Fluoryzacja wody najprawdopodobniej zwiększa ryzyko cukrzycy
Fluoryzacja wody najprawdopodobniej zwiększa ryzyko cukrzycy
Fluoryzacja wody może przyczyniać się do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2 – wynika z badania przeprowadzonego przez dr. Kyle’a Fluegge’a z Case Western Reserve University. O wynikach badania poinformował portal Dentistry Today.
Korzystne działanie fluoru w profilaktyce i leczeniu próchnicy jest znane od dawna. Badania przeprowadzone przez dr. Kyle’a Fluegge’a z Case Western Reserve University wykazały, że fluoryzacja wody pitnej w niektórych stanach w USA szła w parze ze zwiększoną ilością zachorowań na cukrzycę typu 2.
W swoich badaniach dr Fluegge wykorzystał modele matematyczne. Analizie poddano dostępne publicznie informacje dotyczące fluoryzacji wody oraz liczby zachorowań na cukrzycę w 22 stanach w USA. Aby wyeliminować wpływ innych czynników, metodą telefoniczną zebrano również dane odnośnie ewentualnej otyłości oraz braku aktywności fizycznej. Z analizy wynika, że wzrost stężenia fluoru w wodzie pitnej o 1 mg był skorelowany ze wzrostem liczby zachorowań na cukrzycę o 0,17%. Co więcej, badania udowodniły, że o ile w regionach, w których do wody był dodawany fluorek sodu oraz fluorokrzemian zanotowano wzrost liczby osób chorych na cukrzycę, o tyle w hrabstwach, w których w wodzie znajdowały się jedynie naturalne związki fluoru, wskaźniki cukrzycy były niższe.
Dr Fluegge nie sugeruje, że przedstawione przez niego wnioski powinny spowodować zmiany w polityce zdrowotnej w USA. Apeluje jednak o przeprowadzenie dodatkowych badań na temat ewentualnych związków fluoryzacji wody z cukrzycą. – Pamiętajmy, że woda nie jest jedynym bezpośrednim źródłem fluoru. Można go spotkać również w owocach, warzywach, a także przemysłowo produkowanych napojach – powiedział dr Kyle Fluegge.
Kilka lat temu dr Konrad Rylski z Warszawy uruchomił w Abong Mbangu w Kamerunie gabinet stomatologiczny. Pracuje w nim wspólnie z innymi wolontariuszami. O codziennej pracy, zaskoczeniach, trudnościach i radościach wynikających z pracy polskiego stomatologa w dalekiej Afryce – dr Rylski pisze na swoim blogu, który publikowany jest w portalu Dentonet.pl.
AF
Fot. TesaPhotography, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
– Fluoryzacja wody jest prowadzona w wielu państwach i regionach w Europie i na świecie: w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii. Wyniki badań potwierdzają, że jest to korzystne dla zdrowia zębów, m.in. pod kątem przyrostu próchnic...
Wizyty u dentysty z powodu problemów zdrowotnych występujących w czasie ciąży mają przełożenie ma mniejsze ryzyko wystąpienia schorzeń specyficznych dla tego szczególnego okresu w życiu kobiety – cukrzycy ciążowej oraz nadciśnienia ciążowego. Badanie...
Fluoryzacja wody pitnej to jedno z najskuteczniejszych narzędzi profilaktyki próchnicy u dzieci – wynika z najnowszych badań australijskich naukowców. Co więcej, jak pokazuje analiza danych ponad 17 tysięcy dzieci, korzyści te są szczególnie widoczne...
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z uniwersytetów w Lejdzie i Amsterdamie wykazano, że osoby, które mają w zwyczaju kłaść się spać później i później też wstają, są o prawie 50% bardziej zagrożone zachorowaniem na cukrzycę typu 2 niż ci, który...
Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...
Z badania kanadyjskich naukowców wynika, że osoby w średnim i starszym wieku, które mają trudności z przeżuwaniem, mogą być prawie trzykrotnie bardziej narażone na wystąpienie zaburzeń funkcji poznawczych. Wyniki badania, w którym oceniono tę zależno...
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...
Przeprowadzone w Szwecji – jak dotąd największe w tym kraju – badanie populacyjne wykazało, że osoby z cukrzycą częściej cierpią na zapalenie przyzębia. Jednocześnie pacjenci z periodontitis są bardziej narażeni na powikłania cukrzycowe – szczególnie...
- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...