Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Słodzone napoje a ryzyko raka jamy ustnej u kobiet

Publikacja:
Słodzone napoje a ryzyko raka jamy ustnej u kobiet

Słodzone napoje a ryzyko raka jamy ustnej u kobiet

Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich czynników, jak palenie papierosów czy picie alkoholu.

Uznaje się, że nowe badanie jest pierwszym, w którym poddano analizie związek pomiędzy spożywaniem napojów słodzonych cukrem a rakiem jamy ustnej.

W kohortowym badaniu obejmującym 124 przypadki raka jamy ustnej i gardła wśród 162 602 kobiet uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Study wykazano, że ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej było 4,87 razy wyższe u uczestniczek spożywających co najmniej jeden słodzony napój dziennie w porównaniu z tymi, które spożywały mniej niż jeden tego rodzaju napój miesięcznie. Skutkowało to – w dłuższym okresie – wzrostem zachorowalności na nowotwory tej okolicy o 3 osoby na 100 000 populacji czasu.

Ponadto w grupie pań niepalących lub palących okazjonalnie, a także unikających alkoholu lub pijących okazjonalnie, ryzyko raka jamy ustnej było 5,46 razy wyższe u kobiet pijących co najmniej jeden napój słodzony cukrem dziennie w porównaniu z osobami spożywającymi mniej niż jeden taki napój w ciągu miesiąca, co zwiększa częstość występowania raka jamy ustnej także o 3 osoby na 100 000 mieszkańców.

Punkt wyjścia do dalszych analiz

Autorzy badania, reprezentujący kilka instytucji medycznych w Seattle (USA), skomentowali: – Chociaż względny wzrost ryzyka wydaje się znaczący, zwłaszcza w przypadku osób niepalących lub pijących okazjonalnie, to jednak bezpośrednie ryzyko jest niskie. Uzyskane przez nas wyniki potwierdzają zarówno obserwacje kliniczne, jak i mechanizmy biologiczne, sugerujące istotny wpływ cukrów pochodzących z diety na rozwój raka jamy ustnej, co znajduje potwierdzenie także w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego.

– Badanie to stanowi także punkt wyjścia do dalszych analiz w kontekście narastającej epidemii raka głowy i szyi wśród młodych, białych osób. Wyniki te potwierdzają słuszność działań podejmowanych w celu obniżenia spożycia cukru, co pozwoli na poprawę stanu zdrowia i ograniczenie chorób przewlekłych w populacji ogólnej – podsumowali autorzy pracy pt. „High Sugar-Sweetened Beverage Intake and Oral Cavity Cancer in Smoking and Nonsmoking Women”.

Redukcja konsumpcji alkoholu, ograniczenie palenia papierosów, szczepienia przeciw HPV i regularne wizyty u stomatologia to – zdaniem dr. n. o zdr. Pawła Koczkodaja z Narodowego Instytutu Onkologii – kluczowe zasady profilaktyki pierwotnej nowotworów okolic szyi i głowy. – Regularne wizyty u stomatologa są nie do przecenienia pod kątem tzw. czujności onkologicznej – podkreśla ekspert.

Źródła: https://dentistry.co.uk/

https://jamanetwork.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

rak jamy ustnej
UK: opracowano nieinwazyjny test na raka jamy ustnej Lekarz

Naukowcy z University of Surrey w podlondyńskim Guildford opracowali test o nazwie Pandora, który wykazał się bardzo wysoką, bo ponad 92-procentową dokładnością w identyfikacji pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym jamy ustnej (OSCC). Ponadto test ten...

bakterie jamy ustnej a ciaza
Bakterie jamy ustnej u kobiet w ciąży a zdrowie psychiczne Lekarz

Obecność niektórych bakterii w jamie ustnej oraz ich poziomy w mikrobiomie kobiet w ciąży mogą wykazywać związek z występowaniem stresu, lęku, depresji oraz zespołu stresu pourazowego (PTSD). Badanie podejmujące tę tematykę opublikowano 19 listopada ...

menopauza3
Menopauza, jakość snu i zdrowie jamy ustnej u kobiet Lekarz

Przed stu laty przeciętna długość życia kobiety wynosiła 49 lat – to wiek, w jakim obecnie występuje menopauza (średnio około 51 lat). Dzięki poprawie warunków sanitarnych, edukacji, opiece medycznej i zmianom w stylu życia, współczesne Europejki żyj...

ROZWIŃ WIĘCEJ
sztuczna inteligencja3
Czy AI pomoże w szybkiej diagnostyce raka jamy ustnej? Lekarz

Naukowcy ze School of Dentistry w Loma Linda University w Kalifornii otrzymali grant w wysokości 4 mln dolarów na badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (artificial intelligence, AI) w szybkiej identyfikacji pacjentów ze stanami przednowot...

Euro Perio
Zdrowie jamy ustnej kobiet: priorytet na całe życie Lekarz

Zdrowie jamy ustnej kobiet to nie tylko estetyka – to kluczowy element ogólnego zdrowia i samopoczucia, który niestety wciąż jest często zaniedbywany. Zmiany hormonalne towarzyszące kobietom na różnych etapach życia – od dojrzewania, przez ciążę, aż ...

hormony a jama ustna
Hormony i ich wpływ na zdrowie jamy ustnej u kobiet Asysta

Działanie hormonów – chemicznych przekaźników informacji, które regulują wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych – nie pozostaje bez wpływu na stan jamy ustnej. Tej zależności, w odniesieniu przede wszystkim do zdrowia kobiet, poświęcony jest...

rak jamy ustnej
UK: wkrótce Marsz Świadomości Raka Jamy Ustnej Lekarz

Już za niespełna miesiąc w stolicy Wielkiej Brytanii odbędzie się coroczny 10-kilometrowy marsz uświadamiający zagrożenia związane z nowotworami jamy ustnej. Jego organizatorem jest Mouth Cancer Foundation (Fundacja Raka Jamy Ustnej). Udział w tym pr...

rak jamy ustnej
Kwiecień: Miesiąc Świadomości Raka Jamy Ustnej Lekarz

Każdego dnia, co godzinę jedna osoba umiera z powodu raka jamy ustnej lub gardła. Jeżeli jednak nowotwór tego regionu jest wcześnie wykryty i leczony, podjęta terapia jest zwykle skuteczna, a wskaźniki przeżywalności znacznie wyższe. O tym warto przy...

niezdrowa zywnosc
Żywność ultra przetworzona (UPF) a ryzyko raka jamy ustnej Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...

slodkie napoje
Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby Lekarz

Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...