Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Kariera zielonej kawy

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Kariera zielonej kawy

Kariera zielonej kawy

Zielona kawa robi ostatnio zawrotną karierę. Czym różni się od czarnej? Jest bardziej naturalna, ponieważ jej ziarna nie są poddawane paleniu. Kiedy ją zaparzymy – tworzy jasnozielony płyn, który ma roślinny smak i zapach. W sprzedaży są zarówno całe, jak i zmielone ziarna zielonej kawy, którą przyrządza się podobnie jak czarną – zalewając wodą lub w ekspresie.

Co jest w niej takiego szczególnego? Zawiera antyoksydanty (polifenole i kwas chlorogenowy – CGA). Związki te mają bardzo korzystny wpływ na metabolizm – zapobiegają otyłości, nadciśnieniu krwi i insulinoodporności. Ponadto CGA działa antybakteryjnie i chroni komórki nerwowe.

Kiedy kawa zostaje poddana paleniu – CGA ulega rozkładowi a jego zawartość zmniejsza się nawet o kilkadziesiąt procent. Stąd dość łatwo stwierdzić, że zielona kawa ma właściwości prozdrowotne i korzystnie wpływa na spalanie tłuszczów oraz obniżenie ciśnienia krwi.
Jednakże – choć zielona kawa jest propagowana jako skuteczny środek na odchudzanie – nie zostało to jednoznacznie dowiedzione. Wiadomo, że takiego działania nie ma wyizolowany CGA.

Z pewnością jednak wskazane jest, by zamiast czarnej kawy pić zieloną. Jaka z tego płynie korzyść?
1. Działa łagodniej (choć podobnie zawiera kofeinę)
2. Nie powoduje rozdrażnienia i roztrzęsienia
3. Jest wolna od substancji, które powstają w wyniku palenia ziaren (kafeolu i kafestrolu).

Kafeol i kafestrol powodują podnoszenie się poziomu złego cholesterolu we krwi (LDL).

BZ


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zamknięte gabinety - Dentonet.pl
Stomatologia w zgodzie w naturą? Tak to robią w Australii Lekarz

Wśród lekarzy stomatologów, podobnie jak i przedstawicieli innych grup zawodowych z każdym rokiem wzrasta świadomość ekologiczna. Z tego powodu coraz liczniejsza grupa dentystów chce praktykować tzw. „zieloną stomatologię”. A dostępna jest ona dla ka...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Palenie tytoniu a ryzyko powikłań leczenia stomatologicznego Lekarz

Powszechnie znane skutki palenia to rozmaite choroby układu oddechowego i krążenia. Mniej osób zdaje sobie sprawę z tego, że zawierający kilka tysięcy szkodliwych substancji dym tytoniowy negatywnie wpływa na gojenie ran w jamie ustnej. Dlatego palac...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Business Insider: Singapur zakaże reklamy słodzonych napojów Lekarz

Singapur będzie pierwszym na świecie państwem, które wprowadzi zakaz reklamowania napojów o wysokiej zawartości cukru. Nowe przepisy mają wejść w życie już w przyszłym roku – informuje Business Insider.Rząd Singapuru zdecydował się na wprowadzenie ta...

ROZWIŃ WIĘCEJ
miswak - Dentonet.pl
Miswak i zielona herbata - kolejny sposób na płytkę nazębną Asysta

Połączone ekstrakty z zielonej herbaty oraz gałązek drzewa arakowego, zwanych miswak, hamują rozwój płytki nazębnej – poinformowali naukowcy z University of Malaya. O ich odkryciu pisze portal Dental Tribune. Miswaki to gałązki pochodzące z drzewa ar...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres