Słodzone napoje a ryzyko raka jamy ustnej u kobiet
Słodzone napoje a ryzyko raka jamy ustnej u kobiet
Z badania opublikowanego 13 marca w czasopiśmie „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery” wynika, że częste spożywanie napojów słodzonych cukrem wiąże się z podwyższoną zachorowalnością na nowotwory jamy ustnej u kobiet, niezależnie od takich czynników, jak palenie papierosów czy picie alkoholu.
Uznaje się, że nowe badanie jest pierwszym, w którym poddano analizie związek pomiędzy spożywaniem napojów słodzonych cukrem a rakiem jamy ustnej.
W kohortowym badaniu obejmującym 124 przypadki raka jamy ustnej i gardła wśród 162 602 kobiet uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Study wykazano, że ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej było 4,87 razy wyższe u uczestniczek spożywających co najmniej jeden słodzony napój dziennie w porównaniu z tymi, które spożywały mniej niż jeden tego rodzaju napój miesięcznie. Skutkowało to – w dłuższym okresie – wzrostem zachorowalności na nowotwory tej okolicy o 3 osoby na 100 000 populacji czasu.
Ponadto w grupie pań niepalących lub palących okazjonalnie, a także unikających alkoholu lub pijących okazjonalnie, ryzyko raka jamy ustnej było 5,46 razy wyższe u kobiet pijących co najmniej jeden napój słodzony cukrem dziennie w porównaniu z osobami spożywającymi mniej niż jeden taki napój w ciągu miesiąca, co zwiększa częstość występowania raka jamy ustnej także o 3 osoby na 100 000 mieszkańców.
Punkt wyjścia do dalszych analiz
Autorzy badania, reprezentujący kilka instytucji medycznych w Seattle (USA), skomentowali: – Chociaż względny wzrost ryzyka wydaje się znaczący, zwłaszcza w przypadku osób niepalących lub pijących okazjonalnie, to jednak bezpośrednie ryzyko jest niskie. Uzyskane przez nas wyniki potwierdzają zarówno obserwacje kliniczne, jak i mechanizmy biologiczne, sugerujące istotny wpływ cukrów pochodzących z diety na rozwój raka jamy ustnej, co znajduje potwierdzenie także w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego.
– Badanie to stanowi także punkt wyjścia do dalszych analiz w kontekście narastającej epidemii raka głowy i szyi wśród młodych, białych osób. Wyniki te potwierdzają słuszność działań podejmowanych w celu obniżenia spożycia cukru, co pozwoli na poprawę stanu zdrowia i ograniczenie chorób przewlekłych w populacji ogólnej – podsumowali autorzy pracy pt. „High Sugar-Sweetened Beverage Intake and Oral Cavity Cancer in Smoking and Nonsmoking Women”.
Redukcja konsumpcji alkoholu, ograniczenie palenia papierosów, szczepienia przeciw HPV i regularne wizyty u stomatologia to – zdaniem dr. n. o zdr. Pawła Koczkodaja z Narodowego Instytutu Onkologii – kluczowe zasady profilaktyki pierwotnej nowotworów okolic szyi i głowy. – Regularne wizyty u stomatologa są nie do przecenienia pod kątem tzw. czujności onkologicznej – podkreśla ekspert.
Źródła: https://dentistry.co.uk/
https://jamanetwork.com/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z University of Surrey w podlondyńskim Guildford opracowali test o nazwie Pandora, który wykazał się bardzo wysoką, bo ponad 92-procentową dokładnością w identyfikacji pacjentów z rakiem płaskonabłonkowym jamy ustnej (OSCC). Ponadto test ten...
Obecność niektórych bakterii w jamie ustnej oraz ich poziomy w mikrobiomie kobiet w ciąży mogą wykazywać związek z występowaniem stresu, lęku, depresji oraz zespołu stresu pourazowego (PTSD). Badanie podejmujące tę tematykę opublikowano 19 listopada ...
Przed stu laty przeciętna długość życia kobiety wynosiła 49 lat – to wiek, w jakim obecnie występuje menopauza (średnio około 51 lat). Dzięki poprawie warunków sanitarnych, edukacji, opiece medycznej i zmianom w stylu życia, współczesne Europejki żyj...
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney wykazały istotny związek między stanem zdrowia jamy ustnej a nasileniem bólu migrenowego, brzucha i układu mięśniowo-szkieletowego u kobiet cierpiących na fibromialgię. Wyniki badania, op...
Naukowcy ze School of Dentistry w Loma Linda University w Kalifornii otrzymali grant w wysokości 4 mln dolarów na badania nad wykorzystaniem sztucznej inteligencji (artificial intelligence, AI) w szybkiej identyfikacji pacjentów ze stanami przednowot...
Zdrowie jamy ustnej kobiet to nie tylko estetyka – to kluczowy element ogólnego zdrowia i samopoczucia, który niestety wciąż jest często zaniedbywany. Zmiany hormonalne towarzyszące kobietom na różnych etapach życia – od dojrzewania, przez ciążę, aż ...
Działanie hormonów – chemicznych przekaźników informacji, które regulują wiele procesów fizjologicznych i biochemicznych – nie pozostaje bez wpływu na stan jamy ustnej. Tej zależności, w odniesieniu przede wszystkim do zdrowia kobiet, poświęcony jest...
Już za niespełna miesiąc w stolicy Wielkiej Brytanii odbędzie się coroczny 10-kilometrowy marsz uświadamiający zagrożenia związane z nowotworami jamy ustnej. Jego organizatorem jest Mouth Cancer Foundation (Fundacja Raka Jamy Ustnej). Udział w tym pr...
Każdego dnia, co godzinę jedna osoba umiera z powodu raka jamy ustnej lub gardła. Jeżeli jednak nowotwór tego regionu jest wcześnie wykryty i leczony, podjęta terapia jest zwykle skuteczna, a wskaźniki przeżywalności znacznie wyższe. O tym warto przy...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Bristolu oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer; IARC) wynika, że spożywanie większych ilości ultra przetworzonej żywności (UPF) wiąże się...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...