Konferencja EuroPerio11: związki diety i zdrowia dziąseł
Konferencja EuroPerio11: związki diety i zdrowia dziąseł
Spis treści
Odbywająca się w Wiedniu w dniach 14-17 maja konferencja EuroPerio11, organizowana przez Europejską Federację Periodontologii (EFP), przyniosła istotne informacje na temat wpływu diety na zdrowie przyzębia. Zaprezentowane badania wskazują, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ nie tylko na stan dziąseł, ale również na cały organizm, skuteczność leczenia periodontologicznego oraz ogólną jakość życia.
Podczas konferencji EuroPerio11 wyniki przeprowadzonych badań zaprezentowała dr Sanna Syrjäläinen z Instytutu Stomatologii Uniwersytetu w Turku. Grupa naukowców, której była członkiem, przez 11 lat analizowała dane ponad 3300 osób pod kątem stanu przyzębia, sposobu odżywiania i poziomu stanu zapalnego w organizmie. Uczestnicy zostali podzieleni według stosowanej diety – pierwszą grupą były osoby stosujące dietę prozapalną (bogatą w przetworzoną żywność, cukry proste i tłuszcze nasycone), a drugą – stosujące dietę przeciwzapalną.
Wyniki były jednoznaczne: osoby z zaawansowaną chorobą przyzębia, które odżywiały się w sposób prozapalny, miały istotnie wyższy poziom białka C-reaktywnego (CRP) – markera ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Co istotne, ten efekt utrzymywał się w czasie. Nadwaga częściowo tłumaczyła tę zależność, co sugeruje, że styl życia i dieta mają wspólny wpływ na poziom stanu zapalnego w organizmie.
– To badanie pokazuje złożoną zależność między zdrowiem jamy ustnej, dietą a kondycją całego organizmu. Połączenie choroby przyzębia z dietą prozapalną potęguje stan zapalny, co może mieć dalekosiężne skutki zdrowotne – powiedział prof. Lior Shapira, przewodniczący komitetu naukowego EuroPerio11, specjalista periodontologii z Hebrew University of Jerusalem, były prezydent EFP.
Warzywa sprzymierzeńcem terapii periodontologicznej
Kolejne badanie przeprowadzone w Holandii, którego wyniki podczas EuroPerio111 zaprezentował jego współautor – dr Thijs Marinus Hendrik De Jong z Academic Centre for Dentistry Amsterdam, skupiło się na ocenie wpływu diety na skuteczność niechirurgicznego leczenia periodontologicznego u pacjentów z zaawansowaną chorobą przyzębia.
Analiza danych 100 pacjentów po 3 i 6 miesiącach od leczenia wykazała, że wyższe spożycie warzyw wiązało się ze znaczną poprawą parametrów zdrowotnych: zmniejszeniem krwawienia przy sondowaniu (wskaźnik BoP), obniżeniem powierzchni zapalnej przyzębia (Periodontal Inflamed Surface Area, PISA) oraz płytszymi kieszonkami dziąsłowymi. Spożycie owoców i słodyczy nie miało istotnego wpływu na efekty terapii.
– Dieta ma kluczowe znaczenie nie tylko w profilaktyce, ale również w procesie gojenia po leczeniu. Zachęcanie pacjentów do zwiększenia spożycia warzyw może znacząco poprawić skuteczność terapii – dodał prof. Shapira.
Cukier szkodzi dziąsłom – i nie tylko
Trzecie badanie, przeprowadzone przez niemiecki zespół badawczy, oceniało wpływ 4-tygodniowego odstawienia cukru na zdrowie jamy ustnej, ogólny stan zdrowia oraz samopoczucie psychiczne. Jego wyniki zaprezentował prof. Johan Peter Woelber z Polikliniki Chirurgii Stomatologicznej, Periodontologii i Stomatologii Dziecięcej na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie.
W badaniu wzięło udział 55 studentów stomatologii, którzy całkowicie wyeliminowali z diety cukry proste i substytuty cukru. Efekt? Znaczne zmniejszenie krwawienia przy sondowaniu, spadek masy ciała o niemal 1 kg oraz poprawa profilu spożycia mikroelementów, w tym witaminy C.
