Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów

Publikacja:
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów

Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 października w czasopiśmie „Journal of Translational Medicine”.

Liczne badania potwierdzają, że skłonność do sięgania po łakocie wiąże się z ryzykiem zwiększonej masy ciała czy rozwoju próchnicy zębów. Jednak schorzeń, do których przyczynia się spożywanie słodkich potraw, jest więcej.

Badanie wpływu słodyczy na stan zdrowia

W badaniu naukowców z University of Surrey wykorzystano anonimowe informacje na temat preferencji żywieniowych 180 000 ochotników z brytyjskiego Biobanku i posłużono się sztuczną inteligencją w celu podzielenie ich na trzy grupy:

– osoby dbające o zdrowie – preferują warzywa i owoce zamiast produktów pochodzenia zwierzęcego i słodyczy,

– osoby bez ograniczeń w diecie – lubią większość produktów spożywczych, w tym mięso, ryby i niektóre warzywa, a także słodycze i desery,

– osoby chętnie jedzące słodycze – preferują słodką żywność i słodkie napoje, są mniej zainteresowane zdrowymi produktami, takimi jak warzywa i owoce.

Korzystając z danych UK Biobanku badacze przeanalizowali dane dotyczące próbek krwi, w których zmierzono 2923 białka i 168 metabolitów, aby określić, jak zmieniły się ich poziomy w każdej grupie.

Białka odgrywają kluczową rolę w organizmie, uczestnicząc w takich procesach jak walka z infekcjami, skurcze mięśni oraz myślenie. Metabolity to cząsteczki produkowane podczas trawienia i innych procesów chemicznych w organizmie, które mogą wiele powiedzieć o funkcjonowaniu naszego organizmu. Porównując te białka i metabolity krwi, badacze uzyskali jaśniejszy obraz różnic biologicznych między trzema grupami.

Należy rozważyć konsekwencje diety

Nophar Geifman, główna autorka badania i profesor informatyki zdrowia i biomedycyny na Uniwersytecie Surrey, stwierdziła: – Preferencje żywieniowe wydają się być bezpośrednio związane z naszym zdrowiem. Jeśli twoje ulubione potrawy to ciasta, słodycze i napoje gazowane, może to mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie. Odkryliśmy, że w grupie łasuchów prawdopodobieństwo wystąpienia depresji jest o 31% wyższe. U osób tych wykazaliśmy również wyższe wskaźniki cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do pozostałych dwóch grup.

– Co ważne, dzięki zastosowaniu sztucznej inteligencji byliśmy w stanie określić grupy osób definiowane przez ich preferencje żywieniowe. Grupy te mają znaczenie, ponieważ są powiązane z określonymi wynikami zdrowotnymi oraz markerami biologicznymi. Przetworzony cukier jest kluczowym czynnikiem w diecie wielu osób, a wyniki te są kolejnym dowodem na to, że jako społeczeństwo powinniśmy przemyśleć kwestie naszej diety – dodała.

Alarmujące wyniki testów biochemicznych krwi

Naukowcy przyjrzeli się również różnicom w wynikach testów biochemicznych krwi u przedstawicieli każdej z grup. Prof. Geifman powiedziała: – W grupie osób często spożywających słodycze zanotowano wyższy poziom białka C-reaktywnego, które jest markerem stanu zapalnego. Wyniki ich krwi wykazały również wyższy poziom glukozy i słabe wyniki lipidogramów, co jest poważnym sygnałem ostrzegawczym przed rozwojem cukrzycy i chorób serca.

– I odwrotnie, w grupie osób dbających o zdrowie wyższe było spożycie błonnika pokarmowego i niższe ryzyko niewydolności serca, przewlekłych chorób nerek i udaru mózgu, podczas gdy w grupie bez ograniczeń w diecie ryzyko dla zdrowia było umiarkowane – napisała główna autorka artykułu pt. „Artificial intelligence driven definition of food preference endotypes in UK Biobank volunteers is associated with distinctive health outcomes and blood based metabolomic and proteomic profiles”.

Jak podaje Brytyjska Fundacja Odżywiania (BNF), na Wyspach od 9% do 12,5% kalorii pochodzi z cukrów wolnych, które są dodawane do żywności lub napojów. Herbatniki, ciasta, ciastka i cukierki są najczęstszym źródłem cukru w diecie osób dorosłych, ale jeszcze większe ilości cukru spożywa się w słodzonych napojach bezalkoholowych.

