Próchnica dokuczała naszym przodkom już 9 tys. lat temu
Próchnica dokuczała naszym przodkom już 9 tys. lat temu
Na zębach ludzi, żyjących niemal 9 tys. lat temu na terenie dzisiejszej Polski, naukowcy wykryli ślady próchnicy. Najstarsze oznaki tej bakteryjnej choroby mogły być efektem spożywania owoców i miodu – przypuszczają badający to zjawisko naukowcy z UKSW w Warszawie.
Próchnica to dziś choroba bardzo rozpowszechniona. Z analiz opublikowanych w 2015 r. przez międzynarodowy zespół kierowany przez prof. Wagnera Marcenesa z Queen Mary University w Londynie wynika, że na nieleczoną próchnicę cierpi ponad 2,4 mld ludzi. Co roku pojawia się ponad 190 milionów nowych zachorowań.
Badacze odległej przeszłości człowieka zakładali, że próchnica stała się powszechna dopiero w czasach, kiedy człowiek zaczął prowadzić osiadły tryb życia i korzystać z bardziej przetworzonych produktów zbożowych. Na terenie Polski pierwsi rolnicy pojawili się około 7 tys. lat temu. Dlatego najnowsze wyniki badań zębów ludzi, którzy żyli w obecnej północno-wschodniej Polsce jeszcze tysiące lat wcześniej, czyli niemal 9 tys. lat temu, są dla naukowców pewnym zaskoczeniem.
– Próchnicę wykryliśmy zarówno na zębach trzyletniego dziecka, jak i dwóch dorosłych osób – opowiada PAP prof. Jacek Tomczyk z Instytutu Nauk Biologicznych Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego (UKSW) w Warszawie. Szczątki pochodzą z dwóch miejsc: Pierkunowa-Giżycko na Mazurach i Woźnejwsi na skraju Biebrzańskiego Parku Narodowego. W przypadku szczątków dziecka zachowały się nawet fragmenty jego żuchwy i szczęki.
Wszystkie wspomniane kości odkryto jeszcze w latach 60. XX w. Jak mówi prof. Tomczyk, wcześniej do ich badań zastosowano metody makroskopowe – wykonano podstawowe pomiary metryczne, określono też wiek i płeć osobników. Wówczas jednak nie stwierdzono u nich chorób zębów.
– Teraz jednak w ocenie chorób zębów stosowane są nie tylko metody makroskopowe. Do analiz wykorzystaliśmy kamerę fluorescencyjną i różne metody obrazowania rentgenowskiego. W ten sposób wykryliśmy próchnicę, która nie była dużym ubytkiem szkliwa – dodaje naukowiec. Ślady próchnicy zachowały się na zębach trzonowych, bogatych w bruzdy i zagłębienia, o nieregularnej powierzchni. Trudno rzecz jasna spekulować, czy próchnica ta rozwinęłaby się dalej, gdyby pradziejowi właściciele zębów żyli dłużej.
Dzięki analizom izotopów węgla i azotu badacze ustalili, z czego składała się dieta zmarłych. – W dużej mierze spożywali oni ryby, zapewne jesiotry. Ryby słodkowodne zawierają argininę, która ma działanie przeciwpróchnicze. Ta substancja jest nawet dziś dodawana do niektórych past do zębów. Wygląda więc na to, że dzięki diecie próchnica nie rozwinęła się u nich bardziej – sugeruje antropolog, prof. Krzysztof Szostek z Instytutu Nauk Biologicznych UKSW w Warszawie, który zajmował się analizami izotopów.
Nasi przodkowie, żyjący w okresie mezolitu – epoce między paleolitem (starszą epoką kamienia) a neolitem (młodszą epoką kamienia, kiedy upowszechniło się rolnictwo) – często łowili ryby. Używali do tego harpunów, a nawet sieci plecionych z włókien roślinnych. Wówczas też po raz pierwszy korzystali z łodzi wiosłowych, tzw. dłubanek, wykonanych z jednego z pojedynczego pnia drzewa.
Dlaczego próchnica pojawiła się w zębach osób, które prowadziły zbieracko-łowiecki tryb życia? Naukowcy wskazują, że ludzie ci żywili się tym, co znaleźli. Bywały to jagody i inne owoce runa leśnego, a może i miód. To oznaczać może całkiem sporo węglowodanów, które sprzyjają próchnicy.
