Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Choroby dziąseł? Większe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID

Publikacja:
Choroby dziąseł? Większe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID

Choroby dziąseł? Większe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID

Ostatnie badania dostarczyły dowodów, że osoby zmagające się z chorobami dziąseł są 3,5 razy bardziej narażone na ciężki przebieg COVID-19.

Stan zapalny dziąseł powstaje wskutek odkładania się płytki nazębnej, co jest efektem niewłaściwego lub niezbyt częstego czyszczenia zębów. Taki miejscowy proces toczący się w tkankach przyzębia stanowi czynnik ryzyka dla wielu chorób ogólnych.

Jeżeli stan zapalny trwa dłużej i obejmuje tkanki głębiej położone, powoduje to uszkodzenie włókien ozębnej i destrukcję kości. Nieleczone zapalenie przyzębia może prowadzić do utraty uzębienia, ale i do poważniejszych konsekwencji, bowiem miejscowy stan zapalny oddziałuje na zdrowie ogólne, poprzez przedostawanie się bakterii i/lub mediatorów zapalnych do krwiobiegu – zwraca uwagę prof. Renata Górska, prezes Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego.

Zdrowie dziąseł a koronawirus

Jama ustna jest potencjalnym rezerwuarem patogenów układu oddechowego, które mogą predysponować pacjentów do zakażenia bakteryjnego, zwiększając ryzyko wystąpienia zapalenia płuc i grypy oraz zaostrzenia POChP. W ostatnim czasie ukazały się także badania nad zależnością między chorobami dziąseł a zwiększonym ryzykiem zakażenia koronawirusem.

Zdaniem badaczy stan zapalny i choroby dziąseł mogą ułatwić wirusowi SARS-CoV-2 wnikanie do układu krwionośnego, prowadząc do zaburzenia czynności płuc. Mówiąc w skrócie wirus dostaje się do organizmu przez nos i usta, następnie gromadzi się w ślinie i wnika do poddziąsłowej płytki nazębnej; stamtąd dostaje się do naczyń krwionośnych i trafia do płuc.

Według badań opublikowanych w periodyku „Front Microbiology”, czynniki ryzyka, takie jak zła higiena jamy ustnej, kaszel oraz wentylacja mechaniczna umożliwiają mikroorganizmom przedostawanie się do dolnych dróg oddechowych i tym samym wywoływanie chorób układu oddechowego. Z kolei w badaniach opublikowanych w „Journal of Oral Science” wykazano, że aspiracja bakterii periodontopatycznych indukuje ekspresję enzymu konwertującego angiotensynę 2, receptora SARS-CoV-2, oraz produkcję cytokin zapalnych w dolnych drogach oddechowych, a zła higiena jamy ustnej może prowadzić do zaostrzenia przebiegu COVID-19 – mówi prof. Tomasz Konopka, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego, kierownik Katedry i Zakładu Periodontologii UM we Wrocławiu.

Z badań przytaczanych przez profesora wynika, że osoby zmagające się z chorobami dziąseł są 3,5 razy bardziej narażone na cięższy przebieg COVID-19, 4,5 razy częściej wymagają leczenia pod respiratorem, a ryzyko ich śmierci jest o 9 razy większe w porównaniu do osób, które nie mają tego problemu.

Warto zauważyć, że w przypadku pacjentów ciężko chorych na COVID-19, szansa na uzyskanie profesjonalnej higieny jamy ustnej z powodu długotrwałej hospitalizacji jest znacząco zmniejszona, a w przypadku pacjentów pod respiratorem poważnie utrudniona. To może zwiększać ryzyko nasilenia infekcji dolnych dróg oddechowych. – Ponieważ mikrobiom jamy ustnej jest ściśle powiązany z chorobami towarzyszącymi SARS-CoV-2 w płucach, konieczne są skuteczne środki profilaktyczne i zachowanie odpowiedniej higieny jamy ustnej, aby zmniejszyć ryzyko poważnych infekcji – komentuje prof. Tomasz Konopka.

Najczęstszy błąd w zarządzaniu tkankami miękkimi? – Brak planowania leczenia – odpowiada krótko na postawione w tytule pytanie implantolog, dr Michał Szczutkowski. Ważnym zagadnieniem jest też pewien strach w lekarzu przed poinformowaniem pacjenta o potrzebie wykonania takiej procedury.

Źródło: https://zdrowie.pap.pl/


POWIĄZANE ARTYKUŁY

bariatria
Zabieg bariatryczny – większe ryzyko próchnicy w przyszłości Lekarz

U pacjentów z otyłością, którzy decydują się na poddanie zabiegom chirurgii bariatrycznej, może występować większe ryzyko rozwoju próchnicy w porównaniu z osobami, które ograniczają liczbę zbędnych kilogramów przy zastosowaniu mniej radykalnych metod...

ekstrakcja2
Im więcej ekstrakcji, tym większe ryzyko rozwoju demencji Lekarz

Utrata zębów ma związek z ryzykiem zaburzeń poznawczych oraz demencją. Co więcej, prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych wzrasta z każdą kolejną ekstrakcją. To wnioski wyprowadzone z metaanalizy, której wyniki zostały opublikowane w czaso...

cukrzyca4
Osoby o chronotypie wieczornym – większe ryzyko cukrzycy Lekarz

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z uniwersytetów w Lejdzie i Amsterdamie wykazano, że osoby, które mają w zwyczaju kłaść się spać później i później też wstają, są o prawie 50% bardziej zagrożone zachorowaniem na cukrzycę typu 2 niż ci, który...

ROZWIŃ WIĘCEJ
e-papierosy
E-papierosy: obniżona odporność i choroby dziąseł Lekarz

Chociaż są mniej szkodliwe dla organizmu niż tradycyjne palenie tytoniu, papierosy elektroniczne (e-papierosy) wywierają negatywny wpływ na zdrowie jamy ustnej, w tym mogą przyczyniać się do rozwoju i progresji chorób dziąseł. Naukowcy z New York U...

Paulina Pakula Akademia Asysdent
Choroby dziąseł? To może być cukrzyca! [VIDEO] Asysta

– Razem z marką Smilesonic w ramach Akademii Asysdent przygotowaliśmy wykład, podczas którego opowiem, czy choroby dziąseł to może być cukrzyca. Serdecznie zapraszam do oglądania – mówi dypl. hig. stom. Paulina Pakuła, higienistka stomatologiczna, ed...

elekroniczne papierosy
E-papierosy w ciąży – większe ryzyko choroby płuc u dziecka Lekarz

Naukowcy z The Ohio State University College of Medicine sugerują, że używanie papierosów elektronicznych podczas ciąży może być przyczyną predyspozycji dzieci do występowania w przyszłości chorób płuc, takich jak astma czy przewlekła obturacyjna cho...

test COVID
Powstał test oceniający ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 Lekarz

W Państwowym Instytucie Medycznym MSWiA stworzono test diagnostyczny oceniający ryzyko ciężkiego przebiegu infekcji COVID-19, zarówno u osób zdrowych, jak i już zakażonych wirusem SARS-COV-2. Jest pierwszym tego typu testem na świecie. Pandemia COVI...

slodycze2
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...

BMI
Za wysokie BMI – większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

5340
Papierosy i e-dymek – znacznie większe ryzyko raka płuc Lekarz

Praktykowanie zarówno tradycyjnego palenia, jak i wapowania znacznie zwiększa ryzyka nowotworu płuc. Badanie naukowców z USA wykazało, że osoby, które palą klasyczne papierosy, ale również e-papierosy, są cztery razy bardziej narażone na rozwój raka ...