Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Sięganie po słodycze wcale nie poprawia humoru

Publikacja:
Sięganie po słodycze wcale nie poprawia humoru

Sięganie po słodycze wcale nie poprawia humoru

Jak informują badacze na łamach „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”, sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia nie przynosi oczekiwanych efektów. Wręcz odwrotnie – cukier może pogorszyć nastrój.

Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko próchnicy, otyłości czy cukrzycy typu 2, wiele osób regularnie sięga po słodycze. Bardzo często – w celu poprawy swojego nastroju.

Tymczasem naukowcy z Uniwersytetu Warwick i Uniwersytetu Lancaster w Wielkiej Brytanii oraz Uniwersytetu Humboldta w Berlinie przeanalizowali dane pochodzące z 31 dotychczasowych badań dotyczących wpływu cukru na nastrój blisko 1300 dorosłych osób. Analizowane były różne aspekty nastroju, takie jak depresja, złość czy zdolność koncentracji.

Jak się okazało, spożycie cukru nie wpływało na żaden z powyższych aspektów, bez względu na to, jaka była jego ilość i rodzaj oraz na to, czy badani angażowali się po spożyciu cukru w wymagające fizycznie lub umysłowo czynności – informuje PAP. W ciągu godziny od spożycia cukru u badanych występowało natomiast uczucie zmęczenia i pogorszenie koncentracji.

Pogląd, że cukier poprawia nastrój jest bardzo rozprzestrzeniony w naszej kulturze. Na całym świecie spożywa się słodzone napoje, by poprawić koncentrację czy zniwelować zmęczenie. Takie założenie nie jest jednak uzasadnione i to właśnie potwierdzają nasze wyniki. Cukier może jedynie sprawić, że poczujemy się gorzej – powiedział dr Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie, cytowany przez PAP.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/journal/neuroscience-and-biobehavioral-reviews


POWIĄZANE ARTYKUŁY

190680
Czy bruksizm poprawia możliwości poznawcze człowieka? Lekarz

Podobnie jak w przypadku żucia, występowanie bruksizmu można wiązać z poprawą funkcji poznawczych – to wniosek z komentarza, który został opublikowany 5 sierpnia w czasopiśmie „Journal of Oral Rehabilitation”. Autorzy tekstu, reprezentujący Wolny Uni...

slodycze2
Słodycze w diecie – większe ryzyko depresji, cukrzycy i udarów Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodycze
Słodycze w święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

AI w medycynie
Czy AI poprawia wydajność w medycynie? Lekarz

Wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) w opiece nad pacjentami jest coraz powszechniejsze. Jednak analiza przeprowadzona przez badaczy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn oraz Uniwersytetu w Bonn dowodzi, że sztuczna inteligencja nie musi przyspie...

leczenie periodontologiczne2
Leczenie periodontologiczne długoterminowo poprawia stan dziąseł Lekarz

Regularne leczenie periodontologiczne może realnie poprawić stan dziąseł i spowolnić postęp chorób przyzębia – potwierdzają to najnowsze badania przeprowadzone w Finlandii, obejmujące ponad 16 tys. pacjentów. Wyniki podkreślają wagę wczesnej interwen...

cukier w zywnosci
Niezdrowa "zdrowa" żywność dla dzieci. "To słodycze, nie śniadanie" Asysta

Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...

zdrowie jamy ustnej5
Poprawia się zdrowie jamy ustnej mieszkańców Szwajcarii Lekarz

W ciągu ostatnich dwóch dekad stan zdrowia jamy ustnej wśród mieszkańców Szwajcarii uległ wyraźnej poprawie. Z najnowszych danych Federalnego Biura Statystycznego (Federal Statistical Office) wynika, że w 2022 r. ponad 70% ankietowanych oceniało stan...

slodycze
Słodycze równie szkodliwe dla zdrowia jak bierne palenie Asysta

Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...

slodycze
Jak słodycze wpływają na pracę mózgu oraz myślenie? Lekarz

Bez glukozy mózg funkcjonować nie może. Słodycze jednak nie są jej najlepszym źródłem, zwłaszcza że można po nie sięgać kompulsywnie. Kiedy mózg przyzwyczai się do cukru, trudno mu jest z niego zrezygnować. Tymczasem nadmiar węglowodanów mocno mu szk...