Przewlekły stres jako przyczyna zaburzeń mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych, dieta jako czynnik ryzyka rozwoju ubytków pochodzenia niepróchnicowego, aktywność fizyczna mająca wpływ na urazy mechaniczne w obrębie jamy ustnej. – Związki między zmianami cywilizacyjnymi a występowaniem i przebiegiem schorzeń jamy ustnej są nierozerwalne – mówi dr n. med. Alicja Aluchna.

Źródła: https://www.the-dentist.co.uk/

https://translational-medicine.biomedcentral.com/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukrzyca4
Osoby o chronotypie wieczornym – większe ryzyko cukrzycy Lekarz

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z uniwersytetów w Lejdzie i Amsterdamie wykazano, że osoby, które mają w zwyczaju kłaść się spać później i później też wstają, są o prawie 50% bardziej zagrożone zachorowaniem na cukrzycę typu 2 niż ci, który...

BMI
Za wysokie BMI – większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

ciezarna u dentysty
Ciężarna u dentysty: mniejsze ryzyko cukrzycy i nadciśnienia Lekarz

Wizyty u dentysty z powodu problemów zdrowotnych występujących w czasie ciąży mają przełożenie ma mniejsze ryzyko wystąpienia schorzeń specyficznych dla tego szczególnego okresu w życiu kobiety – cukrzycy ciążowej oraz nadciśnienia ciążowego. Badanie...

ROZWIŃ WIĘCEJ
ekstrakcja2
Im więcej ekstrakcji, tym większe ryzyko rozwoju demencji Lekarz

Utrata zębów ma związek z ryzykiem zaburzeń poznawczych oraz demencją. Co więcej, prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych wzrasta z każdą kolejną ekstrakcją. To wnioski wyprowadzone z metaanalizy, której wyniki zostały opublikowane w czaso...

elekroniczne papierosy
E-papierosy w ciąży – większe ryzyko choroby płuc u dziecka Lekarz

Naukowcy z The Ohio State University College of Medicine sugerują, że używanie papierosów elektronicznych podczas ciąży może być przyczyną predyspozycji dzieci do występowania w przyszłości chorób płuc, takich jak astma czy przewlekła obturacyjna cho...

cukrzyca7
Choroby przyzębia zwiększają ryzyko powikłań cukrzycy Lekarz

Przeprowadzone w Szwecji – jak dotąd największe w tym kraju – badanie populacyjne wykazało, że osoby z cukrzycą częściej cierpią na zapalenie przyzębia. Jednocześnie pacjenci z periodontitis są bardziej narażeni na powikłania cukrzycowe – szczególnie...

5340
Papierosy i e-dymek – znacznie większe ryzyko raka płuc Lekarz

Praktykowanie zarówno tradycyjnego palenia, jak i wapowania znacznie zwiększa ryzyka nowotworu płuc. Badanie naukowców z USA wykazało, że osoby, które palą klasyczne papierosy, ale również e-papierosy, są cztery razy bardziej narażone na rozwój raka ...

cukrzyca3
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków Lekarz

Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...

higiena jamy ustnej seniorzy
Higiena jamy ustnej a ryzyko lęku i depresji u seniorów Lekarz

Dbanie o zdrowie jamy ustnej może przynieść nie tylko korzyści fizyczne, ale także poprawić samopoczucie psychiczne osób starszych, zmniejszając u nich ryzyko wystąpienia stanów lękowych i depresji – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych w Chin...

bariatria
Zabieg bariatryczny – większe ryzyko próchnicy w przyszłości Lekarz

U pacjentów z otyłością, którzy decydują się na poddanie zabiegom chirurgii bariatrycznej, może występować większe ryzyko rozwoju próchnicy w porównaniu z osobami, które ograniczają liczbę zbędnych kilogramów przy zastosowaniu mniej radykalnych metod...

palenie
Palenie papierosów a ryzyko ChAD, depresji i schizofrenii Lekarz

Badanie przeprowadzone w ostatnim czasie na Uniwersytecie w Aarhus (Dania) wskazuje na to, że palenie papierosów o ponad 100% zwiększa ryzyko zachorowania na depresję. Ryzyko to można jednak znacznie ograniczyć – po warunkiem, że zrezygnuje się z pal...