Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz napoje.
Badanie dotyczące spożywania przez niemowlęta oraz małe dzieci (do 2. roku życia) cukrów dodanych przeprowadzili naukowcy z National Cancer Institute w Bethesda (USA). Przeanalizowali oni dane zebrane od rodziców 1211 niemowląt i małych dzieci. Okazało się, że codziennie cukry dodane spożywa 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci. W przypadku niemowląt głównym źródłem cukrów w diecie są słodzone jogurty owocowe i przekąski, zaś u dzieci – słodkie napoje, słodycze oraz wypieki cukiernicze. W przeliczeniu na konkretne ilości, niemowlęta zjadają dziennie 1 łyżeczkę cukru, a dzieci – aż 6. Jest to ilość, którą spożywać powinny dorosłe kobiety.
Jak powiedziała dr Kirsten Herrick, główna autorka badania, jest to bardzo ważna informacja w zakresie zdrowia publicznego. Już u tak małych dzieci kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, które pozostaną na całe życie. – Dzieci, które spożywały napoje słodzone cukrem przed ukończeniem pierwszego roku życia, były ponad dwukrotnie bardziej (niż maluchy, które nigdy ich nie dostawały) skłonne do wybierania takich właśnie produktów co najmniej raz dziennie w wieku lat 6 – powiedziała badaczka cytowana przez PAP.
Jak dowiodły wcześniejsze badania, wysokie spożycie cukru przez dzieci zwiększa ryzyko występowania m.in. nadciśnienia, otyłości i próchnicy.
Czy podatek cukrowy pomoże w walce z próchnicą? – Nie jestem zwolennikiem podatków – mówi prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej. Dodaje natomiast, że na pewno warto promować producentów żywności, którzy używają zdrowych substytutów.
Źródło: http://naukawpolsce.pap.pl/
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Po opublikowaniu wyników badań dotyczących składu żywności dla niemowląt przedstawiciele środowiska lekarzy dentystów na Wyspach Brytyjskich zaapelowali do rządu o pilną interwencję w związku z „groteskowo wysokim poziomem cukru” w produktach dla naj...
Zgodnie z nowymi wytycznymi, których celem jest pomoc rodzicom w wyborze zdrowszych produktów, producenci żywności dla dzieci dostępnej na brytyjskim rynku dostaną 18 miesięcy na dobrowolne obniżenie zawartości cukru i soli w swoich produktach. 22 s...
Szacuje się, że około 10% wszystkich recept na antybiotyki wiąże się z infekcjami zębów. Zdaniem specjalistów, ich wystawianie nie zawsze jest zasadne. Stomatologia jest dziedziną, w której antybiotyki przepisuje się często i w wielu przypadkach niep...
Przed sześcioma laty rząd Theresy May wyznaczył cel obniżenia do roku 2022 odsetka kobiet palących w ciąży do 6%. Jednak statystyki za rok 2022/2023 potwierdzają, że wciąż nie udało się go osiągnąć – w Wielkiej Brytanii pali obecnie 8,8% ciężarnych. ...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Z nowego badania, które zostało przeprowadzone przez naukowców z Meksyku (m.in. z Narodowego Instytutu Nauk Medycznych i Żywienia Salvador Zubiran) oraz Stanów Zjednoczonych wynika, że regularne spożywanie orzechów pekan może zapobiegać otyłości i in...
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Surrey, osoby często spożywające słodycze są bardziej narażone na rozwój takich schorzeń jak depresja, cukrzyca czy udar mózgu. Praca dotycząca tej tematyki została opublikowana 1 paździer...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...
Pacjenci chorujący na cukrzycę są generalnie bardziej narażeni na rozwój próchnicy zębów w porównaniu ze zdrową populacją, jednak wysoka podaż błonnika w diecie diabetyków może obniżyć to ryzyko. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opubli...
Zdrowie jamy ustnej dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego ogólnego rozwoju i komfortu życia. Prawidłowe nawyki higieniczne kształtowane od pierwszych dni życia pozwalają nie tylko zapobiec próchnicy, lecz także wykształcić pozytywne podejście do lec...
Kiedy podatek cukrowy zmusza producentów do produkcji bezcukrowych zamienników, może to mieć niezamierzone, a przy tym poważne skutki uboczne – na przykład wtedy, gdy cukier w lodach typu slush zastępowany jest glicerolem. Choć glicerol jest dopuszcz...