Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków

Publikacja:
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków

Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.

Cukry proste, które naturalnie występują w żywności, czyli chociażby w owocach, warzywach, cukrze czy w mleku, również mogą być częścią zbilansowanej diety. Wszystko jest kwestią ilości, częstotliwości i okoliczności ich spożywania. – Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła pewne normy, jakie cukry i w jakich ilościach dziennie możemy spożywać. Są one inne w przypadku osób starszych niż na przykład dla ludzi uprawiających aktywnie sport, poddanych dużemu wysiłkowi intelektualnemu czy dzieci. Trzeba to świadomie kontrolować i wiedzieć o tym – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia, autorka raportu „Uczymy jak słodzić”.

Dietetycy tłumaczą, że glukoza pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Jest wykorzystywana przez mózg oraz przez czerwone ciałka krwi jako jedyne źródło energii. Zbyt wysoki i zbyt niski poziom glukozy we krwi jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Brak bądź zbyt mała ilość cukrów w pożywieniu przyczyniają się do tego, że zaczynamy odczuwać znużenie, nie możemy skoncentrować się na wykonywanej pracy, jesteśmy rozdrażnieni i śpiący, a podczas wysiłku fizycznego spada nasza wydolność fizyczna i szybciej się męczymy. Ponadto, brak węglowodanów w pożywieniu powoduje wytwarzanie glukozy przez sam organizm. Zachodzi to jednak kosztem zniszczenia białek wchodzących w skład organizmu. Na skutek tego zmniejsza się masa mięśniowa oraz dochodzi do osłabienia organizmu.

Za otyłość odpowiadają również tłuszcze

Statystyki Instytutu Żywności i Żywienia oraz GUS, który publikuje informacje na temat produktów spożywanych przez Polaków, jednoznacznie pokazują, że główną przyczyną nadwagi i otyłości jest nadmierne spożycie tłuszczów. W diecie przeciętnego Polaka powinny one stanowić około 20% energii, natomiast na nasze talerze trafia ich dwa razy więcej.

„Słodkie dni” – niekoniecznie

W raporcie „Uczymy jak słodzić” omawiane jest zjawisko bardzo popularnego w Szwecji tzw. słodkiego dnia. Kieruje nim następujący mechanizm: przez sześć dni słodycze są zakazane, a siódmego można ich zjeść tyle, na ile dana osoba ma ochotę. Zdaniem specjalistów takie rozwiązanie może uaktywnić zły nawyk żywieniowy. – Ta metoda nie przyniosła dobrych efektów w sferze edukacji żywieniowej. Jeśli chodzi o samo zaspokojenie słodkiego smaku, też pozostawia wiele do życzenia. Bo ten jeden dzień nadmiaru fundowania sobie łakoci bez ograniczeń, zazwyczaj kończy się niesmakiem i problemami. Jeśli jednak możemy je zjeść tylko jednego, określonego dnia, to w pewnym momencie może się nasilić myślenie o nich w kategoriach pocieszenia lub nagrody. Tu rodzi się natychmiast ryzyko, że przylgnie do nas zły nawyk, od którego trudno się będzie później uwolnić – mówi Agnieszka Piskała

Często pojawia się również stwierdzenie, że cukier uzależnia. Agnieszka Piskała tłumaczy, że uzależniać może wiele rzeczy – alkohol, tytoń, żywność typu fast food. Generalnie uzależnia nas to, co sprawia nam przyjemność. Może to także być cukier lub słodkie przekąski, ale jeśli znajdziemy dla nich miejsce w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie, to będziemy mieli i przyjemność z ich spożycia, a jednocześnie poczucie kontroli nad ilością słodyczy w codziennym menu.

Proces powstawania próchnicy na zębach mlecznych przebiega szybciej niż w przypadku zębów stałych. Próchnica „mleczaków” może skutkować próchnicą na zębach stałych. A jakie są powikłania próchnicy na zębach mlecznych? Wyjaśnia prof. dr hab. Joanna Szczepańska.

Oprac. AF

Fot. huntlh, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dzieci w gabinecie
Dziecko u dentysty: które techniki behawioralne stosować? Lekarz

Leczenie pacjentów pediatrycznych odczuwających strach przed dentystą, a przy tym nie rozumiejących konieczności poddania się terapii, to poważne wyzwanie, przed którym staje wielu, jeśli nie większość stomatologów. Wskazane jest więc, by lekarze zna...

dentofobia
Jak radzić sobie z dentofobią pacjenta? Porady i wskazówki Asysta

Obawy pacjentów gabinetów stomatologicznych, które przybierają rozmiar fobii, stanowią poważną przeszkodę w tym, by osoby takie trafiły na fotel dentysty, a jeśli się to uda – aby udało się u nich przeprowadzić leczenie. O tym, jak postępować w takim...

pecans 1214713 1280
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości Lekarz

Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodycze2
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...

cukrzyca3
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków Lekarz

Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

porady zywieniowe
BDJ Open: czas na porady żywieniowe u dentysty? Lekarz

Z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BDJ Open” należy wnioskować, że większość pacjentów jest zainteresowana otrzymywaniem porad dietetycznych w gabinecie dentystycznym. Pacjenci chętnie stosują się do zaleceń żywieniowych, które mają na ...

porady profilaktyczne
UK: pacjenci stomatologiczni a porady profilaktyczne Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały opublikowane w listopadzie, wykazano, że w Wielkiej Brytanii co trzeci specjalista zajmujący się higieną jamy ustnej zawsze udziela swoim pacjentom porad w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Badanie zostało przeprowad...

Zdrowy Lizak
Smacznie i... zdrowo! Lizaki Mniam-Mniam w grze Dentoexpress Lekarz

Zdrowy Lizak Mniam-Mniam – marka suplementów diety z portfolio firmy farmaceutycznej Starpharma – wsparła grę Dentoexpress, która odbyła się na przełomie marca i kwietnia podczas targów Krakdent 2023. Tematyka tegorocznej gry Dentoexpress skoncentro...

jak dbac o zeby
Jak dbać o swoje zęby? Porady nie całkiem oczywiste Pacjent

Każdy z nas wie, że mycie zębów dwa razy dziennie rano i wieczorem to absolutne minimum. Jednak nie wystarczy myć samych zębów, należy dbać także o dziąsła, przestrzenie międzyzębowe i język. Wiele osób ogranicza się jedynie do szczotkowania zębów, z...