Sięganie po słodycze wcale nie poprawia humoru
Sięganie po słodycze wcale nie poprawia humoru
Jak informują badacze na łamach „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”, sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia nie przynosi oczekiwanych efektów. Wręcz odwrotnie – cukier może pogorszyć nastrój.
Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko próchnicy, otyłości czy cukrzycy typu 2, wiele osób regularnie sięga po słodycze. Bardzo często – w celu poprawy swojego nastroju.
Tymczasem naukowcy z Uniwersytetu Warwick i Uniwersytetu Lancaster w Wielkiej Brytanii oraz Uniwersytetu Humboldta w Berlinie przeanalizowali dane pochodzące z 31 dotychczasowych badań dotyczących wpływu cukru na nastrój blisko 1300 dorosłych osób. Analizowane były różne aspekty nastroju, takie jak depresja, złość czy zdolność koncentracji.
Jak się okazało, spożycie cukru nie wpływało na żaden z powyższych aspektów, bez względu na to, jaka była jego ilość i rodzaj oraz na to, czy badani angażowali się po spożyciu cukru w wymagające fizycznie lub umysłowo czynności – informuje PAP. W ciągu godziny od spożycia cukru u badanych występowało natomiast uczucie zmęczenia i pogorszenie koncentracji.
– Pogląd, że cukier poprawia nastrój jest bardzo rozprzestrzeniony w naszej kulturze. Na całym świecie spożywa się słodzone napoje, by poprawić koncentrację czy zniwelować zmęczenie. Takie założenie nie jest jednak uzasadnione i to właśnie potwierdzają nasze wyniki. Cukier może jedynie sprawić, że poczujemy się gorzej – powiedział dr Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie, cytowany przez PAP.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
Źródło: https://www.sciencedirect.com/journal/neuroscience-and-biobehavioral-reviews
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Podobnie jak w przypadku żucia, występowanie bruksizmu można wiązać z poprawą funkcji poznawczych – to wniosek z komentarza, który został opublikowany 5 sierpnia w czasopiśmie „Journal of Oral Rehabilitation”. Autorzy tekstu, reprezentujący Wolny Uni...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Stosowanie przez dzieci podczas codziennej higieny elektrycznych szczoteczek do zębów znacząco poprawia zdrowie ich jamy ustnej, redukując ryzyko rozwoju próchnicy oraz zapalenia dziąseł – wynika z badań przeprowadzonych na Wydziale Stomatologii Hebr...
Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...
Cyfryzacja i innowacje technologiczne przekształcają stomatologię w sposób, który jeszcze kilka lat temu wydawał się niemożliwy. Nowoczesne technologie zmieniają podejście do leczenia ortodontycznego, podnosząc komfort i skuteczność terapii dla pacje...
Wykorzystanie sztucznej inteligencji (AI) w opiece nad pacjentami jest coraz powszechniejsze. Jednak analiza przeprowadzona przez badaczy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn oraz Uniwersytetu w Bonn dowodzi, że sztuczna inteligencja nie musi przyspie...
Regularne leczenie periodontologiczne może realnie poprawić stan dziąseł i spowolnić postęp chorób przyzębia – potwierdzają to najnowsze badania przeprowadzone w Finlandii, obejmujące ponad 16 tys. pacjentów. Wyniki podkreślają wagę wczesnej interwen...
Pomimo starań różnych środowisk (organizacji medycznych, towarzystw dziecięcych itp.), podejmowanych w wielu częściach świata, wciąż nie udaje się w pełni rozwiązać problemu żywności dla dzieci, która często zawiera dawki cukru przekraczające zalecan...
W ciągu ostatnich dwóch dekad stan zdrowia jamy ustnej wśród mieszkańców Szwajcarii uległ wyraźnej poprawie. Z najnowszych danych Federalnego Biura Statystycznego (Federal Statistical Office) wynika, że w 2022 r. ponad 70% ankietowanych oceniało stan...
Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...
Bez glukozy mózg funkcjonować nie może. Słodycze jednak nie są jej najlepszym źródłem, zwłaszcza że można po nie sięgać kompulsywnie. Kiedy mózg przyzwyczai się do cukru, trudno mu jest z niego zrezygnować. Tymczasem nadmiar węglowodanów mocno mu szk...