– Próchnica ma różne przyczyny. Nie jest ona związana wyłącznie z dietą. Zależy też od nawyków żywieniowych – częstości spożywania posiłków czy składu i pH śliny. Chociaż osoby spożywające więcej słodkich produktów mają większe ryzyko rozwinięcia próchnicy. Z badań przeprowadzonych na szczątkach z tego samego okresu z Europy południowej i zachodniej – Hiszpanii czy Portugalii – wiemy, że tam próchnica była bardziej powszechna, niż na obszarze północnej Europy. Zapewne jednym z głównych czynników tej różnicy była właśnie dieta – uważa prof. Szostek.
Artykuł na temat badań ukazał się w „Journal of Archaeological Science – Reports”.
Sprzęt stomatologiczny i medyczny to niezbędny ekwipunek dzisiejszego stomatologa. Odszukaliśmy zdjęcia, które przedstawiają instrumenty sprzed wieków. Warto zobaczyć, co się zmieniło i jak kiedyś pojmowano ergonomię.
Źródło: PAP Nauka w Polsce
Fot. Joevet, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badania przeprowadzonego przez firmę Ordo we współpracy z Dental Wellness Trust wynika, że prawie jedna czwarta dzieci na Wyspach (24%) nie myje zębów, co skutkuje złym stanem zdrowia jamy ustnej wielu młodych Brytyjczyków. Przeciwdziałać temu ma s...
Statystyki opublikowane w Wielkiej Brytanii wskazują na to, że po raz kolejny na „niedopuszczalnie wysokim poziomie” utrzymuje się liczba przeprowadzanych w szpitalach ekstrakcji zębów u dzieci i młodzieży. Główną przyczyną tych zabiegów, wykonywanyc...
W badaniach, które przeprowadzono w sześciu państwach Europy, Azji i Ameryki Południowej, wykazano, że ekonomiczny wpływ próchnicy zębów jest największy w najuboższych grupach społecznych. Badanie dowiodło również, że koszty te można znacząco obniżyć...
Próchnica zębów to problem, który może dotknąć każdego, niezależnie od wieku. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że zepsute zęby mogą mieć wpływ na nasze zdrowie ogólnoustrojowe. W artykule przyjrzymy się, jak próchnica zębów wpływa na zdrowie...
Światowa Organizacja Zdrowia przypomina, że najczęściej występującą chorobą zakaźną na świecie pozostaje próchnica. Mimo że można jej skutecznie zapobiegać, w skali globu dotyka około 2,5 mld osób, stanowiąc jedno z największych wyzwań zdrowia public...
W ubiegłym roku u prawie 4 na 10 pełnoletnich Duńczyków zdiagnozowano próchnicę. Jak wskazują dane, jakimi dysponuje Duńska Izba Lekarzy Dentystów, w największym stopniu problem tym dotyczy osób z grupy wiekowej 30-39 lat. Przy 6-milionowej populac...
Badanie przeprowadzone przez japońskie ministerstwo zdrowia wykazało, że liczba dzieci z próchnicą w kraju w 2024 r. osiągnęła rekordowo niski poziom – poinformował w środę „The Japan Times”. Jest to efekt m.in. inicjatyw prowadzonych w szkołach, któ...
W obszernym międzynarodowym badaniu wykazano, że frekwencja próchnicy u 12-letnich Europejczyków jest bardzo zróżnicowana i zależy od wielu czynników, przede wszystkim społeczno-ekonomicznych. W badaniu oceniono stan zdrowia jamy ustnej prawie 500 00...
Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Queensland w Brisbane i University of Bristol w Wielkiej Brytanii dowiodły, że substancje zawarte w jagodach oraz żurawinie mogą pomagać w zapobieganiu próchnicy. Hamują one namnażanie bakterii w...
Powtórne lakowanie zębów może – przy relatywnie niskich kosztach – znacząco zmniejszyć ryzyko próchnicy zębów w kolejnych latach. Z tego względu procedura ta mogłaby być w Stanach Zjednoczonych objęta refundacją przez ubezpieczycieli. Badanie na ten ...
Serwis internetowy The Dentist.co.uk opisał przypadek kilkulatki z Wielkiej Brytanii, która zmaga się z bardzo zaawansowaną próchnicą. Powodem niepodejmowania leczenia u dziecka jest problem z dostępem do lekarza stomatologa Narodowej Służby Zdrowia ...