Wytyczne WHO: słodziki nieskuteczne w kontroli wagi
Wytyczne WHO: słodziki nieskuteczne w kontroli wagi
Spis treści
Już od wielu lat podnoszone są głosy, że spożywanie cukru wywiera jednoznacznie negatywny wpływ na stan naszego zdrowia. Z tego powodu zarówno przemysł spożywczy, jak i indywidualne osoby poszukują skutecznych sposobów na zastąpienie „białej śmierci” substancjami czy produktami, które przy zachowaniu pożądanej przez konsumentów słodyczy, będą wolne od skutków jej spożywania, takich jak wzrost masy ciała. Jak się okazuje i one często nie spełniają oczekiwań konsumentów.
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała wytyczne, w których odradza stosowanie niecukrowych substancji słodzących (ang. non-sugar sweeteners, NSS). Jak podano, nie są one pomocne w zachowaniu prawidłowej masy ciała ani w ograniczaniu ryzyka chorób niezakaźnych.
Słodziki bez wartości odżywczych
Zalecenia te opierają się na wynikach przeglądu dostępnych badań, z którego wynika, że stosowanie słodzików w dłuższej perspektywie czasowej nie przynosi żadnych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej – zarówno u dorosłych, jak i dzieci. W przeglądzie ostrzega się również przed możliwymi działaniami niepożądanymi długotrwałego stosowania NSS – zaliczyć do nich można m.in. podwyższone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Rekomendacja ta dotyczy wszystkich osób, z wyjątkiem tych z występującą wcześniej cukrzycą. Obejmuje ona wszystkie syntetyczne i naturalnie występujące lub zmodyfikowane substancje słodzące, które nie są klasyfikowane jako cukry występujące w produktach żywnościowych i napojach ani nie są sprzedawane jako samodzielne dodatki do żywności i napojów.
Wytyczne te nie odnoszą się do produktów higieny osobistej, które zawierają słodziki, takich jak np. pasta do zębów. Nie dotyczy to również niskokalorycznych cukrów i alkoholi cukrowych (polioli), które są cukrami lub pochodnymi cukru zawierającymi kalorie i dlatego nie są zaliczane do słodzików. Powszechnie stosowane słodziki to m.in. aspartam, stewia oraz jej pochodne, sacharyna, sukraloza, acesulfam K, adwantam, cyklaminiana, neotam, ukraloza.
„Należy ograniczyć spożywanie słodyczy od najmłodszych lat”
Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności, powiedział: – Zastąpienie wolnych cukrów słodzikami nie pomaga w długoterminowej kontroli wagi. Należy więc rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia cukrów, takie jak jedzenie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry (np. owoce lub niesłodzone potrawy i napoje). Słodziki nie są niezbędne w diecie i nie mają wartości odżywczej. Chcąc poprawić swoje zdrowie, ludzie powinni całkowicie ograniczyć spożywanie słodyczy w diecie, zaczynając już od najmłodszych lat.
T.H.
Źródło: https://dentistry.co.uk/2023/08/08/sweeteners-ineffective-for-weight-control/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Tylko dwie kontrole w placówkach stomatologicznych przeprowadził w III kwartale br. Narodowy Fundusz Zdrowia. Ogólnie w tym okresie przeprowadzono 133 kontrole realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Do najczęściej występujących uch...
Kontrola zakażeń w stomatologii w erze post-COVID, bioaerozole i transmisja drogą powietrzną w klinice stomatologicznej, środki ochrony osobistej wielokrotnego użytku w kontekście zrównoważonego rozwoju – m.in. artykuły o takiej tematyce znalazły się...
Amerykańska Akademia Pediatrii (American Academy of Pediatrics; AAP) zaleca ostrożność w przepisywaniu opioidów dzieciom i młodzieży oraz zachowanie równowagi między koniecznością ograniczenia dolegliwości bólowych a bezpieczeństwem młodego pacjenta....
Nieodpowiednie zakwalifikowanie świadczeń, brak aktualizacji danych z umowy dotyczących personelu, niewłaściwe prowadzenie dokumentacji medycznej – m.in. takie nieprawidłowości wykryli kontrolerzy NFZ-u w placówkach medycznych w III kwartale 2024 r. ...
Europejska Federacja Periodontologii (EFP) opublikowała wytyczne dotyczące estetyki w leczeniu periodontologicznym. W dokumencie opublikowanym na łamach „Journal of Clinical Periodontology” podkreślono znaczenie estetyki i doświadczeń pacjentów jako ...
W Polsce ponad 9 mln osób choruje na otyłość – wynika z danych Najwyższej Izby Kontroli. O tym, jak można walczyć z nadwagą i otyłością w czwartek 5 września rozmawiano w Sejmie podczas konferencji „Poznaj temat rosnącej wagi” zorganizowanej przez wi...
Już w środę 5 lipca o godz. 20:00 odbędzie się kolejny webinar organizowany przez firmę Haleon, tym razem poświęcony kwestiom kontroli podmiotów leczniczych i praktyk zawodowych. Prowadzące – mgr Alicja Smutek i Alicja Fórman – podpowiedzą, jak przyg...
Po kilku sezonach wzrostów liczby szczepień „cofnęliśmy się do poziomu sprzed pandemii” – tak eksperci Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Chorób Infekcyjnych komentowali kolejny sezon szczepień jesienno-zimowych, w trakcie którego poziom wyszczepial...
Już dziś – w czwartek 5 września – od godziny 12:00 każdy zainteresowany będzie mógł śledzić przebieg konferencji naukowej pod nazwą „Poznaj temat rosnącej wagi”, odbywającej się w niższej izbie parlamentu. W wydarzeniu tym, współorganizowanym przez ...
Każda osoba opłacająca składkę zdrowotną w Polsce ma prawo do bezpłatnej opieki stomatologicznej w ramach NFZ, jednak jak pokazała kontrola przeprowadzona przez NIK, w przypadku niektórych zabiegów to tylko teoria. W latach 2021-2023 we wszystkich wo...
Jak twierdzą naukowcy z Izraela i Singapuru, sześć najpopularniejszych sztucznych substancji słodzących – aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, adwantam i acesulfam K – niekorzystnie wpływa na niezbędne człowiekowi bakterie jelitowe. Jak dowodzą n...