Ksylitol podwyższa ryzyko zdarzeń sercowych o 57%
Ksylitol podwyższa ryzyko zdarzeń sercowych o 57%
Spis treści
Badanie prowadzone w centrum medycznym Cleveland Clinic (USA) we współpracy z Niemieckim Instytutem Kardiologicznym Charité (DHZC) dowiodło, że podwyższony poziom we krwi ksylitolu – popularnego słodzika, sprzedawanego nie tylko jako substytut cukru, ale również środek przeciwpróchnicowy – wiąże się ze znacznie większym ryzykiem poważnych chorób serca oraz udaru mózgu.
Wyniki badania pt. „Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk” prowadzonego przez zespół dr. hab. Marco Witkowskiego z Niemieckiego Instytutu Kardiologicznego szpitala Charité w Berlinie zostały opublikowane 6 czerwca w czasopiśmie naukowym „European Heart Journal”.
Nie do końca zdrowy substytut cukru
Ksylitol jest reklamowany jako „naturalny słodzik”, ponieważ w niewielkich ilościach występuje także w owocach i warzywach; może być też wytwarzany przez organizm. Słodziki, takie jak ksylitol, zostały sklasyfikowane przez instytucje ochrony zdrowia zarówno w USA, jak i w Unii Europejskiej jako „uznawane za bezpieczne”.
Ich stosowanie było zalecane przez kilka organizacji przygotowujących wytyczne dla osób cierpiących m.in. na otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia. Według niektórych badań ksylitol ma także działanie przeciwpróchnicowe. Słodzik ten jest zatem sprzedawany nie tylko jako substytut cukru, ale również środek przeciwpróchnicowy – jest dodawany do past do zębów, pastylek do ssania czy gumy do żucia.
Słodzik i wyższa reaktywność płytek krwi
Podczas kilkuletniego pobytu w USA dr Marco Witkowski badał, czy spożywanie ksylitolu zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, takich jak zawał serca i udar mózgu. W tym celu najpierw przeanalizowano próbki krwi ponad 3300 pacjentów z chorobami układu krążenia. Następnie pacjentów tych poddano obserwacji przez okres 3 lat. W tym okresie u pacjentów z wysokim stężeniem ksylitolu we krwi znacznie częściej występował udar i zawał serca, częstsze były także przypadki zgonu.
Związek ten został później dodatkowo potwierdzony: w badaniach laboratoryjnych, a także w badaniach na zdrowych uczestnikach wykazano, że ksylitol podwyższa reaktywność płytek krwi, co sprzyja tworzeniu się skrzepów krwi, a zatem może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono, że przy podwyższonym poziomie ksylitolu we krwi ryzyko poważnych zdarzeń sercowych wzrosło o 57%.
„Konsumenci powinni ponownie przemyśleć celowość spożywania ksylitolu”
– Nasze badania podkreślają potencjalne ryzyko związane ze stosowaniem ksylitolu i wskazują, że słodziki niekoniecznie są nieszkodliwymi alternatywami cukru, za jakie często się je uważa. Spożywanie ksylitolu może stwarzać ryzyko dla zdrowia, szczególnie u osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowym. Ważne jest, aby konsumenci byli świadomi tych zagrożeń i ponownie rozważyli celowość spożywania tego typu słodzików. A jeśli nie masz pewności, skontaktuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem – wyjaśnia Marco Witkowski.
Biorąc pod uwagę szerokie stosowanie ksylitolu w żywności oraz produktach do pielęgnacji jamy ustnej, autorzy badania uważają, że wskazane jest podjęcie dalszych badań nad potencjalnym zagrożeniem tego rodzaju produktów dla zdrowia.
Warto przypomnieć, że już w 2023 r. zespół dr. Witkowskiego wykazał we wspólnym badaniu Cleveland Clinic i DHZC, że podwyższone ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu należy wiązać także ze spożywaniem innego słodzika – erytrytolu.
– U pacjentów, którzy przyjeżdżają na oddziały kardiologiczne z ostrymi zespołami wieńcowymi, czyli zawałami, stan zdrowia jamy ustnej bywa dramatyczny. Po udzieleniu pierwszej pomocy kardiologicznej wielu z nich jest kierowanych na sanację jamy ustnej – mówi dr hab. n. med. Maciej Czerniuk, specjalista w zakresie chirurgii stomatologicznej i periodontologii, adiunkt Zakładu Chorób Błony Śluzowej i Przyzębia WUM. Jakie są związki między chorobami kardiologicznymi a zdrowiem jamy ustnej? Czy u pacjentów po rozpoznaniu choroby sercowo-naczyniowej świadomość dotycząca roli prawidłowej higieny jamy ustnej się zmienia? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!
T.H.
Źródła: https://www.zm-online.de/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Od początku następnego miesiąca informacja o ciąży pacjentki ma być obowiązkowo wpisywana przez personel medyczny do Systemu Informacji Medycznej. Dotychczas było to fakultatywne – informuje Prawo.pl. Jak podaje serwis jest to związane z wejściem w ...
- Według statystyk, co 4-5 implant u pacjentów narażony jest na występowanie periimplantitis. Przyczyn jest wiele - zła higiena, błędy w momencie usadowienia implantu, a nawet stan ogólny pacjenta. Często się o tym zapomina - zapomina się o ogólnych ...
W ciągu pierwszego tygodnia od rozpoczęcia wypłat na rzecz pacjentów i ich bliskich Rzecznik Praw Pacjenta Bartłomiej Chmielowiec przyznał ponad 1 mln zł ze środków Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Pierwsze decyzje w ramach Funduszu zost...
– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...
Monitorowanie zdarzeń niepożądanych będzie obowiązkowe we wszystkich podmiotach wykonujących działalność leczniczą (nie tylko w szpitalach), i to bez względu na fakt, czy udzielają świadczeń finansowanych ze środków publicznych, czy prywatnych - wyni...
Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...
- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Powszechna dostępność szczepionek w krajach rozwiniętych znacząco zmniejszyła ryzyko zarażenia się SARS-CoV-2 przez lekarzy dentystów w miejscu pracy. Wcześniej jednak powszechnie uważano, że stomatolodzy, podobnie jak inni pracownicy w zawodach, któ...
Z opublikowanego w ostatnim czasie badania wynika, że zabiegi stomatologiczne niosą za sobą niskie ryzyko transmisji koronawirusa SARS-CoV-2. Największe jak dotąd badanie oceniające wytwarzanie aerozolu wykazało, że w trakcie wielu powszechnie stosow...
Przy Rzeczniku Praw Pacjenta rozpoczął działalność Fundusz Kompensacyjny Zdarzeń Medycznych. Jego głównym założeniem jest zapewnienie szybkiego i prostego trybu uzyskania rekompensaty finansowej przez osoby, które podczas pobytu w szpitalu doznały us...