Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Kariera zielonej kawy

Publikacja:
Kariera zielonej kawy

Kariera zielonej kawy

Zielona kawa robi ostatnio zawrotną karierę. Czym różni się od czarnej? Jest bardziej naturalna, ponieważ jej ziarna nie są poddawane paleniu. Kiedy ją zaparzymy – tworzy jasnozielony płyn, który ma roślinny smak i zapach. W sprzedaży są zarówno całe, jak i zmielone ziarna zielonej kawy, którą przyrządza się podobnie jak czarną – zalewając wodą lub w ekspresie.

Co jest w niej takiego szczególnego? Zawiera antyoksydanty (polifenole i kwas chlorogenowy – CGA). Związki te mają bardzo korzystny wpływ na metabolizm – zapobiegają otyłości, nadciśnieniu krwi i insulinoodporności. Ponadto CGA działa antybakteryjnie i chroni komórki nerwowe.

Kiedy kawa zostaje poddana paleniu – CGA ulega rozkładowi a jego zawartość zmniejsza się nawet o kilkadziesiąt procent. Stąd dość łatwo stwierdzić, że zielona kawa ma właściwości prozdrowotne i korzystnie wpływa na spalanie tłuszczów oraz obniżenie ciśnienia krwi.
Jednakże – choć zielona kawa jest propagowana jako skuteczny środek na odchudzanie – nie zostało to jednoznacznie dowiedzione. Wiadomo, że takiego działania nie ma wyizolowany CGA.

Z pewnością jednak wskazane jest, by zamiast czarnej kawy pić zieloną. Jaka z tego płynie korzyść?
1. Działa łagodniej (choć podobnie zawiera kofeinę)
2. Nie powoduje rozdrażnienia i roztrzęsienia
3. Jest wolna od substancji, które powstają w wyniku palenia ziaren (kafeolu i kafestrolu).

Kafeol i kafestrol powodują podnoszenie się poziomu złego cholesterolu we krwi (LDL).

BZ


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Brytyjczycy u dentysty - Dentonet.pl
UK: pochodzenie etniczne a kariera w stomatologii Lekarz

Higienistka stomatologiczna Laura Hinds, a zarazem reprezentantka mniejszości etnicznych w Wielkiej Brytanii przygląda się w portalu Dentistry.co.uk kwestii pochodzenia etnicznego osób pracujących w stomatologii oraz temu, jak umiejętności dentysty b...