Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom
Spis treści
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę i sprzyja m.in nowotworom. Nie można oczywiście zapominać również o jego fatalnym wpływie na zdrowie jamy ustnej.
Duże spożycie cukru nie musi doprowadzić do rozwoju cukrzycy, natomiast nie ma wątpliwości, że głównym czynnikiem ryzyka tej choroby jest otyłość. – Wraz ze wzrostem masy ciała zwiększa się ryzyko cukrzycy typu 2. U osób z niewielką nadwagą, na poziomie 25-27 punktów w skali BMI, jest ono ośmiokrotnie większe, a w przypadku otyłości wynoszącej sięgającej 31-33 punktów wzrasta już czterdziestokrotnie. Jest też odwrotna zależność: wraz ze spadkiem masy ciała spada ryzyko cukrzycy – wyjaśnia prof. Leszek Czupryniak, pełniący funkcję kierownika Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach Unii Europejskiej, stale zwiększa się spożycie cukru. Według opublikowanego w 2019 r. raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, w latach 2008-2017 spożycie cukru zwiększyło się u nas z 38,5 kg do 44,5 kg, czyli o 6 kg.
Cukier to otyłość!
Jednocześnie zwiększa się liczba Polaków z nadwagą i otyłością. W 2016 r. nadwagę miało 68% mężczyzn i 53% kobiet – o odpowiednio 4 i 3% więcej niż w 2007 r. Odsetek otyłych mężczyzn w tym samym okresie zwiększył się o 3% (do 25%), a w przypadku kobiet – o 2% (do 23%). – W naszym kraju stale zwiększa się też zachorowalność na cukrzycę, którą Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła jako pierwszą niezakaźną epidemię – podkreśla prof. Czupryniak.
Według eksperta zdrowia publicznego dr. Jakuba Gierczyńskiego, w Polsce jest około 3 mln osób z cukrzycą. Co roku przybywa u nas 300 tys. osób z tą chorobą. W najbliższych latach będzie ich nawet 370-410 tys. rocznie.
Czym grozi nadmierne spożycie cukru?
Zbyt duże spożycie cukru grozi także innymi chorobami. Eksperci University of California w San Francisco już przed kilku laty opublikowali na łamach „Nature” raport, w którym przekonywali, że jest on toksyczny dla organizmu i sprzyja chorobom przewlekłym. Ostrzegali też, że nadmiar cukru powoduje podobne spustoszenie jak alkohol: zaburza metabolizm, podnosi ciśnienie tętnicze krwi, niszczy wątrobę i zakłóca przekazywanie sygnałów między hormonami.
Z tego powodu – argumentowali specjaliści amerykańscy, którym przewodził prof. Robert Lustig – spożycie cukru należy kontrolować i obłożyć podatkami, podobnie jak alkohol i tytoń. Szczególnie podstępne są słodzone napoje, gdyż nie dają tak szybko uczucia sytości i w nadmiernych ilościach są jeszcze bardziej szkodliwe. Nadmierne spożycie cukru może sprzyjać rozwojowi raka, np. raka piersi oraz raka trzustki.
„Cukier ukryty” też szkodzi!
Światowa Organizacji Zdrowia już w 2014 r. zalecała zmniejszenie spożycia cukru do jedynie 25 g dziennie, czyli do zaledwie pięciu łyżeczek od herbaty. Oznacza to, że nie należy wypijać nawet jednej standardowej puszki coca-coli o pojemności 330 ml, gdyż zawiera ona aż 35 g cukru.
„British Medical Journal” ostrzega, że częściej tyją te osoby, które spożywają dużo napojów słodzonych, ponieważ nie dają one sytości, natomiast dostarczają do organizmu znaczne ilości cukru. Chodzi głównie o tzw. cukier ukryty, czyli ten, który znajduje się w produktach spożywczych, zarówno w napojach i jogurtach, jak też w dżemie i konfiturach.
Spożycie „cukru ukrytego” w Polsce rośnie. W latach 2008-2017 o 5,7 kg spadło w naszym kraju spożycie „czystego cukru”, natomiast o 11,8 kg wzrosła konsumpcja pozostałego cukru. W sumie spożycie cukru, głównie „ukrytego”, zwiększyło się dokładnie o 6,1 kg.
W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl/
Fot. Archiwum
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W jaki sposób witamina D chroni przed najpowszechniejszymi chorobami i jednocześnie sprzyja zdrowemu starzeniu się? Kluczem do wyjaśnienia mechanizmu może być powiązanie indywidualnej reakcji organizmu na witaminę D z immunokompetencją, czyli wysoką ...
Od lat wiadomo, że nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współ...
– Płytka bakteryjna to nie tylko zagrożenie dla zdrowia jamy ustnej, ale również dla zdrowia całego organizmu. Przyzębie jest bardzo mocno unaczynione, więc bakterie z kieszonek dziąsłowych mogą z łatwością przedostawać się nawet do najdalej położony...
Istnieje wyraźny związek pomiędzy wadami zgryzu a równowagą, stabilnością i postawą ciała – udowodnili badacze z trzech krakowskich uczelni. Dlatego lecząc i diagnozując wady postawy, należy spojrzeć na pacjenta holistycznie, a nie tylko przez pryzma...
Anna Celi-Gromek na co dzień pracuje jako koordynatorka zespołu asystentek stomatologicznych i higienistek w LUX MED Stomatologia. W wywiadzie opowiada m.in. o możliwościach rozwoju w tej branży oraz na co warto zwracać uwagę przy wyborze pracodawcy....
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawidłowe oddychanie ma wpływ na krążenie krwi, poziom ciśnienia tętniczego, pracę narządów wewnętrznych, a nawet wydolność organizmu. Z perspektywy zespołów stomatologicznych właściwy wzorzec oddechowy jest o ty...
Czy stan zdrowia jamy ustnej może wpływać na rozwój chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy choroby serca? Kolejne badanie – tym razem przeprowadzone w Japonii – wskazuje, że tak. Naukowcy wykazali istotne powiązania między osłabieniem funkcj...
W Polsce próchnicę ma 40% trzylatków i 76% sześciolatków. Na te statystyki wpływa zarówno nieprawidłowa higiena jamy ustnej, jak i dieta, w której znajduje się wiele produktów zawierających cukier. – Cukier w żywności jest wszędzie. Znajduje się właś...
W dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób szuka alternatyw dla białego cukru. Jednym z jego popularnych zamienników jest ksylitol, znany także jako cukier brzozowy. Czy faktycznie jest to zdrowszy wybór? Jak ksylitol...
Regularne używanie kannabinoidów w celach rekreacyjnych może skutkować zwiększonym ryzykiem m.in. ubytków próchnicowych w obrębie korony i korzenia zęba, a także poważnym zagrożeniem utraty zębów u osób dorosłych. Wyniki badania, przeprowadzonego w o...
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...