Zęby dają świadectwo diety
Zęby dają świadectwo diety
Czy naprawdę jesteśmy "tym, co jemy", jak głosi popularne porzekadło? Najwyraźniej tak jest, według zespołu naukowców z Holandii, Szwajcarii i Wlk. Brytanii, którzy wykazali, że nasze zęby są dosłownie kształtowane przez żywność, jaką spożywamy.
Wyniki badań przeprowadzonych przez zespół wskazują, że analiza zębów może być wykorzystywana do ustalania żeru danego zwierzęcia.
To oznacza, że naukowcy mogą teraz pozyskiwać wiedzę o diecie dzikich zwierząt bez konieczności oglądania zawartości ich żołądków. Zespół utrzymuje również, że tę metodę można by zastosować do badania diet wymarłych zwierząt, gigantycznych ssaków morskich i dinozaurów.
W artykule opublikowanym w czasopiśmie Royal Society Interface, zespół wyjaśnia, że chropowatość powierzchni zębów może ujawnić, co jadało zwierzę. To pokazuje ścisły związek między chropowatością zębów a dietą, gdzie zęby zwierząt żywiących się twardym pokarmem mają bardziej chropowate powierzchnie niż tych zjadających miękki pokarm.
Profesor Mark Purnell z Uniwersytetu w Leicester zauważył:
"Przejedź językiem po zębach. Niektóre mogą być bardziej chropowate od innych. Pytanie, na które staramy się odpowiedzieć brzmi, czy chropowatość końcówek zębów, startych przez kontakt z jedzeniem, można wykorzystać do wydedukowania, co jadło zwierzę. Niemniej zanim podejmiemy się odpowiedzi na to pytanie, musimy zastanowić się, czym jest chropowatość? Trudno ją zmierzyć. Gładkie i chropowate powierzchnie można dosyć łatwo rozróżnić intuicyjnie, ale czy kora drzewa jest bardziej chropowata od powierzchni drogi? Czy mikroskopowy obraz powierzchni kredy jest bardziej chropowaty od sera? Trudno porównywać".
"Niemniej to istotne pytanie. Czy zużywająca się na przykład proteza stawów biodrowych staje się bardziej chropowata czy gładsza? Jeżeli cylinder silnika jest zbyt gładki to nie utrzyma wystarczającej ilości oleju na swojej powierzchni, co doprowadzi do tarcia i zatarcia, ale kiedy gładki oznacza zbyt gładki? Aby odpowiedzieć na tego typu pytania, inżynierowie od kilku dekad pracują nad sposobami pomiaru chropowatości. Opracowywane są obecnie międzynarodowe normy, oparte na nowych sposobach niezwykle precyzyjnego pomiaru powierzchni za pomocą specjalnych mikroskopów 3D i właśnie takie podejście zostało zastosowane w toku badań do zębów".
Te nowe metody zapewnią użyteczny, nowy sposób badania diety ryb. Oznacza to, że naukowcy będą w stanie wykazać, jak zmiany w diecie mogą regulować zanikanie gatunków czy ewolucję nowych, co będzie szczególnie przydatne w analizie skamielin zwierząt, których dietę trudno ustalić.
Ole Seehausen był odpowiedzialny w zespole za ustalanie treści żołądka. Dodaje: "Ku naszemu zaskoczeniu odkryliśmy, że w niektórych przypadkach chropowatość zębów jest bardziej wiarygodną wskazówką na temat diety niż oglądanie żołądka, ponieważ jego treść wyjawi jedynie, co ryba zjadła kilka godzin przed złowieniem, a nie co zwykle jada".
źródło: Uniwersytet w Leicester
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według ustaleń przedstawionych przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Badań Stomatologicznych, Jamy Ustnej i Twarzy (International Association for Dental, Oral and Craniofacial Research; IADR), niektóre cieszące się obecnie dużą popularnością diety mogą...
Zęby kołkowate to zaburzenie anatomiczne kształtu koron zębowych, które przyjmują dość charakterystyczną postać przypominającą tzw. kołki. Zazwyczaj są one diagnozowane u osób ze skomplikowanymi zespołami genetycznymi oraz oligondoncją. W stomatolog...
Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...
Zęby pieńkowe to zaburzenie rozwojowe zębów będące efektem negatywnego wpływu różnych czynników na etapie kształtowania się zębów w okresie prenatalnym. Mają one charakterystyczny kształt, przypominający nieco pieńki lub stożki, z wyraźnie szpicowatą...
Zęby taurodontyczne to anomalia morfologiczna wielokorzeniowych trzonowców stałych oraz mlecznych, zarówno w obrębie szczęki, jak i żuchwy. Można ją rozpoznać wyłącznie na podstawie badań obrazowych – zęby taurodontyczne cechują się przesunięciem dow...
Centrum Egzaminów Medycznych opublikowało informacje dotyczące odbioru świadectwa złożenia egzaminów LEK oraz LDEK. Jak czytamy, osobie, która zdała egzamin LEK/LDEK, świadectwo wydawane jest w terminie 21 dni z zastrzeżeniem, że osobie, która nie u...
Proponowane przez ministerstwo zdrowia zmiany w projekcie nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia dotyczą m.in. reklam suplementów diety. Nie będą mogli w nich występować prawdziwi i fikcyjni przedstawiciele zawodów medycznych, zakaz...
Niedawne badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – nawet do poziomu około 1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i...
Zęby oczne to potoczna, nieznajdująca potwierdzenia w specjalistycznych źródłach naukowych nazwa górnych kłów, czyli tzw. trójek. Skąd wzięło się to określenie? Tego tak naprawdę nie wiadomo – być może ma to związek z faktem, że są położone bezpośred...
Wokół picia herbaty i jej pozytywnego oraz negatywnego wpływu na zęby przez lata narosło wiele mitów. Czy herbata powoduje przebarwienia szkliwa? A może jest wręcz odwrotnie i wspiera proces wybielania? Jaką herbatę możemy pić bez obaw, a jakiej lepi...
W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...