Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19

Publikacja:
Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19

Zaburzenia smaku i powonienia mogą być objawem COVID-19

W opinii Brytyjskiego Stowarzyszenia Otorynolaryngologii oraz Chirurgii Głowy i Szyi pacjenci, którzy doświadczają utraty smaku i powonienia, ale nie mają standardowych objawów zakażenia wirusem SARS-CoV-2, mogą być nosicielami koronawirusa, nieświadomie powodując szybkie rozprzestrzenianie się epidemii.

Stowarzyszenie reprezentujące specjalistów z zakresu medycyny uszu, nosa i gardła wydało oświadczenie, w którym zaleca lekarzom, by zachęcali pacjentów doświadczających utraty i/lub zaburzeń powonienia (ansomii), bez standardowych objawów COVID-19, do izolowania się. Ma to powstrzymać dalsze rozprzestrzenianie się wirusa SARS-CoV-2. Prezes stowarzyszenia prof. Nirmal Kumar dodał, że objawem infekcji mogą być również pojawiające się zaburzenia smaku (hiposmia).

Nawet 40% przypadków anosmii, określonych jako częściowa lub całkowita utrata powonienia, występuje jako skutek infekcji wirusowych. Badacze przypomnieli, że wcześniej opisane koronawirusy u około 15% pacjentów powodowały ansomię. Nie jest więc zaskakujące, że podobny wpływ na zmysł powonienia może wywierać SARS-CoV-2.

Klinicyści związani ze Stowarzyszeniem doszli do tych wniosków obserwując gwałtowny wzrost liczby pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą COVID-19, u których rozwinęła się anosmia i/lub hiposmia. Podobne doniesienia pochodzą między innymi z Korei Południowej, Chin, Iranu, Niemiec, Włoch oraz Stanów Zjednoczonych.

W Niemczech podaje się, że w około 2 na 3 potwierdzonych przypadkach chorzy mają także anosmię. W Korei Południowej, gdzie badania na obecność SARS-CoV-2 są bardzo rozpowszechnione, 30% pacjentów, u których wynik testu był pozytywny, miało problemy ze słuchem jako główny objaw w łagodnych przypadkach COVID-19. Z kolei w Stanach Zjednoczonych poinformowano, że koszykarz klubu Utah Jazz Rudy Gobert, u którego COVID-19 zdiagnozowano w połowie marca, zgłaszał także zaburzenia powonienia i smaku.

Podobny przypadek dotyczy polskiego pacjenta – 17-latka z Ostrowa Wielkopolskiego, który koronawirusem zaraził się prawdopodobnie podczas wyjazdu do Austrii. U pacjenta nie występowały objawy identyfikowane z COVID-19, takie jak wysoka gorączka, kaszel lub duszności, miał natomiast zaburzenia smaku i powonienia. Przeprowadzone u chłopaka badania potwierdziły zakażenie wirusem SARS-CoV-2.

Choć przypadki zaburzeń i utraty smaku oraz powonienia mogą być spowodowane przez znane wcześniej szczepy rinowirusa i koronawirusa, objawy takie należy obecnie zawsze wiązać z odkrytym w listopadzie 2019 roku SARS-CoV-2.

Członkowie brytyjskiego stowarzyszenia zwracają uwagę także na to, aby obecnie – o ile to możliwe – unikać stosowania doustnych steroidów w leczeniu anosmii, szczególnie jeżeli nie jest to związane z urazem głowy lub stanem chorobowym w obrębie zatok przynosowych. Powodem są doniesienie, że stosowanie kortykosteroidów może nasilać chorobę COVID-19.

– Należy edukować nie tylko pacjentów, ale też nas, specjalistów. Rola lekarzy dentysty w leczeniu, rozpoznawaniu, profilaktyce nowotworów głowy i szyi jest bardzo ważna – mówi w rozmowie z Dentonetem prof. dr hab. Wojciech Golusiński z Wielkopolskiego Centrum Onkologii w Poznaniu. – Lekarz dentysta może spowodować, że chory z nowotworem jamy ustnej czy gardła zgłosi się szybko do leczenia. Natomiast jeśli lekarz dentysta nie zauważy, że nowotwór się rozwija, jest bardzo źle. Znamy przykłady, gdzie tego typu zmiany w obrębie jamy ustnej były leczone przez lekarza dentystę, przez miesiąc czy dwa, były stosowane żele – dodaje.

