Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie

Publikacja:
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie

Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.

Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomiędzy snem a dietą. Połowie uczestników doradzono, w jaki sposób może przedłużyć swój sen o 90 minut (na przykład unikając kofeiny przed udaniem się na spoczynek, wprowadzając relaksujące nawyki i unikając poczucia nadmiernego nasycenia lub głodu). Pozostałe 21 osób nie uzyskało takich wskazówek.

W wyedukowanej pod kątem snu grupie mniej więcej połowa zaczęła spać dłużej niż przed uzyskaniem wskazówek, a 86% spędzało więcej czasu w łóżku. Ta zmiana znalazła odzwierciedlenie w diecie – średnie spożycie cukru spadło o 10 gramów na dobę (uwzględniono cukry dodawane podczas produkcji przemysłowej żywności lub samodzielnego jej przygotowania w domu, cukry w miodzie, syropach i soku owocowym). Śpiący dłużej spożywali także mniej innych węglowodanów. W przypadku grupy kontrolnej nie zaobserwowano znaczących zmian diety.

Nie jest to pierwsza praca dotycząca zależności pomiędzy dietą a snem. Badanie z 2011 r. dotyczyło obserwacji ponad 1500 osób w średnim wieku przez sześć lat. Okazało się, że osoby otyłe w tym czasie spały średnio 6,3 godziny na dobę, natomiast te, które utrzymały zdrowszą masę ciała – 7,2 godziny.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

Źródło: https://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie


POWIĄZANE ARTYKUŁY

pecans 1214713 1280
Orzechy pekan w diecie a ograniczenie otyłości Lekarz

Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...

e papieros
Irlandia Płn.: mniej palących, więcej wapujących dzieci Lekarz

W opublikowanym 30 stycznia raporcie stwierdzono, że służba zdrowia Irlandii Północnej poczyniła znaczne postępy w ograniczaniu palenia wśród ludności kraju. Sięganie po papierosa lub e-papierosa jest jednak niezmiennie popularne w grupach społecznyc...

slodycze1
American Academy of Pediatrics: im mniej snu, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy – wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Sleep”. Według danych ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
higiena u dzieci
American Academy of Pediatrics: mniej cukru, więcej fluoru! Lekarz

Amerykańska Akademia Pediatryczna (American Academy of Pediatrics, AAP) - założona w 1930 r. organizacja zrzeszająca lekarzy pediatrów ze Stanów Zjednoczonych, licząca ponad 60 tys. członków - opublikowała jakiś czas temu zalecenia, które mają pomóc ...

dollars 426026 1280
Dentyści ogólni w USA: więcej pracy, mniej płacy Lekarz

Choć amerykańscy lekarze stomatolodzy ogólnie praktykujący są obecnie bardziej zapracowani niż w poprzednich latach, nie przekłada się to na ich zarobki. Przeciwnie, koszty funkcjonowania gabinetu rosną na tyle szybko, że w roku 2022 zarobili mniej, ...

cukrzyca3
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków Lekarz

Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...

stomatologia
USA: mniej wizyt, pacjentów i coraz mniej personelu Lekarz

W ostatnim czasie praktyki stomatologiczne w Stanach Zjednoczonych mierzą się z mniejszą niż przed pandemią liczbą pacjentów, a zarazem wciąż borykają się z brakami kadrowymi. To wnioski płynące z prognozy ekonomicznej Instytutu Polityki Zdrowotnej A...

slodycze2
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

grypa
Coraz więcej przypadków grypy, mniej zachorowań na COVID Lekarz

Z najnowszych meldunków epidemiologicznych wynika, że tylko od 1 do 22 listopada zanotowano w Polsce ponad 330 tys. przypadków grypy i jej podejrzeń. 1300 osób wymagało hospitalizacji. Według zestawień Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - ...