęcia stosownych działań Action on Sugar ponagla Steve’a Barclaya, nowego ministra zdrowia w gabinecie Rishiego Sunaka.
„Producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru”
Dr Linda Greenwall, założycielka organizacji charytatywnej Dental Wellness Trust powiedziała: – Cukier znalazł się – jako dodatek – w prawie wszystkich produktach spożywczych, a użycie go jako środka służącego do uspokajania, zabawiania lub nagradzania dzieci stało się normą, zamiast spożywać go od czasu do czasu. Ten nadmiar prowadzi do bólu zębów – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych, dlatego też próchnica pozostaje jednym z najbardziej powszechnych problemów zdrowotnych.
– Aby to się zmieniło, producenci muszą radykalnie ograniczyć dodawanie cukru do swoich produktów, a rząd powinien pomóc w finansowaniu profilaktyki zdrowia jamy ustnej i programów szczotkowania zębów w szkołach i przedszkolach jako skutecznego sposobu zapobiegania kryzysowi zdrowia publicznego – dodała dr Greenwall.
Cukru więcej niż w Coca-Coli
Przeprowadzone na początku bieżącego roku badanie Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDA), w którym poddano ocenie saszetki śniadaniowe dla niemowląt wykazało, że więcej niż 1/4 z nich zawierała objętościowo więcej cukru niż Coca-Cola. A to oznacza, że nawet 4-miesięczne niemowlęta są karmione daniami, które zawierają o 50% więcej cukru niż uznawane za niezdrowie słodzone napoje bezalkoholowe.
Z tego powodu BDA popiera szeroko zakrojone działania dotyczące marketingu i odpowiedniego etykietowania żywności. Obejmują one całkowite usunięcie wprowadzających w błąd informacji podawanych na produktach spożywczych i napojach – przede wszystkim tych dla niemowląt i małych dzieci.
„Informacje na etykietach są całkowicie bez znaczenia”
Prezydent Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego Eddie Crouch powiedział: – Przemysł spożywczy oszukuje rodziców, wciskając im produkty pełne cukru jako „zdrową opcję”. Informacje, że dany produkt jest „bez dodatku cukru” są całkowicie bez znaczenia, gdy maluchy otrzymują cztery łyżeczki cukru na śniadanie.
– Próchnica zębów to powód numer jeden przyjęć do szpitala wśród małych dzieci, dlatego ministrowie nie mogą pozostać bierni. Działanie w tym zakresie jest warunkiem wstępnym, jeśli kiedykolwiek zamierzamy odwrócić sytuację w zakresie chorób, którym można całkowicie zapobiec – podsumował dr Eddie Crouch.
Jakie są wskazania do wykonywania transplantacji zębów u pacjentów w wieku rozwojowym? Na czym dokładnie polegają te zabiegi? Jaka jest trwałość tego typu leczenia? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych w rozmowie z dr. Dariuszem Paluszkiem, przewodniczącym komisji ds. lekarzy dentystów ORL w Warszawie, opowiadał o tym dr n. med. Paweł Plakwicz – chirurg i implantolog specjalizujący się w tego typu zabiegach.
T.H.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...
Zdrowie jamy ustnej dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego ogólnego rozwoju i komfortu życia. Prawidłowe nawyki higieniczne kształtowane od pierwszych dni życia pozwalają nie tylko zapobiec próchnicy, lecz także wykształcić pozytywne podejście do lec...
Zdrowa jama ustna to nie tylko zdrowe zęby bez ubytków próchnicowych. Kluczowym elementem dobrej kondycji jamy ustnej są również zdrowe dziąsła, którym podczas codziennej higieny zazwyczaj poświęca się o wiele mniej czasu i uwagi niż zębom. Czy jedna...
Po opublikowaniu wyników badań dotyczących składu żywności dla niemowląt przedstawiciele środowiska lekarzy dentystów na Wyspach Brytyjskich zaapelowali do rządu o pilną interwencję w związku z „groteskowo wysokim poziomem cukru” w produktach dla naj...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. – Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości p...