King’s College: bezcukrowa guma do żucia zmniejsza ilość płytki nazębnej
King’s College: bezcukrowa guma do żucia zmniejsza ilość płytki nazębnej
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstawaniu próchnicy i może poprawić stan szkliwa.
Artykuł badawczy „A Systematic Review and Meta-Analysis of the Role of Sugar-Free Chewing Gum on Plaque Quantity in the Oral Cavity” („Przegląd i metaanaliza wpływu gumy do żucia bez cukru na ilość płytki nazębnej w jamie ustnej”) jest kompilacją wyników 8 osobnych badań. Zostały one wybrane spośród 222 raportów, które podejmowały temat efektów żucia gumy bezcukrowej na ilość powstającej płytki nazębnej. Okazało się, że była ona znacząco mniejsza u osób żujących gumę bez cukru, w porównaniu z grupą kontrolną, która tego nie robiła. Naukowcy doszli do wniosku, że nowe badanie dostarcza dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w celu zredukowania ilości powstającej płytki nazębnej u dorosłych, która przyczynia się do uszkodzenia szkliwa i powstawania próchnicy (1).
Guma bez cukru chroni zęby poprzez stymulację produkcji śliny. W taki sposób jama ustna zostaje oczyszczona z resztek jedzenia i cukrów, kwasy wytwarzane przez płytkę nazębną zostają zneutralizowane i zachodzi remineralizacja szkliwa zębów. Korzyści dla zdrowia jamy ustnej płynące z żucia gumy bezcukrowej są powszechnie doceniane przez ekspertów, stowarzyszenia dentystyczne oraz organy regulacyjne na całym świecie.
– Włączenie bezcukrowej gumy do żucia do naszej codziennej rutyny jest dobrym sposobem na przeciwdziałanie próchnicy i przywrócenie odpowiedniego pH jamy ustnej, kiedy nie mamy możliwości umycia zębów. Tak prosta czynność może znacząco zredukować ilość powstających bakterii i poprawić stan naszego szkliwa – mówi prof. Marzena Dominiak, prorektor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Najnowsze badanie jest trzecim w kolejności artykułem opublikowanym przez King’s College w Londynie na temat działania bezcukrowych gum do żucia. Pierwszy materiał naukowy z 2019 r. pokazał, że tego typu guma pomaga zapobiegać i kontrolować występowanie próchnicy u dzieci. W 2021 r. opublikowano drugi artykuł, tym razem obrazujący pozytywny wpływ gumy bezcukrowej na ilość bakterii Streptococcus mutans (jednego z głównych powodów powstawania próchnicy zębów) w jamie ustnej.
Aktualne badanie dostarcza dalszych dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w ramach kompletnej rutyny higieny jamy ustnej, obok szczotkowania zębów dwa razy dziennie, zdrowej i zbilansowanej diety oraz regularnych wizyt u stomatologa. Seria wspomnianych badań naukowych została zrealizowana przy wsparciu programu Wrigley Oral Healthcare.
1) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/froh.2022.845921/full
Informacja prasowa
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI) zmniejsza się średnia długość życia oraz jego jakość – ostrzega prof. Wojciech Bik z CMPK w Warszawie. Zaznacza, że dostępne jest skuteczne leczenie, które może to zmienić. Według Światowej Organizacji Zdro...
Zachowania o charakterze rasistowskim nie są w Stanach Zjednoczonych zjawiskiem marginalnym, ale zwykle dokłada się wiele starań, aby takie przypadki na samym początku ujawniać i piętnować. Sytuacja taka miała miejscu w ostatnim czasie w instytucji, ...
Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...
Mimo nieograniczonego dostępu do środków higieny jamy ustnej, problem próchnicy zębów w Polsce się nie zmniejsza – alarmują stomatolodzy. Tymczasem nieleczona próchnica prowadzi do zapaleń i chorób ogólnoustrojowych, takich jak zapalenie wsierdzia, s...
Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...
Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, że żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami l...
W czasopiśmie „Journal of Dental Hygiene” ukazał się artykuł „Skuteczność profesjonalnego nitkowania, nadzorowanego nitkowania i płynu do płukania jamy ustnej w odniesieniu do płytki nazębnej i zapalenia dziąseł: 12-tygodniowe randomizowane badanie k...
LISTERINE® to płyn do płukania jamy ustnej, który opiera swoje korzystne działanie na formule czterech olejków eterycznych: tymolu, mentolu, eukaliptolu oraz salicylanu metylu. Olejki eteryczne wnikają głęboko do dolnych warstw biofilmu płytki nazębn...
Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie ceł odwetowych w wysokości 25% na wybrane towary ze Stanów Zjednoczonych. Choć decyzja ta wynika z szerszego sporu handlowego dotyczącego przede wszystkim ceł na stal i aluminium, jej skutki mogą odczuć r...
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...
W leczeniu pacjentów gabinetu stomatologii weterynaryjnej w Chadds Ford koło Filadelfii (USA) rozpoczęto stosowanie bioresorbowalnych, termoplastycznych minipłytek. Dzięki temu w weterynaryjnej chirurgii szczękowej placówka ta jest pionierem technolo...