Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Zielona herbata skuteczna w terapii nadwrażliwości zębów

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Zielona herbata skuteczna w terapii nadwrażliwości zębów

Zielona herbata skuteczna w terapii nadwrażliwości zębów

Zespół chińskich naukowców opracował nowy produkt leczniczy na bazie zielonej herbaty, który wykazuje bardzo wysoką skuteczność w leczeniu nadwrażliwości zębów.

Według niektórych statystyk, nadwrażliwość zębów dotyczy nawet 40% populacji. Objawia się ona nagłym, przeszywającym bólem podczas spożywania zimnych, gorących, słodkich lub kwaśnych pokarmów. Spowodowana jest osłabieniem warstwy szkliwa, które pokrywa zęby z zewnątrz i chroni je przed działaniem czynników termicznych lub chemicznych. Jeśli szkliwo jest osłabione i cieńsze niż zazwyczaj, bodźce docierają do bardzo silnie unerwionej miazgi drażniąc ją, co powoduje dolegliwości bólowe.

Szereg badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców dowiódł, że bardzo wysoką skuteczność w leczeniu nadwrażliwości zębów wykazuje ekstrakt na bazie zielonej herbaty. To efekt obecności galusanu epigallokatechiny (EGCG) – substancji, która chroni zębinę przed działaniem czynników termicznych i chemicznych, wzmacnia szkliwo, chroni je przez szkodliwym wpływem kwasów, a także wykazuje właściwości antybakteryjne.

W najbliższym czasie naukowcy będą kontynuować swoje badania. Jak zapowiadają, ich głównym celem jest opracowanie środków do higieny jamy ustnej opartych na nowym produkcie.

Jej właściwości zdrowotne znane są od stuleci. Zielona herbata nie tylko chroni przed zawałem, nowotworami i obniża poziom cholesterolu, ale ma też dobroczynny wpływ na jamę ustną i zęby. Jak zaparzać zielony napar, aby zachował swoje cenne właściwości? Wyjaśnia Katarzyna Gronowska-Małas ze sklepu Biotanika.

AF

Fot. congerdesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

szkliwo - Dentonet.pl
"Nature Communications": szansa na naturalną odbudowę szkliwa Lekarz

Brytyjscy naukowcy z Brytyjscy naukowcy z Queen Mary University of London odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów –...

herbatki owocowe - Dentonet.pl
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo Asysta

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.Według naukowców z King's College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie zna...

nadwrażliwość - Dentonet.pl
Nadwrażliwość zębów – jak ją leczyć? Porady dla pacjentów Pacjent

Dla osób z nadwrażliwością zębów problemem stają się zwykłe, codzienne czynności, takie jak spożywanie zimnych lub gorących napojów i potraw bądź szczotkowanie zębów. Sprawiają one ból i są przyczyną dyskomfortu. Dlatego nadwrażliwość zębów należy le...

ROZWIŃ WIĘCEJ
aloes - Dentonet.pl
Aloes bardzo korzystny dla zdrowia zębów i jamy ustnej Pacjent

Aloes to roślina, której korzystne dla zdrowia właściwości są znane już od wieków. Sok z aloesu pomaga w leczeniu trudno gojących się ran, ma działanie antyalergiczne, poprawia odporność i wpływa na obniżenie poziomu cukru. Co ciekawe, aloes ma równi...

estrogeny - Dentonet.pl
Terapia estrogenami w okresie menopauzy chroni przed chorobami dziąseł Asysta

Przyjmowanie estrogenów przez kobiety w okresie menopauzy pomaga zmniejszyć częstotliwość uderzeń gorąca, chroni serce, utrzymuje poziom libido, a także poprawia stan zdrowia dziąseł – informuje North American Menopause Society (NAMS).Kobiety w okres...

miswak - Dentonet.pl
Miswak i zielona herbata - nowy sposób na płytkę nazębną Asysta

Połączone ekstrakty z zielonej herbaty oraz gałązek drzewa arakowego, zwanych miswak, hamują rozwój płytki nazębnej – poinformowali naukowcy z University of Malaya. O ich odkryciu pisze portal Dental Tribune. Miswaki to gałązki pochodzące z drzewa ar...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres