Słodkie nawyki polskich dzieci
Słodkie nawyki polskich dzieci
Mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności na tle innych krajów europejskich i co raz częściej cierpią na nadwagę lub otyłość. Liczba polskich dzieci z nadmierną masą ciała stale rośnie.
Szkoła i rodzice mogą zmienić ten stan rzeczy – wynika z badań psychologów Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Zespół badaczy z wrocławskiego wydziału SWPS pod kierunkiem prof. Aleksandry Łuszczyńskiej przebadał ponad 800 uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i liceów z południowo-zachodniej Polski w wieku od 10 do 17 lat.
Z badań wynika, że regularne spożywanie śniadań nie należy do codziennych nawyków polskich dzieci.
Ponad 20% z nich zadeklarowało bowiem, że je poranny posiłek 1-3 razy w tygodniu.
Choć w ich dziennym jadłospisie znajdują się dwie porcje owoców, to niestety nie starcza już w nim miejsca na warzywa – spożywają ich mniej niż ich rówieśnicy z innych krajów (Portugalii, Holandii i Wielkiej Brytanii).
Za to stałym elementem ich codziennej diety są łakocie. Polskie dzieci deklarują, że każdego dnia wypijają około dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przegryzki.
– Młodzi mają łatwy dostęp do wszystkich wysokokalorycznych przekąsek i słodzonych napojów. W badaniu deklarowali, że prawie zawsze wolno im po nie sięgnąć, zarówno w domu, jak i w szkole, a także podczas aktywności pozaszkolnych – komentuje Anna Januszewicz, współautorka badania, wykładowca i psychodietetyk z SWPS we Wrocławiu.
Badacze zapytali młodzież o podejście do zdrowego sposobu odżywania. Zebrane dane pokazały, że młodzi ludzie chcą zdrowo jeść, ale potrzebują wsparcia, zarówno w szkole, jak i ze strony rodziców.
Niemal 40% badanych zgodziło się z tym, że w szkołach nie powinno się sprzedawać niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek oraz słodzonych napojów, a 35%zadeklarowało zgodę na podwyżkę cen tego typu żywności.
Zdaniem ponad 60% badanych szkoły powinny zaangażować się w promocję zdrowego stylu życia, czy to w formie zajęć czy też wsparcia nauczycieli w przestrzeganiu zasad zdrowego jedzenia. Co więcej, około 65% dzieci podkreśliło rolę rodziców w obszarze edukacji zdrowotnej i jednoznacznie wskazało na potrzebę rozmów o zdrowym jedzeniu i tym, dlaczego zdrowa dieta jest istotna.
Psychologowie nie mają wątpliwości, że na sposób odżywania się dzieci wpływ mają ich rodzice. Podczas badania szukali związków między różnymi sposobami wychowywania a masą ciała podopiecznych. – Trzeba pokazywać dzieciom na własnym przykładzie, jak powinna wyglądać zdrowa dieta.
Nawet najlepiej dobrane sposoby edukowania najmłodszych, prawdopodobnie nie przyniosą oczekiwanych rezultatów, jeśli sami, jako rodzice, nie będziemy się do nich stosowali – uważa Januszewicz.
Natomiast prof. Aleksandra Łuszczyńska podsumowuje: – Młodzi ludzie chcą zmiany polityki cenowej, większej obecności programów promocji zdrowego trybu życia w szkole i częstszych rozmów z rodzicami na temat odżywiania.
Dorośli nie wykorzystują jednak tej chęci odpowiednio i wciąż oferują młodym ludziom słodkie i słone przekąski. Powinniśmy więcej współpracować z dziećmi i młodzieżą, jak widać, oni chcą więcej wiedzieć o swoim zdrowiu.
Badanie zostało przeprowadzone we wrześniu i październiku 2010 roku w szkołach państwowych na Dolnym Śląsku, zarówno w dużych i małych miastach, jak i na terenie wiejskim.
Takie same badania przeprowadzano w Wielkiej Brytanii, Portugalii i Holandii. Łącznie w ramach TEMPEST zebrano dane 2764 osób w wieku 10-17 lat.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
90% respondentów twierdzi, że codzienne nitkowanie i płukanie jamy ustnej płynem zapewnia zdrowsze dziąsła oraz chroni zęby przed płytką nazębną i próchnicą, ale dostrzegane przez nich bariery w regularnym używaniu nici i płynów ograniczają przyjęcie...
Poprzez modelowanie prawidłowych zachowań rodzice mogą mieć znaczący wpływ na rozwój zdrowych (lub także niewłaściwych) nawyków dotyczących jamy ustnej u swoich dzieci. W badaniu autorek z dwóch ośrodków naukowych w Indiach ocenione zostały postawy r...
Jak poinformowano w piśmie „Clinical Oral Investigations” słodkie i kwaśne napoje mają bardzo negatywny wpływ na stan zdrowia zębów - niszczą szkliwo oraz zębinę. W artykule przytoczono wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kings College L...
- Uważam, że w Polsce w niektórych klinikach wykonujemy stomatologię na poziomie światowym. Granice się zatarły - mówi w rozmowie z Dentonetem dr n. med. Grzegorz Wasiluk, prezydent Polskiej Akademii Stomatologii Estetycznej. ...
Specjalistyczne meble medyczne to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego gabinetu stomatologicznego. W dobie wszechobecnych zakupów online można je kupić od producenta albo dystrybutora właściwie z każdego zakątka świata – choć niejedn...
Wśród polskich seniorów 20,8% zachowuje uzębienie funkcjonalne, 49,1% ma częściowe braki zębowe, a 30,1% – bezzębie. Stan uzębienia polskiego społeczeństwa pogarsza się wraz z wiekiem. Seniorzy z najstarszych grup wiekowych, mieszkańcy wsi i regionów...
Zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chin wykazał, że w przypadku dorosłych pacjentów zmagających się z cukrzycą typu 2 zmiana nawyków dotyczących najczęściej spożywanych napojów może mieć istotne przełożenie na ograniczenie ryzyka wcze...
Wady zgryzu są jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych jamy ustnej, tuż obok próchnicy i chorób przyzębia [1]. Polacy nie są tutaj wyjątkiem, szczególnie jeśli mowa o zdrowiu jamy ustnej u najmłodszych – ponad 60 proc. polskich dzieci i nastolat...
Według badań opublikowanych na początku października przez brytyjską niezależną organizację Drinkaware, osoby pijące alkohol w wieku 18–24 lata są bardziej skłonne do upijania się, są też bardziej podatne na popadanie w uzależnienie w porównaniu z re...
W odpowiedzi na interpelację poselską Małgorzaty Niemczyk wiceminister zdrowia Maciej Miłkowski poinformował, że szacowanym okresem wycofania wypełnień amalgamatowych z polskich gabinetów stomatologicznych jest IV kwartał 2022 r. Przypomnijmy - zgod...
W Polsce hospitalizowanych jest ponad 2 tys. pacjentów z Ukrainy. Blisko połowa z nich to dzieci. – Korzystając z mechanizmu unijnego przetransportowaliśmy 39 chorych do szpitali w różnych krajach członkowskich UE. W przypadku placówek uniwersyteckic...