Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków
Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition”.
Ponadto, zdaniem autorów, u chorych spożywających więcej błonnika w stosunku do węglowodanów (ang. fiber-to-carbohydrate ratio; FCR) ryzyko pojawienia się próchnicy, jak i jej dalszych konsekwencji zdrowotnych jest mniejsze.
– Zwiększenie proporcji spożywanego błonnika pokarmowego przez pacjentów zmagających się z cukrzycą może pomóc w zapobieganiu występowania u nich próchnicy zębów – napisali naukowcy z zespołu pod kierownictwem dr Xue Liang z Uniwersytetu Medycznego i Szpitala Stomatologicznego w Fuzhou (Chiny).
Badacze podali, że próchnica jest skutkiem miejscowego niszczenia tkanek zęba przez kwaśne produkty uboczne fermentacji węglowodanów dostarczonych w diecie pod wpływem patogenów jamy ustnej. Cukrzyca zaostrza stany chorobowe jamy ustnej, z tym podnosi częstość występowania próchnicy oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u diabetyków.
Ocena stanu ponad 20000 pacjentów z bazy National Health and Nutrition Examination Survey
Naukowcy z Państwa Środka w swoim badaniu posłużyli się danymi z amerykańskiej bazy National Health and Nutrition Examination Survey z lat 2015–2020. Poziom FCR u pacjentów podzielono na dwie grupy z uwzględnieniem mediany wynoszącej 0,13. Uwzględniono także nieleczoną próchnicę i ogólne doświadczenia pacjentów związane z występowaniem próchnicy. Zdefiniowano je jako posiadanie co najmniej jednego zęba objętego procesem próchnicowym, jednego braku zębowego lub jednego zęba, który został wypełniony z powodu próchnicy.
Do oceny relacji pomiędzy FCR a tymi wynikami posłużono się wielowariantową analizą regresji logistycznej. Analiza była następnie poddana stratyfikacji zależnie wieku (przed 65. i po 65. roku życia), płci, wyników ciśnienia tętniczego krwi oraz stosunku dochodu rodziny pacjenta do ustalonego poziomu ubóstwa (PIR; ratio of family income to poverty, <1 i ≥1).
Spośród 2412 pacjentów z cukrzycą włączonych do badania, 728 miało nieleczoną próchnicę, a u 2104 występowała próchnica. Pacjenci z FCR ≥0,13 mieli niższe prawdopodobieństwo wystąpienia nieleczonej próchnicy (iloraz szans [OR] = 0,72; 95% przedział ufności [CI], 0,52 do 0,99) oraz próchnicy (OR = 0,63; 95% CI, 0,42 do 0,93) w porównaniu do pacjentów z grupy FCR <0,13.
Przeprowadzona stratyfikacja wykazała ponadto, że wynik FCR ≥0,13 oznaczał niższe prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy u pacjentów w wieku poniżej 65. roku życia (OR = 0,64; 95% CI, 0,42 do 0,97), u kobiet (OR = 0,57; 95% CI, 0,35 do 0,93), osób z nadciśnieniem tętniczym (OR = 0,66; 95% CI, 0,45 do 0,96) oraz u pacjentów z PIR ≥1 (OR = 0,64; 95% CI, 0,42 do 0,99).
– Wysoki poziom FCR może być wiązany z niższym ryzykiem próchnicy zębów u pacjentów zmagających się z cukrzycą – podsumowali autorzy artykułu pt. „Association between dietary fiber to carbohydrate ratio and risk of dental caries in diabetic patients: an analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey 2015–2020”.
Choroba przyzębia i cukrzyca wpływają na siebie nawzajem. Właściwe leczenie periodontologiczne może istotnie wpłynąć na wykładniki cukrzycy. Na temat związku cukrzycy z chorobą przyzębia podczas panelu naukowego rozmawiali przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego.
T.H.
Źródła: https://www.drbicuspid.com/
https://www.frontiersin.org/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
U pacjentów z otyłością, którzy decydują się na poddanie zabiegom chirurgii bariatrycznej, może występować większe ryzyko rozwoju próchnicy w porównaniu z osobami, które ograniczają liczbę zbędnych kilogramów przy zastosowaniu mniej radykalnych metod...
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace potwierdzili, że stosowanie antyseptycznego płynu do płukania jamy ustnej może zmniejszyć liczbę patogenów w jamie ustnej u osób chorujących na cukrzycę typu 2, a także zapewnić lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. ...
Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Karmienie butelką przed snem ma negatywny wpływ na zdrowie dzieci, zwiększając ryzyko rozwoju próchnicy oraz nadwagi – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney. Eksperci apelują, by w trosce o zdrowie dzieci unikać te...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Podwyższone poziomy hormonów w okresie ciąży mogą być istotnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju próchnicy. Tezę tę potwierdza opublikowana na początku kwietnia informacja prasowa Uniwersytetu Medycznego w Rochester (URMC). Naukowcy z Eastm...
Od dawna wiadomo, że częste palenie konopi może negatywnie wpływać m.in. na płuca, serce i mózg. Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo wykazały kolejny poważny skutek uboczny częstego rekreacyjnego używania marihuany – przyspies...
– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...