– Wiemy, że stany przedcukrzycowe i cukrzyca pogarszają stan przyzębia. To badanie pokazuje realne korzyści wynikające z ograniczenia cukru. Co więcej, z czasem pacjenci adaptują się do nowej diety, a ochota na słodycze maleje – podkreślił prof. Shapira.
Czas na holistyczne podejście do zdrowia jamy ustnej
Wyniki zaprezentowane podczas konferencji EuroPerio11 stanowią ważny krok w kierunku integracji poradnictwa żywieniowego z leczeniem periodontologicznym. Dieta wpływa na poziom stanu zapalnego, proces gojenia oraz mikrobiom jamy ustnej i jelit, dlatego powinna być nieodłącznym elementem terapii pacjentów z chorobami przyzębia.
– Wnioski płynące z tych badań są jasne: zdrowie dziąseł jest ściśle związane z tym, co jemy. Stomatologia powinna uwzględniać żywienie jako integralną część kompleksowej opieki nad pacjentem. Współpraca stomatologów z lekarzami rodzinnymi to klucz do poprawy zdrowia ogólnego – podsumował prof. Lior Shapira.
8 maja 2025 r. w Warszawie odbyła się konferencja prasowa z okazji Światowego Dnia Zdrowych Dziąseł (12 maja), zorganizowana we współpracy Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego i marki Oral-B. Była to okazja do dyskusji oraz wymiany poglądów na temat chorób dziąseł i przyzębia, stanowiących we współczesnym świecie poważny problem zdrowia publicznego.
Źródło: https://www.efp.org
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Higiena jamy ustnej to klucz do zachowania zdrowia zębów i dziąseł, a także do ogólnego dobrego samopoczucia. Zaniedbania w tej dziedzinie mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych – od próchnicy, przez choroby przyzębia, aż po poważne schorzenia...
Nowe badania zaprezentowane podczas odbywającego się w minionym tygodniu w Wiedniu kongresu EuroPerio11 – największego na świecie wydarzenia poświęconego periodontologii, organizowanego przez Europejską Federację Periodontologiczną (EFP) – wykazują, ...
Stany zapalne dziąseł drastycznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka u starszych kobiet – takie wnioski przyniosły badania przeprowadzone przez prof. Jean Wactawski-Wende z University of Buffalo. Uczeni przeanalizowali dane zebrane w trakcie Wom...
Recesja dziąseł to dolegliwość, która może dotknąć pacjentów właściwie w każdym wieku. Wielu z nich początkowo traktuje recesję jako defekt estetyczny, a tak naprawdę jest to poważny problem zdrowotny, który może prowadzić do rozwoju nadwrażliwości, ...
Wiele osób zmaga się z uporczywymi migrenami, które mogą nie tylko utrudniać wykonywanie obowiązków, ale nawet uniemożliwiać codzienne funkcjonowanie. Z jednej strony, dolegliwości związane z migreną zwykle skutkują tym, że chory mniej uwagi poświęca...
Pierwsze w historii globalne spotkanie na temat zdrowia jamy ustnej, zorganizowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), gościło delegacje z ponad 110 państw. Jego celem było opracowanie krajowych map drogowych oraz przyjęcie wspólnej deklaracji ...
– Tylko około 1% Polaków nie ma problemu z dziąsłami – alarmuje prof. dr hab. n. med. Renata Górska, prezes Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego. Obchodzony 12 maja Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł przypomina, że wszystkie działania podejmowane ...
Podczas zakończonego kilka dni temu kongresu EuroPerio11 – najważniejszego wydarzenia w dziedzinie periodontologii, organizowanego przez Europejską Federację Periodontologii (EFP) – zaprezentowano przełomowe wyniki długoterminowego badania kliniczneg...
Nadwrażliwość dziąseł to dolegliwość, która często bywa bagatelizowana – całkowicie niesłusznie, bo może prowadzić do znacznych trudności w codziennym funkcjonowaniu, a zarazem być objawem toczących się w obrębie dziąseł stanów zapalnych. Dlatego na ...
Swędzenie dziąseł to pozornie niegroźna dolegliwość, która jednak może sygnalizować poważniejsze problemy zdrowotne. Od ząbkowania u niemowląt, przez alergie, aż po choroby dziąseł – przyczyny tego objawu bywają różnorodne. Dowiedz się, co może oznac...
Badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – nawet do poziomu około 1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i ogólnous...