T.H. / Źródła: DrBicuspid.com, Portal.abczdrowie.pl

Fot. Tumisu, pixabay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dysfagia
Dysfagia może być wczesnym objawem zespołu LEMS Lekarz

Pacjenci z izolowaną dysfagią mogą wykazywać wczesne objawy rzadkiej choroby autoimmunologicznej jaką jest LEMS, czyli zespół Lamberta-Eatona. Taki wniosek, na podstawie leczonego przypadku, wyprowadzili portugalscy badacze, których artykuł ukazał si...

szczepienie przeciw COVID
Lekarze dentyści nadal mogą szczepić przeciw COVID-19 Lekarz

Zgodnie z projektem rozporządzenia ministra zdrowia, nawet po zakończeniu stanu zagrożenia epidemicznego lekarze dentyści będą mogli kwalifikować i wykonywać szczepienia przeciw COVID-19. Przypomnijmy – 1 lipca 2023 r. w Polsce zostanie odwołany sta...

dzieci
Dentyści mogą wykrywać zaburzenia rozwojowe u dzieci Lekarz

Japońscy naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy funkcją jamy ustnej a zaburzeniami rozwojowymi u dzieci. Jak przekonują, pomocne w ich wykryciu, a zarazem wczesnym wdrożeniu odpowiedniego wsparcia są badania przesiewowe. Wyniki badania opublikowano ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
leki - Dentonet.pl
Leki doustne przeciwko COVID-19 mogą uchronić przed hospitalizacją Lekarz

Przeciwwirusowe leki doustne przeciwko SARS-CoV-2 są wygodną dla pacjenta formą leczenia, a dodatkowo ich domowe stosowanie przyczyni się do odciążenia systemu opieki zdrowotnej - powiedziała profesor Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusologi...

test na COVID
Ból gardła głównym objawem COVID-19 w nowej fali Lekarz

Badania pacjentów z pozytywnym wynikiem testu wykonywane w Wielkiej Brytanii wykazały, że głównym objawem COVID-19 w nowej fali zakażeń jest ból gardła. Badanie React-1 prowadzone jest przez specjalistów Imperial College London. W jego ramach co mie...

zaburzenia smaku
COVID-19: obniżone odczuwanie smaku a zaburzenia węchu Lekarz

Wielu pacjentów chorujących na COVID-19 zgłasza zaburzenia smaku i powonienia. Należą one do najczęstszych objawów choroby, przy czym zaburzenia smaku (takie jak np. ageuzja, hipogeuzja czy parageuzja) to najpowszechniej występująca manifestacja koro...

ekstrakcja zeba
Pozytywny wpływ ekstrakcji ósemek na odczuwanie smaku Lekarz

Pacjenci, u których usunięto trzecie zęby trzonowe, doświadczają poprawy smaku po latach od wykonania ekstrakcji. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez naukowców z Centrum Powonienia i Smaku Zakładu Otorynolaryngologii Uniwersytetu Pen...

Ekstrakcja zęba - Dentonet.pl
Ekstrakcja ósemek ma wpływ na odczuwanie smaku? Lekarz

Usunięcie ósemek pozytywnie wpływa na funkcjonowanie kubków smakowych – wynika z badań amerykańskich naukowców, których wyniki opublikowano w czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic. Uczeni z University of Pennsylvania dowiedli...

COVID-19 - Dentonet.pl
COVID: kserostomia, dysfunkcje smaku, zmiany w jamie ustnej Lekarz

Z pracy opublikowanej w sierpniu na łamach czasopisma naukowego „Journal of Dental Research”, dotyczącej objawów zakażeniem SARS-CoV-2 w jamie ustnej wynika, że u ponad 40% pacjentów z COVID-19 występowała suchość w ustach, ale częste były również ró...