Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków
Podaż błonnika w diecie a ryzyko próchnicy u diabetyków
Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition”.
Ponadto, zdaniem autorów, u chorych spożywających więcej błonnika w stosunku do węglowodanów (ang. fiber-to-carbohydrate ratio; FCR) ryzyko pojawienia się próchnicy, jak i jej dalszych konsekwencji zdrowotnych jest mniejsze.
– Zwiększenie proporcji spożywanego błonnika pokarmowego przez pacjentów zmagających się z cukrzycą może pomóc w zapobieganiu występowania u nich próchnicy zębów – napisali naukowcy z zespołu pod kierownictwem dr Xue Liang z Uniwersytetu Medycznego i Szpitala Stomatologicznego w Fuzhou (Chiny).
Badacze podali, że próchnica jest skutkiem miejscowego niszczenia tkanek zęba przez kwaśne produkty uboczne fermentacji węglowodanów dostarczonych w diecie pod wpływem patogenów jamy ustnej. Cukrzyca zaostrza stany chorobowe jamy ustnej, z tym podnosi częstość występowania próchnicy oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u diabetyków.
Ocena stanu ponad 20000 pacjentów z bazy National Health and Nutrition Examination Survey
Naukowcy z Państwa Środka w swoim badaniu posłużyli się danymi z amerykańskiej bazy National Health and Nutrition Examination Survey z lat 2015–2020. Poziom FCR u pacjentów podzielono na dwie grupy z uwzględnieniem mediany wynoszącej 0,13. Uwzględniono także nieleczoną próchnicę i ogólne doświadczenia pacjentów związane z występowaniem próchnicy. Zdefiniowano je jako posiadanie co najmniej jednego zęba objętego procesem próchnicowym, jednego braku zębowego lub jednego zęba, który został wypełniony z powodu próchnicy.
Do oceny relacji pomiędzy FCR a tymi wynikami posłużono się wielowariantową analizą regresji logistycznej. Analiza była następnie poddana stratyfikacji zależnie wieku (przed 65. i po 65. roku życia), płci, wyników ciśnienia tętniczego krwi oraz stosunku dochodu rodziny pacjenta do ustalonego poziomu ubóstwa (PIR; ratio of family income to poverty, <1 i ≥1).
Spośród 2412 pacjentów z cukrzycą włączonych do badania, 728 miało nieleczoną próchnicę, a u 2104 występowała próchnica. Pacjenci z FCR ≥0,13 mieli niższe prawdopodobieństwo wystąpienia nieleczonej próchnicy (iloraz szans [OR] = 0,72; 95% przedział ufności [CI], 0,52 do 0,99) oraz próchnicy (OR = 0,63; 95% CI, 0,42 do 0,93) w porównaniu do pacjentów z grupy FCR <0,13.
Przeprowadzona stratyfikacja wykazała ponadto, że wynik FCR ≥0,13 oznaczał niższe prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy u pacjentów w wieku poniżej 65. roku życia (OR = 0,64; 95% CI, 0,42 do 0,97), u kobiet (OR = 0,57; 95% CI, 0,35 do 0,93), osób z nadciśnieniem tętniczym (OR = 0,66; 95% CI, 0,45 do 0,96) oraz u pacjentów z PIR ≥1 (OR = 0,64; 95% CI, 0,42 do 0,99).
– Wysoki poziom FCR może być wiązany z niższym ryzykiem próchnicy zębów u pacjentów zmagających się z cukrzycą – podsumowali autorzy artykułu pt. „Association between dietary fiber to carbohydrate ratio and risk of dental caries in diabetic patients: an analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey 2015–2020”.
Choroba przyzębia i cukrzyca wpływają na siebie nawzajem. Właściwe leczenie periodontologiczne może istotnie wpłynąć na wykładniki cukrzycy. Na temat związku cukrzycy z chorobą przyzębia podczas panelu naukowego rozmawiali przedstawiciele Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego.
T.H.
Źródła: https://www.drbicuspid.com/
https://www.frontiersin.org/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...
Podwyższone poziomy hormonów w okresie ciąży mogą być istotnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju próchnicy. Tezę tę potwierdza opublikowana na początku kwietnia informacja prasowa Uniwersytetu Medycznego w Rochester (URMC). Naukowcy z Eastm...
U pacjentów z otyłością, którzy decydują się na poddanie zabiegom chirurgii bariatrycznej, może występować większe ryzyko rozwoju próchnicy w porównaniu z osobami, które ograniczają liczbę zbędnych kilogramów przy zastosowaniu mniej radykalnych metod...
– Wyróżniamy wiele genów, których zmienność może doprowadzić do zwiększenia, a czasem do obniżenia ryzyka choroby próchnicowej. Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na ten temat, zapraszam na 3. Konferencję Dentonet Online – mówi dr n. med. Pa...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Próchnica – najbardziej rozpowszechniona choroba zębów – to nie tylko problem miejscowy, powodujący ból czy powstawanie ubytków. Zbagatelizowana, nieleczona próchnica może stać się źródłem poważnych powikłań zdrowotnych, w tym schorzeń serca, układu ...
Karmienie butelką przed snem ma negatywny wpływ na zdrowie dzieci, zwiększając ryzyko rozwoju próchnicy oraz nadwagi – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney. Eksperci apelują, by w trosce o zdrowie dzieci unikać te...
Próchnica zębów to jedno z najczęściej występujących schorzeń jamy ustnej, które nie tylko powoduje ból i może prowadzić do utraty zębów, ale także jest obarczone ryzykiem poważnych powikłań ogólnoustrojowych. Na szczęście próchnicy można skutecznie ...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace potwierdzili, że stosowanie antyseptycznego płynu do płukania jamy ustnej może zmniejszyć liczbę patogenów w jamie ustnej u osób chorujących na cukrzycę typu 2, a także zapewnić lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. ...
Od dawna wiadomo, że częste palenie konopi może negatywnie wpływać m.in. na płuca, serce i mózg. Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo wykazały kolejny poważny skutek uboczny częstego rekreacyjnego używania marihuany – przyspies...