Patogeny jamy ustnej oporne na środki antyseptyczne?
Patogeny jamy ustnej oporne na środki antyseptyczne?
Spis treści
Z badania opublikowanego 21 października w czasopiśmie „International Journal of Dental Hygiene” można wnioskować, że bakterie Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus i inne patogeny powszechnie bytujące w jamie ustnej mogą wykazywać oporność na działanie środków antyseptycznych. Co więcej, autorzy badania podali, że oporność ta może wzrastać z upływem czasu.
Jak podano w artykule, jest to prawdopodobnie pierwszy przegląd uwzględniający częstość występowania i proporcje bakterii opornych na środki antyseptyczne u pacjentów stomatologicznych.
– Ten przegląd może pomóc lekarzom i kierownikom gabinetów stomatologicznych w podejmowaniu ważnych decyzji oraz zdobyciu większej świadomości jak rozsądnie stosować środki antyseptyczne – napisali autorzy pracy z zespołu kierowanego przez dr. Carlosa Ardilę, periodontologa i profesora Uniwersytetu Antioquia w Kolumbii.
Brakuje badań nad opornością na antyseptyki
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Z danych amerykańskiej agencji Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wynika, że w 2019 roku oporność ta spowodowała śmierć ponad 1,2 miliona osób na całym świecie. Każdego roku tylko w Stanach Zjednoczonych dochodzi do prawie 3 milionów infekcji związanych z opornością na antybiotyki.
Chociaż oporność na antybiotyki była ostatnio przedmiotem wielu rozważań i badań, mniej uwagi poświęcono bezpośrednio związanemu z nią problemowi oporności na środki antyseptyczne, w tym triklosan i chlorheksydynę, które są szeroko stosowane w stomatologii jako żele i płyny do płukania jamy ustnej.
Aby zbadać częstość występowania i proporcje oporności bakterii na antyseptyki powszechnie stosowane w stomatologii, autorzy przeprowadzili przegląd pięciu randomizowanych badań klinicznych, które zostały opublikowane w latach 1994–2021 i obejmowały 442 pacjentów. W przeglądzie wykorzystano wyłącznie te badania, które obejmowały osoby zdrowe oraz dane z analizy fenotypu oraz wyniki wrażliwości na środki przeciwdrobnoustrojowe. Okresy obserwacji w poszczególnych badaniach wynosiły od 10 dni do 12 miesięcy.
Oporność na chlorheksydynę i triklosan
U pacjentów zagrożonych ryzykiem próchnicy oporność na chlorheksydynę wykazały Streptococcus mutans i Lactobacillus acidophilus, a wzrost ten nasilił się w okresie obserwacji. U pacjentów z zapaleniem dziąseł, gatunki Gram-ujemnych bakterii Veillonella wykazały oporność na triklosan na początku i w trakcie badań. Ponadto, jak napisali autorzy, po upływie 6 miesięcy obserwacji wystąpił niewielki wzrost odsetka szczepów opornych.
Badacze z Uniwersytetu Antioquia podali, że choć cztery z analizowanych w przeglądzie badań zostały sklasyfikowane jako dobrej jakości, jedno było obarczone ryzykiem błędu systematycznego. Autorzy pracy pt. „Bacterial resistance to antiseptics used in dentistry: a scoping review of randomized clinical trials” podkreślili jednak, że uwzględnione badania prezentowały znaczną różnorodność w zakresie ich zaprojektowania, cech badanych pacjentów oraz zidentyfikowanych patogenów.
Ubiór w gabinecie stomatologicznym w kwestii bezpieczeństwa jest nie mniej ważny, niż skuteczna dezynfekcja. O tym, jak niebezpieczne mogą być zaniedbania w tym zakresie – w materiale filmowym.
T.H.
źródła: https://www.drbicuspid.com/index.aspx?sec=sup&sub=hyg&pag=dis&ItemID=332388
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Eksperci z Instytutu Stomatologii, Instytutu Nauk Medycznych oraz Wydziału Nauk Geologicznych Uniwersytetu w Aberdeen (Szkocja) podejmują współpracę, aby ułatwić wykrywanie zmian potencjalnie złośliwych, które mogą przekształcić się w raka jamy ustne...
Polskie Towarzystwo Stomatologiczne opublikowało rekomendacje dotyczące utrzymania prawidłowej higieny jamy ustnej dzieci w wieku przedszkolnym. Jak informuje PTS, w Polsce od lat wysokie są wskaźniki próchnicy u dzieci - jest to skutek zarówno niep...
W Australii istnieją znaczne różnice w stanie zdrowia jamy ustnej pomiędzy ludnością rdzenną – przedstawicielami Pierwszych Narodów – oraz resztą populacji. Z przeprowadzanych badań wynika, że rdzenni Australijczycy, szczególnie ci mieszkający poza o...
Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...
Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...
W Zjednoczonym Królestwie za sprawą wspólnych działań Fundacji Raka Jamy Ustnej (MCF) oraz Brytyjskiej Fundacji Zdrowia Stomatologicznego (BDHF) w listopadzie obchodzony jest już od lat Miesiąc Świadomości Raka Jamy Ustnej. W tym roku działania te wy...
Zespół z Uniwersytetu Gdańskiego ze specjalistami z Chin opracował nowe podejście walki z bakteriami opornymi na wiele leków. Osiągnięcie zostało opisane w prestiżowym piśmie naukowym „Chemical Engineering Journal”. O badaniach poinformował zespół p...
Stomatolodzy rekomendują, aby dbać o swoje zęby już od pierwszych lat życia. Wszystko dlatego, że dzięki odpowiedniej profilaktyce możemy uniknąć nawracającej próchnicy, a także licznych chorób dziąseł. Stomatolodzy rekomendują, aby dbać o swoje zęb...
Pierwszy października to Światowy Dzień Wegetarianizmu, który został ustanowiony w 1977 roku przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie (North American Vegetarian Society). Przy tej okazji warto sprawdzić, jak niespożywanie mięsa i jego pr...
Światowa Federacja Dentystyczna FDI przygotowała szereg infografik, z których można dowiedzieć się, jak stosować zasady ekologii w codziennej higienie jamy ustnej. Przypomnijmy – jakiś czas temu FDI opublikowała dokument „Sustainability in Dentistry...
Troska o zdrowie jamy ustnej, w tym profilaktyka i prawidłowa higiena to zagadnienia, które we współczesnym świecie nie budzą kontrowersji. Istotny problem stwarzają natomiast opakowania, w których klienci je nabywają – po zużyciu produktu trafiają o...