Wytyczne WHO: słodziki nieskuteczne w kontroli wagi
Wytyczne WHO: słodziki nieskuteczne w kontroli wagi
Spis treści
Już od wielu lat podnoszone są głosy, że spożywanie cukru wywiera jednoznacznie negatywny wpływ na stan naszego zdrowia. Z tego powodu zarówno przemysł spożywczy, jak i indywidualne osoby poszukują skutecznych sposobów na zastąpienie „białej śmierci” substancjami czy produktami, które przy zachowaniu pożądanej przez konsumentów słodyczy, będą wolne od skutków jej spożywania, takich jak wzrost masy ciała. Jak się okazuje i one często nie spełniają oczekiwań konsumentów.
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała wytyczne, w których odradza stosowanie niecukrowych substancji słodzących (ang. non-sugar sweeteners, NSS). Jak podano, nie są one pomocne w zachowaniu prawidłowej masy ciała ani w ograniczaniu ryzyka chorób niezakaźnych.
Słodziki bez wartości odżywczych
Zalecenia te opierają się na wynikach przeglądu dostępnych badań, z którego wynika, że stosowanie słodzików w dłuższej perspektywie czasowej nie przynosi żadnych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej – zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W przeglądzie ostrzega się również przed możliwymi działaniami niepożądanymi długotrwałego stosowania NSS – zaliczyć do nich można m.in. podwyższone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Rekomendacja ta dotyczy wszystkich osób, z wyjątkiem tych z występującą wcześniej cukrzycą. Obejmuje ona wszystkie syntetyczne i naturalnie występujące lub zmodyfikowane substancje słodzące, które nie są klasyfikowane jako cukry występujące w produktach żywnościowych i napojach ani nie są sprzedawane jako samodzielne dodatki do żywności i napojów.
Wytyczne te nie odnoszą się do produktów higieny osobistej, które zawierają słodziki, takich jak np. pasta do zębów. Nie dotyczy to również niskokalorycznych cukrów i alkoholi cukrowych (polioli), które są cukrami lub pochodnymi cukru zawierającymi kalorie i dlatego nie są zaliczane do słodzików. Powszechnie stosowane słodziki to m.in. aspartam, stewia oraz jej pochodne, sacharyna, sukraloza, acesulfam K, adwantam, cyklaminiana, neotam, ukraloza.
„Należy ograniczyć spożywanie słodyczy od najmłodszych lat”
Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności, powiedział: – Zastąpienie wolnych cukrów słodzikami nie pomaga w długoterminowej kontroli wagi. Należy więc rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia cukrów, takie jak jedzenie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry (np. owoce lub niesłodzone potrawy i napoje). Słodziki nie są niezbędne w diecie i nie mają wartości odżywczej. Chcąc poprawić swoje zdrowie, ludzie powinni całkowicie ograniczyć spożywanie słodyczy w diecie, zaczynając już od najmłodszych lat.
T.H.
Źródło: https://dentistry.co.uk/2023/08/08/sweeteners-ineffective-for-weight-control/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Na stronie Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego ukazało się przygotowane przez FDI oświadczenie dotyczące próchnicy i zabiegów z zakresu stomatologii zachowawczej. Znaleźć tam można m.in. wytyczne kliniczne dotyczące usuwania tkanki próchnicowej w...
Już w najbliższą sobotę 4 czerwca na platformie www.debatakontrolabolu.pl odbędzie się pierwsza w naszym kraju Debata o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym, organizowana przez firmę Septodont. Będzie to wyjątkowa okazja do wzbogacenia się o p...
Szkocki oddział Brytyjskiego Towarzystwa Stomatologicznego (BDAS) wyraził opinię, że nowe wytyczne dla stomatologów, ogłoszone przez lokalny rząd w dniu 29 listopada, nie przywrócą dostępu do leczenia stomatologicznego na poziomie znanym sprzed pande...
4 czerwca odbędzie się pierwsza w naszym kraju Debata o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym, organizowana przez firmę Septodont. W spotkaniu online wezmą udział lekarze dentyści, a także specjaliści z zakresu psychologii, nauk farmaceutycznych...
Już w środę 5 lipca o godz. 20:00 odbędzie się kolejny webinar organizowany przez firmę Haleon, tym razem poświęcony kwestiom kontroli podmiotów leczniczych i praktyk zawodowych. Prowadzące – mgr Alicja Smutek i Alicja Fórman – podpowiedzą, jak przyg...
W ostatnich latach Polskie Towarzystwo Stomatologiczne opublikowało szereg różnego rodzaju wytycznych i rekomendacji dotyczących wielu aspektów pracy lekarzy dentystów. Były to m.in. "Rekomendacje grupy roboczej Polskiego Towarzystwa Stomatologiczneg...
Już tylko dwa tygodnie dzielą nas od organizowanej przez firmę Septodont I Debaty o Kontroli Bólu w Gabinecie Stomatologicznym. Jej prelegentami będą doświadczeni eksperci: lekarze dentyści, specjaliści nauk farmaceutycznych, ratownictwa medycznego i...
Epidemia wymyka się nam, o ile już się nie wymknęła, spod kontroli – ocenił dr hab. Jarosław Drobnik, naczelny epidemiolog Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu. Jego zdaniem trzeba wzmocnić system testowania pacjentów i skuteczniej egze...
W Wielkiej Brytanii, w odpowiedzi na prośby o pomoc ze strony systemu edukacji, organizacja „Action on Smoking and Health” (pol. Akcja Palenie i Zdrowie; ASH) opublikowała w ostatnim czasie nowe krajowe wytyczne dla szkół, które mają wspierać persone...
Otrzymujemy zawiadomienie o zamiarze przeprowadzenia kontroli, a kilka dni później w gabinecie stomatologicznym pojawia się przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej. O czym nie zapomnieć, przygotowując się do wizyty inspektora? Na ten temat będ...
Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe. Jak dowodzą n...