Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru
Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.
Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym spożywała około kilograma cukru w czystej postaci miesięcznie. Według analityka rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Pawła Wyrzykowskiego oznacza to, że w ciągu ostatniej dekady średnie spożycie cukru w przeliczeniu na jedną osobę spadło o około pół kilograma.
Najwięcej czystego cukru spożywa się w gospodarstwach rolników oraz emerytów i rencistów, z kolei najmniej – w gospodarstwach domowych osób prowadzących własną działalność gospodarczą. Jak podkreśla Paweł Wyrzykowski, spadek spożycia czystego cukru to efekt zmiany stylu życia Polaków – rzadziej słodzimy kawę i herbatę, pieczemy mniej ciast i robimy mniej słodzonych przetworów domowych.
Jednak co ciekawe, mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego spożycie całkowite rośnie. W 2016 r. wyniosło ono średnio 42,3 kilograma rocznie, czyli o 4% więcej niż w 2015 r. Dane te potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych. Z powodu zniesienia unijnych limitów na produkcję cukru, które nastąpiło 1 października, w najbliższym czasie ceny cukru powinny spaść, co z kolei może wpłynąć na zwiększenie jego spożycia.
– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej.
AF
Fot. Saramukitza, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
W listopadzie 2022 r. ceny usług stomatologiczny wzrosły o 17,3% rok do roku - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. To najwyższy wzrost w całym sektorze ochrony zdrowia. Wzrost cen w sektorze ochrony zdrowia w listopadzie 2022 r. wyniósł ...
Amerykańska Akademia Pediatryczna (American Academy of Pediatrics, AAP) - założona w 1930 r. organizacja zrzeszająca lekarzy pediatrów ze Stanów Zjednoczonych, licząca ponad 60 tys. członków - opublikowała jakiś czas temu zalecenia, które mają pomóc ...
Papierosy pali już blisko co trzeci dorosły Polak – informuje najnowszy raport Polskiej Akademii Nauk. Odsetek palących wzrósł u nas do 28,8%, a sprzedaż papierosów o 20% w porównaniu z 2015 r. Ministerstwo zdrowia przyznało, że nie zrealizuje celu w...
W listopadzie 2023 r. ceny leczenia stomatologicznego wzrosły o 11,8% rok do roku – wynika z ostatecznych danych dotyczących inflacji konsumenckiej za listopad br. opublikowanych przez GUS. W całym sektorze zdrowia bardziej podrożały tylko usługi szp...
– Na przestrzeni ostatnich lat wzrasta liczba reakcji alergicznych na antybiotyki u dzieci – powiedział PAP dr Michał Sutkowski. W jego ocenie bardzo ważne jest, aby lekarze stosowali antybiotykoterapię tylko wtedy, gdy jest ona konieczna i wskazana....
O 14,1% rok do roku wzrosły w lipcu 2023 r. ceny leczenia stomatologicznego w Polsce – poinformował Główny Urząd Statystyczny. To największy wzrost w całym sektorze zdrowia. Według ostatniego komunikatu Głównego Urzędu Statystycznego, ceny towarów i...
Polacy wciąż częściej korzystają z publicznego systemu ochrony zdrowia niż z prywatnego, choć systematycznie maleje liczba pacjentów leczących się wyłącznie w ramach NFZ-u. Przybywa zaś leczących się w systemie mieszanym – jest to już połowa Polaków ...
Do połowy sierpnia 2023 r. odnotowano więcej przypadków różnego typu chorób zakaźnych niż w analogicznym czasie w latach poprzednich – ostrzega dr hab. Ernest Kuchar. Głównym powodem jest mniejsza odporność po izolacji społecznej w okresie pandemii. ...
Nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy – wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Sleep”. Według danych ...
- Teoretycznie tytan, z którego wykonywane są implanty, uważany jest za materiał bioobojętny. On nie powinien dawać objawów uczulenia, ale rzeczywiście w pewnych przypadkach dochodzi do powikłań - mówi dr n. med. Wojciech Popowski. - Oprócz tytanu, k...
Ciągły rozwój sztucznej inteligencji (ang. artificial intelligence; AI) oznacza jej coraz szersze zastosowanie w różnych dziedzinach nauki, w tym także w stomatologii. O tym, w jaki sposób AI może wspierać – dziś i w przyszłości – pracę lekarza denty...