Fluoryzacja wody najprawdopodobniej zwiększa ryzyko cukrzycy
Fluoryzacja wody najprawdopodobniej zwiększa ryzyko cukrzycy
Fluoryzacja wody może przyczyniać się do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2 – wynika z badania przeprowadzonego przez dr. Kyle’a Fluegge’a z Case Western Reserve University. O wynikach badania poinformował portal Dentistry Today.
Korzystne działanie fluoru w profilaktyce i leczeniu próchnicy jest znane od dawna. Badania przeprowadzone przez dr. Kyle’a Fluegge’a z Case Western Reserve University wykazały, że fluoryzacja wody pitnej w niektórych stanach w USA szła w parze ze zwiększoną ilością zachorowań na cukrzycę typu 2.
W swoich badaniach dr Fluegge wykorzystał modele matematyczne. Analizie poddano dostępne publicznie informacje dotyczące fluoryzacji wody oraz liczby zachorowań na cukrzycę w 22 stanach w USA. Aby wyeliminować wpływ innych czynników, metodą telefoniczną zebrano również dane odnośnie ewentualnej otyłości oraz braku aktywności fizycznej. Z analizy wynika, że wzrost stężenia fluoru w wodzie pitnej o 1 mg był skorelowany ze wzrostem liczby zachorowań na cukrzycę o 0,17%. Co więcej, badania udowodniły, że o ile w regionach, w których do wody był dodawany fluorek sodu oraz fluorokrzemian zanotowano wzrost liczby osób chorych na cukrzycę, o tyle w hrabstwach, w których w wodzie znajdowały się jedynie naturalne związki fluoru, wskaźniki cukrzycy były niższe.
Dr Fluegge nie sugeruje, że przedstawione przez niego wnioski powinny spowodować zmiany w polityce zdrowotnej w USA. Apeluje jednak o przeprowadzenie dodatkowych badań na temat ewentualnych związków fluoryzacji wody z cukrzycą. – Pamiętajmy, że woda nie jest jedynym bezpośrednim źródłem fluoru. Można go spotkać również w owocach, warzywach, a także przemysłowo produkowanych napojach – powiedział dr Kyle Fluegge.
Kilka lat temu dr Konrad Rylski z Warszawy uruchomił w Abong Mbangu w Kamerunie gabinet stomatologiczny. Pracuje w nim wspólnie z innymi wolontariuszami. O codziennej pracy, zaskoczeniach, trudnościach i radościach wynikających z pracy polskiego stomatologa w dalekiej Afryce – dr Rylski pisze na swoim blogu, który publikowany jest w portalu Dentonet.pl.
AF
Fot. TesaPhotography, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z Kanady i USA przeprowadzili badanie, z którego wynika, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w takim stopniu, że nie jest w stanie go zniwelować nawet aktywność fizyczna. Wyniki badania opublikowano na łam...
– Fluoryzacja wody jest prowadzona w wielu państwach i regionach w Europie i na świecie: w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii. Wyniki badań potwierdzają, że jest to korzystne dla zdrowia zębów, m.in. pod kątem przyrostu próchnic...
Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...
Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...
W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...
Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...
Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...
- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...
Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...
W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii, zły stan zdrowia dziąseł aż o 75% zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Badania i analizy przeprowadzane w ubiegłych latach przez naukowców z całego świata uwypukl...