Guma do żucia z ACE2 ogranicza SARS-CoV-2 w jamie ustnej
Guma do żucia z ACE2 ogranicza SARS-CoV-2 w jamie ustnej
Spis treści
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po przeprowadzonych badaniach z udziałem zakażonych pacjentów, guma ta może znaleźć zastosowanie – podobnie jak maski i inne fizyczne bariery – jako niedrogie i ogólnodostępne narzędzie ograniczające ryzyko transmisji wirusa.
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców miało na celu ocenę nowej koncepcji usuwania wirusa z jamy ustnej przy użyciu gumy do żucia z dodatkiem biomasy roślinnej ACE2 o działaniu klinicznym. Zespół badawczy wyhodował biomasę z roślin i połączył ją z innym związkiem, który umożliwił białku bardziej efektywne wiązanie, a biomasę dodano do gumy o smaku cynamonu.
SARS-CoV-2 niewykrywalny w ślinie po użyciu specjalnej gumy do żucia?
W serii przeprowadzanych testów naukowcy odkryli, że białko ACE2 neutralizowało SARS-CoV-2. Wykazali, że guma w dużej mierze zapobiegała przedostawaniu się cząsteczek wirusa do komórek, a RNA wirusa w próbkach śliny zakażonych SARS-CoV-2 spada po poziomu bliskiego niewykrywalności.
Badanie prowadził zespół 26 naukowców pod kierownictwem dr. Henry’ego Daniella z Wydziału Nauk Podstawowych i Translacyjnych w Szkole Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu Pensylwanii. W uczelnianym czasopiśmie „Penn Today” dr Daniell napisał: – SARS-CoV-2 namnaża się w gruczołach ślinowych, a gdy osoba zarażona kicha, kaszle lub mówi, część wirusa może zostać wydalona i dotrzeć do innych. Guma do żucia pozwala zneutralizować wirus w ślinie, w prosty sposób ograniczając źródła przenoszenia choroby. Używamy już masek i innych fizycznych barier, aby zmniejszyć ryzyko transmisji. Opracowana przez nas guma może być wykorzystana jako dodatkowe narzędzie w tej walce.
Czas na badanie skuteczności gumy u pacjentów z SARS-CoV-2
Współautor badań, dr Ronald G. Collman z University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, skomentował, że koncepcja dr. Daniella, by wytwarzać białka roślinne do doustnego stosowania jest niedroga, błyskotliwa, a zarazem rozwojowa. Według „Penn Today” naukowcy z Filadelfii planują obecnie badanie z użyciem opracowanej gumy do żucia u osób zarażonych wirusem SARS-CoV-2.
Już wcześniej – przed pandemią COVID-19 – dr Henry Daniell prowadził projekty badawcze, które dotyczyły białka receptora ACE2 stosowanego w gumie do żucia. Badał białko ACE2 w kontekście leczenia nadciśnienia, a także pracował nad stworzeniem gumy do żucia z dodatkiem białek roślinnych, które byłyby pomocne w ograniczaniu płytki nazębnej.
Artykuł pt. „Obniżenie poziomu SARS-CoV-2 w ślinie przy zastosowaniu enzymu konwertującego angiotensynę 2 w gumie do żucia w celu ograniczenia transmisji wirusa i infekcji” (Debulking SARS-CoV-2 in saliva using angiotensin converting enzyme 2 in chewing gum to decrease oral virus transmission and infection) został opublikowany online w listopadzie br. na stronie internetowej czasopisma „Molecular Therapy” (przed drukiem).
T.H.
źródła: https://www.dental-tribune.com/news/chewing-gum-sets-trap-for-sars-cov-2-reduces-transmission/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Pulmonolodzy zauważają u pacjentów po przebytym COVID-19 zmiany w płucach. O długoterminowych powikłaniach COVID-19 informują reumatolodzy. Jak to wygląda w jamie ustnej? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych zapytaliśmy o to specjalistów pe...
Z artykułu opublikowanego w „International Journal of Radiation, Oncology, Biology, Physics” wynika, że osoby, u których w dzieciństwie w leczeniu nowotworu w obszarze głowy i szyi stosowano radioterapię, są w większym stopniu narażone na ryzyko wyst...
Lekarz dentysta ma doskonałe warunki do dokładnego zbadania pacjenta pod kątem zmian nowotworowych. Nie należy ograniczać się jednak tylko do kontroli jamy ustnej, o czym w kontekście stomatologów mówi się najczęściej. – Większość nowotworów skóry zn...
Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie ceł odwetowych w wysokości 25% na wybrane towary ze Stanów Zjednoczonych. Choć decyzja ta wynika z szerszego sporu handlowego dotyczącego przede wszystkim ceł na stal i aluminium, jej skutki mogą odczuć r...
Rany w jamie ustnej mogą mieć różne przyczyny – od urazów mechanicznych, przez przebyte zabiegi chirurgiczne, zakażenia bakteryjne, aż po choroby ogólnoustrojowe. Ich regeneracja zależy od wielu czynników, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych – w...
Coraz więcej badań naukowych sugeruje, że choroba Alzheimera może mieć podłoże infekcyjne. Choć mechanizmy tego procesu wciąż nie zostały w pełni poznane, kolejne odkrycia wskazują, że jej rozwój może być związany z bakteriami Porphyromonas gingivali...
Afty to nawracające, bolesne nadżerki błony śluzowej jamy ustnej, które mogą znacząco obniżać komfort życia. Choć wydają się niegroźne, ich występowanie często wiąże się z niedoborami składników odżywczych, stresem, chorobami ogólnoustrojowymi czy na...
Zaburzenia psychiczne są zazwyczaj niewidoczne, ale o ich obecności mogą świadczyć np. ślady dostrzegalne w jamie ustnej. W pracy przeglądowej autorów z Indii podsumowano objawy chorób i stanów psychicznych, które manifestują się w jamie ustnej. Zali...
Według badań opublikowanych w "Journal of the American Heart Association", niektóre rodzaje bytujących w jamie ustnej bakterii mogą mieć związek z występującym u kobiet po menopauzie nadciśnieniem. Nadciśnienie tętnicze to jedna z najbardziej rozpow...
Anemia, czyli niedokrwistość, to zaburzenie, które może dotyczyć osób w każdym wieku. W wielu przypadkach pozostaje nierozpoznana dopóki nie pojawią się wyraźne objawy. Choć najczęściej kojarzymy ją z uczuciem osłabienia i zmęczenia, może się manifes...
Zdrowie jamy ustnej to nie tylko codzienne szczotkowanie zębów oraz regularne wizyty u dentysty. Niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na kondycję zębów, dziąseł i błon śluzowych jest prawidłowe odżywianie. Niedobór witamin – czyli awitaminoza – ...