Ksylitol podwyższa ryzyko zdarzeń sercowych o 57%
Ksylitol podwyższa ryzyko zdarzeń sercowych o 57%
Spis treści
Badanie prowadzone w centrum medycznym Cleveland Clinic (USA) we współpracy z Niemieckim Instytutem Kardiologicznym Charité (DHZC) dowiodło, że podwyższony poziom we krwi ksylitolu – popularnego słodzika, sprzedawanego nie tylko jako substytut cukru, ale również środek przeciwpróchnicowy – wiąże się ze znacznie większym ryzykiem poważnych chorób serca oraz udaru mózgu.
Wyniki badania pt. „Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk” prowadzonego przez zespół dr. hab. Marco Witkowskiego z Niemieckiego Instytutu Kardiologicznego szpitala Charité w Berlinie zostały opublikowane 6 czerwca w czasopiśmie naukowym „European Heart Journal”.
Nie do końca zdrowy substytut cukru
Ksylitol jest reklamowany jako „naturalny słodzik”, ponieważ w niewielkich ilościach występuje także w owocach i warzywach; może być też wytwarzany przez organizm. Słodziki, takie jak ksylitol, zostały sklasyfikowane przez instytucje ochrony zdrowia zarówno w USA, jak i w Unii Europejskiej jako „uznawane za bezpieczne”.
Ich stosowanie było zalecane przez kilka organizacji przygotowujących wytyczne dla osób cierpiących m.in. na otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia. Według niektórych badań ksylitol ma także działanie przeciwpróchnicowe. Słodzik ten jest zatem sprzedawany nie tylko jako substytut cukru, ale również środek przeciwpróchnicowy – jest dodawany do past do zębów, pastylek do ssania czy gumy do żucia.
Słodzik i wyższa reaktywność płytek krwi
Podczas kilkuletniego pobytu w USA dr Marco Witkowski badał, czy spożywanie ksylitolu zwiększa ryzyko wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, takich jak zawał serca i udar mózgu. W tym celu najpierw przeanalizowano próbki krwi ponad 3300 pacjentów z chorobami układu krążenia. Następnie pacjentów tych poddano obserwacji przez okres 3 lat. W tym okresie u pacjentów z wysokim stężeniem ksylitolu we krwi znacznie częściej występował udar i zawał serca, częstsze były także przypadki zgonu.
Związek ten został później dodatkowo potwierdzony: w badaniach laboratoryjnych, a także w badaniach na zdrowych uczestnikach wykazano, że ksylitol podwyższa reaktywność płytek krwi, co sprzyja tworzeniu się skrzepów krwi, a zatem może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Stwierdzono, że przy podwyższonym poziomie ksylitolu we krwi ryzyko poważnych zdarzeń sercowych wzrosło o 57%.
„Konsumenci powinni ponownie przemyśleć celowość spożywania ksylitolu”
– Nasze badania podkreślają potencjalne ryzyko związane ze stosowaniem ksylitolu i wskazują, że słodziki niekoniecznie są nieszkodliwymi alternatywami cukru, za jakie często się je uważa. Spożywanie ksylitolu może stwarzać ryzyko dla zdrowia, szczególnie u osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowym. Ważne jest, aby konsumenci byli świadomi tych zagrożeń i ponownie rozważyli celowość spożywania tego typu słodzików. A jeśli nie masz pewności, skontaktuj się ze swoim lekarzem lub dietetykiem – wyjaśnia Marco Witkowski.
Biorąc pod uwagę szerokie stosowanie ksylitolu w żywności oraz produktach do pielęgnacji jamy ustnej, autorzy badania uważają, że wskazane jest podjęcie dalszych badań nad potencjalnym zagrożeniem tego rodzaju produktów dla zdrowia.
Warto przypomnieć, że już w 2023 r. zespół dr. Witkowskiego wykazał we wspólnym badaniu Cleveland Clinic i DHZC, że podwyższone ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu należy wiązać także ze spożywaniem innego słodzika – erytrytolu.
– U pacjentów, którzy przyjeżdżają na oddziały kardiologiczne z ostrymi zespołami wieńcowymi, czyli zawałami, stan zdrowia jamy ustnej bywa dramatyczny. Po udzieleniu pierwszej pomocy kardiologicznej wielu z nich jest kierowanych na sanację jamy ustnej – mówi dr hab. n. med. Maciej Czerniuk, specjalista w zakresie chirurgii stomatologicznej i periodontologii, adiunkt Zakładu Chorób Błony Śluzowej i Przyzębia WUM. Jakie są związki między chorobami kardiologicznymi a zdrowiem jamy ustnej? Czy u pacjentów po rozpoznaniu choroby sercowo-naczyniowej świadomość dotycząca roli prawidłowej higieny jamy ustnej się zmienia? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!
T.H.
Źródła: https://www.zm-online.de/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W ciągu pierwszego tygodnia od rozpoczęcia wypłat na rzecz pacjentów i ich bliskich Rzecznik Praw Pacjenta Bartłomiej Chmielowiec przyznał ponad 1 mln zł ze środków Funduszu Kompensacyjnego Zdarzeń Medycznych. Pierwsze decyzje w ramach Funduszu zost...
Od początku następnego miesiąca informacja o ciąży pacjentki ma być obowiązkowo wpisywana przez personel medyczny do Systemu Informacji Medycznej. Dotychczas było to fakultatywne – informuje Prawo.pl. Jak podaje serwis jest to związane z wejściem w ...
U pacjentów zmagających się z chorobami przyzębia może występować wyższe ryzyko nowotworów żołądka, szczególnie raka wpustu żołądka (cardia), czyli obszaru położonego najbliżej przełyku – w porównaniu z osobami, które mają zdrowe przyzębie. Badanie p...
- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...
Rzecznik Praw Pacjenta powołał zespół ds. zdarzeń niepożądanych. Jego pierwsze spotkanie odbyło się 13 sierpnia br. Do zadań zespołu należy przygotowanie propozycji klasyfikacji zdarzeń niepożądanych, analiza i ocena stanu obecnego raportowania oraz ...
W dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania coraz więcej osób szuka alternatyw dla białego cukru. Jednym z jego popularnych zamienników jest ksylitol, znany także jako cukier brzozowy. Czy faktycznie jest to zdrowszy wybór? Jak ksylitol...
- Według statystyk, co 4-5 implant u pacjentów narażony jest na występowanie periimplantitis. Przyczyn jest wiele - zła higiena, błędy w momencie usadowienia implantu, a nawet stan ogólny pacjenta. Często się o tym zapomina - zapomina się o ogólnych ...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Monitorowanie zdarzeń niepożądanych będzie obowiązkowe we wszystkich podmiotach wykonujących działalność leczniczą (nie tylko w szpitalach), i to bez względu na fakt, czy udzielają świadczeń finansowanych ze środków publicznych, czy prywatnych - wyni...
Przy Rzeczniku Praw Pacjenta rozpoczął działalność Fundusz Kompensacyjny Zdarzeń Medycznych. Jego głównym założeniem jest zapewnienie szybkiego i prostego trybu uzyskania rekompensaty finansowej przez osoby, które podczas pobytu w szpitalu doznały us...
Żucie gumy zawierającej ksylitol może stanowić przydatne uzupełnienie szczotkowania zębów, pomagając w redukcji płytki nazębnej oraz zmniejszając ryzyko próchnicy związanej z obecnością bakterii Streptococcus mutans. Tak wynika z przeglądu badań nauk...