Guma do żucia z ACE2 ogranicza SARS-CoV-2 w jamie ustnej
Guma do żucia z ACE2 ogranicza SARS-CoV-2 w jamie ustnej
Spis treści
Badanie prowadzone przez naukowców z University of Pennsylvania School of Dental Medicine wykazało, że guma do żucia z białkami konwertazy angiotensyny 2 (ACE2) ogranicza ilość SARS-CoV-2 w jamie ustnej. Jeśli okaże się bezpieczna i skuteczna po przeprowadzonych badaniach z udziałem zakażonych pacjentów, guma ta może znaleźć zastosowanie – podobnie jak maski i inne fizyczne bariery – jako niedrogie i ogólnodostępne narzędzie ograniczające ryzyko transmisji wirusa.
Badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców miało na celu ocenę nowej koncepcji usuwania wirusa z jamy ustnej przy użyciu gumy do żucia z dodatkiem biomasy roślinnej ACE2 o działaniu klinicznym. Zespół badawczy wyhodował biomasę z roślin i połączył ją z innym związkiem, który umożliwił białku bardziej efektywne wiązanie, a biomasę dodano do gumy o smaku cynamonu.
SARS-CoV-2 niewykrywalny w ślinie po użyciu specjalnej gumy do żucia?
W serii przeprowadzanych testów naukowcy odkryli, że białko ACE2 neutralizowało SARS-CoV-2. Wykazali, że guma w dużej mierze zapobiegała przedostawaniu się cząsteczek wirusa do komórek, a RNA wirusa w próbkach śliny zakażonych SARS-CoV-2 spada po poziomu bliskiego niewykrywalności.
Badanie prowadził zespół 26 naukowców pod kierownictwem dr. Henry’ego Daniella z Wydziału Nauk Podstawowych i Translacyjnych w Szkole Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu Pensylwanii. W uczelnianym czasopiśmie „Penn Today” dr Daniell napisał: – SARS-CoV-2 namnaża się w gruczołach ślinowych, a gdy osoba zarażona kicha, kaszle lub mówi, część wirusa może zostać wydalona i dotrzeć do innych. Guma do żucia pozwala zneutralizować wirus w ślinie, w prosty sposób ograniczając źródła przenoszenia choroby. Używamy już masek i innych fizycznych barier, aby zmniejszyć ryzyko transmisji. Opracowana przez nas guma może być wykorzystana jako dodatkowe narzędzie w tej walce.
Czas na badanie skuteczności gumy u pacjentów z SARS-CoV-2
Współautor badań, dr Ronald G. Collman z University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, skomentował, że koncepcja dr. Daniella, by wytwarzać białka roślinne do doustnego stosowania jest niedroga, błyskotliwa, a zarazem rozwojowa. Według „Penn Today” naukowcy z Filadelfii planują obecnie badanie z użyciem opracowanej gumy do żucia u osób zarażonych wirusem SARS-CoV-2.
Już wcześniej – przed pandemią COVID-19 – dr Henry Daniell prowadził projekty badawcze, które dotyczyły białka receptora ACE2 stosowanego w gumie do żucia. Badał białko ACE2 w kontekście leczenia nadciśnienia, a także pracował nad stworzeniem gumy do żucia z dodatkiem białek roślinnych, które byłyby pomocne w ograniczaniu płytki nazębnej.
Artykuł pt. „Obniżenie poziomu SARS-CoV-2 w ślinie przy zastosowaniu enzymu konwertującego angiotensynę 2 w gumie do żucia w celu ograniczenia transmisji wirusa i infekcji” (Debulking SARS-CoV-2 in saliva using angiotensin converting enzyme 2 in chewing gum to decrease oral virus transmission and infection) został opublikowany online w listopadzie br. na stronie internetowej czasopisma „Molecular Therapy” (przed drukiem).
T.H.
źródła: https://www.dental-tribune.com/news/chewing-gum-sets-trap-for-sars-cov-2-reduces-transmission/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Zdrowie jamy ustnej to nie tylko codzienne szczotkowanie zębów oraz regularne wizyty u dentysty. Niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na kondycję zębów, dziąseł i błon śluzowych jest prawidłowe odżywianie. Niedobór witamin – czyli awitaminoza – ...
Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie ceł odwetowych w wysokości 25% na wybrane towary ze Stanów Zjednoczonych. Choć decyzja ta wynika z szerszego sporu handlowego dotyczącego przede wszystkim ceł na stal i aluminium, jej skutki mogą odczuć r...
Z artykułu opublikowanego w „International Journal of Radiation, Oncology, Biology, Physics” wynika, że osoby, u których w dzieciństwie w leczeniu nowotworu w obszarze głowy i szyi stosowano radioterapię, są w większym stopniu narażone na ryzyko wyst...
Anemia, czyli niedokrwistość, to zaburzenie, które może dotyczyć osób w każdym wieku. W wielu przypadkach pozostaje nierozpoznana dopóki nie pojawią się wyraźne objawy. Choć najczęściej kojarzymy ją z uczuciem osłabienia i zmęczenia, może się manifes...
Pulmonolodzy zauważają u pacjentów po przebytym COVID-19 zmiany w płucach. O długoterminowych powikłaniach COVID-19 informują reumatolodzy. Jak to wygląda w jamie ustnej? Podczas Mazowieckich Spotkań Stomatologicznych zapytaliśmy o to specjalistów pe...
Zaburzenia psychiczne są zazwyczaj niewidoczne, ale o ich obecności mogą świadczyć np. ślady dostrzegalne w jamie ustnej. W pracy przeglądowej autorów z Indii podsumowano objawy chorób i stanów psychicznych, które manifestują się w jamie ustnej. Zali...
Afty to nawracające, bolesne nadżerki błony śluzowej jamy ustnej, które mogą znacząco obniżać komfort życia. Choć wydają się niegroźne, ich występowanie często wiąże się z niedoborami składników odżywczych, stresem, chorobami ogólnoustrojowymi czy na...
Lekarz dentysta ma doskonałe warunki do dokładnego zbadania pacjenta pod kątem zmian nowotworowych. Nie należy ograniczać się jednak tylko do kontroli jamy ustnej, o czym w kontekście stomatologów mówi się najczęściej. – Większość nowotworów skóry zn...
Rany w jamie ustnej mogą mieć różne przyczyny – od urazów mechanicznych, przez przebyte zabiegi chirurgiczne, zakażenia bakteryjne, aż po choroby ogólnoustrojowe. Ich regeneracja zależy od wielu czynników, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych – w...
Coraz więcej badań naukowych sugeruje, że choroba Alzheimera może mieć podłoże infekcyjne. Choć mechanizmy tego procesu wciąż nie zostały w pełni poznane, kolejne odkrycia wskazują, że jej rozwój może być związany z bakteriami Porphyromonas gingivali...
Według badań opublikowanych w "Journal of the American Heart Association", niektóre rodzaje bytujących w jamie ustnej bakterii mogą mieć związek z występującym u kobiet po menopauzie nadciśnieniem. Nadciśnienie tętnicze to jedna z najbardziej rozpow...