Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Pułapki w jedzeniu

Brak komentarzy | Publikacja:
Pułapki w jedzeniu

Pułapki w jedzeniu

Okazuje się, że pewnym pokarmom przypisujemy dobre właściwości a nie wiemy, że mogą stanowić prawdziwe pułapki dla naszych zębów.

Przykłady?

1. Rodzynki mają znacznie gorszy wpływ na nasze zęby niż czekolada. Sa one bardzo słodkie, a co gorsza – przylepiają się do zębów.

2. Sery i inne przetwory mleczne mają właściwości przeciwpróchnicze, ale tracą je w połączeniu z cukrem lub skrobią.

3. Soki owocowe, które zawierają cukier wcale nie mają lepszego wpływu na nasze zęby niż słodzone napoje gazowane.

4. Piętrowe kanapki – kiedy jemy je szybko i odgryzamy zbyt duże kawałki – zbyt szeroko rozwieramy jamę ustną. A to może zaszkodzić szczególnie osobom, które mają dysfunkcje narządu żucia. Dla takich osób zbyt szrokie rozwieranie jamy ustnej może być wręcz niebezpieczne. Dlatego jedzenie jest najlepiej dzielić na mniejsze części, zanim włożymy je do ust.

5. Twarde cukierki, a nawet jabłka – mogą doprowadzić do ukruszenia zębów.

Warto również pamiętać, że im dłużej trzymamy słodkie pożywienie w ustach – tym gorzej dla naszych zębów.


BZ

Źródło: Academy of Genral Dentistry
W trosce o Twój uśmiech & zdrowie"


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Paweł Niewada
"Pułapki" w kompleksowej przebudowie zgryzu Lekarz

Jakie są najpoważniejsze konsekwencje lekceważenia potrzeb w zakresie okluzji w przypadku rehabilitacji protetycznej pacjenta? Na to pytanie odpowiada dr n. med. Paweł Niewada. - Sytuacji zastanej w jamie ustnej nie traktujmy jako prawdziwej - podkr...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji